Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

A régi szállóra köszönt be a tél Győrben

November 1-jén nyit a téli krízisszálló – a Stromfeld utcában. Bár az előző szezont úgy zárta a telephely, hogy az volt az utolsó tele, mégis ott tölthetik a hajléktalanok a hideg évszak első felét. A tervek szerint január elején, egy nap alatt költözik majd át az intézmény a Szarvas utcába.

Mint arról már írtunk: a Hajléktalanokat Segítő Szolgálat Stromfeld utca 5. szám alatt üzemelő népkonyhája, nappali melegedője, téli krízisszállója és egészségügyi szolgálata a Szarvas utca 26–30.-ba költözik.

Ez az ingatlan a város tulajdona, az eddig kihasználatlan épületet mintegy 250 millió forintból alakítja át az önkormányzat.

Az eredeti elképzelés szerint a téli krízisszálló már az új telephelyen nyitott volna november elsején, a Hajléktalanokat Segítő Szolgálat mégis kénytelen lesz a Stromfeld utcában fogadni a fedélnélkülieket.

A Szarvas utca 26–30.-ba költözik jövőre a téli krízisszálló. Az épület kívülről is megújul, javítja az utcaképet. Fotó: Mészáros M.
A Szarvas utca 26–30.-ba költözik jövőre a téli krízisszálló. Az épület kívülről is megújul, javítja az utcaképet. Fotó: Mészáros M.

– Év elején írta ki az önkormányzat a Szarvas utcai épület átalakítására a közbeszerzést, júniusban kezdődött a munka. Már ekkor világossá vált, hogy az új szezont nem tudjuk az új telephelyen kezdeni, legkorábban januárban költözhet az intézmény – mondta Szabóné Vörös Ágnes népjóléti osztályvezető.

Hozzátette: – Százötven napja van a kivitelező Fertődi Építőipari Szolgáltató Zrt.-nek, hogy befejezze a munkát. Ez azt jelenti, hogy november közepére elkészül az új szálló, de be kell még szereznünk a használatbavételi és a működési engedélyt, be kell bútoroznunk a helyiségeket.

Egy-két hónapig még használható a régi szálló, ennek érdekében a tisztasági festést és az érintésvédelmi vizsgálatot elvégeztettük.

Kérdésünkre, hogy lesz-e átmeneti időszak, amikor még a Stromfeld utcai épület is nyitva lesz és már a Szarvas utcai is működik, így válaszolt: – Erre nem lesz szükség, a költözés megoldható egyetlen nap alatt. A jelenlegi berendezés nagy része rendkívül rossz állapotú, azok helyett újat vásárolunk. Néhány ágyat kell átszállítani egyik helyről a másikra, ez nem vesz több időt igénybe, mint néhány óra.

Az új épületben – csakúgy, mint a jelenlegiben – hetvenfős népkonyhát, valamint hatvan-hatvan férőhelyes nappali melegedőt és téli krízisszállót alakítanak ki. Szabóné Vörös Ágnes szerint ez elegendő, nincs szükség férőhelybővítésre.

"Tavaly kilencvenöt százalékos volt a kihasználtság. Abban az egy-két napban lenne több helyre szükség, amikor a leghidegebb van, amikor azok is igénybe vennék a szállót, akik nem szokták.

Egy-két nap miatt azonban nem érdemes fél évre fenntartani a férőhelyeket. Minden évben találtunk módot arra, hogy a legfagyosabb éjszakákon mindenkinek, aki ezt igényli, legyen fedél a feje fölött" – nyilatkozta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Családdal a jövőért

Családdal a jövőért címmel a győri egyházmegyében folytatódik a tavalyi Család éve program… Tovább olvasom