Kisalföld logö

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 20°C | 30°C Még több cikk.

A `Régi Győr´ oldal szerkesztői őrzik inkognitójukat, de azért elárultak pár (műhely)titkot

A`Régi Győr´Facebook-oldal ötletgazdái a kezdetekről, a történelmi Győrről, a város elveszített értékeiről és a jövő terveiről beszéltek. Két újabb múltidéző galériával!

Portálunk múlt pénteken írt a "Régi Győr" Facebook-közösségről, ahová nap mint nap újabb múltidéző fotók kerülnek fel a kisalföldi megyeszékhely 20. századi történelméből.

Természetesen szerettük volna bemutatni Olvasóinknak, illetve megkérdezni az egyre népszerűbb Facebook-oldal szerkesztőit.

Nos, meg is találtuk Balázst és Endrét, a már több mint 8000 lájkkal büszkélkedhető "Régi Győr" szerkesztőit, akik azonban egyelőre inkognitójukat meg kívánják őrizni.

"Nekem is rengeteg régi kép idézi a gyermekkoromat"

A történelmi Győr szerelmesei név nélkül ugyanakkor szívesen meséltek a kezdetekről, jövőbeni terveikről, s persze egy kis anekdotázás sem maradhatott el.

"32 éve - mióta megszülettem - a belvárosban lakom. Ez alatt a kis idő alatt is sokat változtak az utcák, terek, épületek.

Ahogy sok `Régi Győr´ oldal látogatónak, nekem is rengeteg régi kép idézi a gyermekkoromat, és segít betekintést nyújtani letűnt idők hangulatába.

Mindig is érdekelt, hogy milyen volt a város régen, érdekeltek történetek, legendák" - kezdte Balázs.


Gyárak, üzemek anno Győrben (Rába, Kekszgyár, Gardénia, Graboplast, Rábatext) - forrás: Régi Győr.

Ötletbörze a csopaki Katica Büfében

"2010 nyarán egyik pillanatról a másikra jött az ötlet. Barátaimmal a csopaki strand Katica Büféjében múlattuk az időt. Egyikünk édesapja, Árpi is velünk volt, aki jó ismerője az általa megélt Régi Győrnek.

Előkerült a szó a városról, és Árpi mesélt a Gergácz Vendéglőről, arról, amikor a megyeháza helyén még csak kis földszintes épületek voltak, az ETO Körről, az Éden Presszóról, gyárakról, boltokról, városrészekről - gyakorlatilag mindenről, ami eszébe jutott.

Hatása alá kerültünk a történeteknek, az a nap már erről szólt.
Miközben hallgattuk Árpit, arra gondoltam, hogy ha lenne egy olyan oldal, ahol az általa elmondottakat képekben, hozzászólásokban elérhetővé lehetne tenni, az biztos, hogy sokaknak szerezne örömöt.

Rögtön a tettek mezejére lépett Balázs

Sőt, talán sokan hozzájárulnának képeikkel, s így mindnyájan több emléket tudnánk felidézni és egyre jobb betekintésünk nyílna a régi időkbe.

Természetesen a mindnyájunkba jócskán beleértettem magamat is, mert nagyon kíváncsi voltam.

Hazaérve összeszedtem az interneten fellelhető képek nagy részét és elindítottam az oldalt" - folytatta Balázs.

"Nem sokkal később megismertem Endrét, aki az oldal másik adminisztrátora lett.

Látható a hihetetlen mennyiségű képanyag, hozzászólás, leírás és munka, amivel hozzá tudott járulni az oldalunk sikeréhez!" - zárta szavait a 32 éves fiatalember, majd átadta a szót szerkesztőtársának.


Győr 1970-től 1990-ig - forrás: Régi Győr.

"Elképzeltem hogy milyen lehetett szeretett városom egykor"

"Születésem óta, azaz 1962 Győrben élek. Gyermekkoromban kezdtem érdeklődni a régi dolgok után. Gyűjtöttem a térképeket, képeslapokat, könyveket Győrről. Sokszor elképzeltem hogy milyen lehetett szeretett városom egykor.

2010 novemberében rátaláltam a `Régi Győr´ oldalra, nagyon tetszett és kezdtem képeket küldeni, feltölteni.

Szép lassan elkezdtek gyűlni a képek és a látogatók is! Lettek oszlopos tagok, akik érdekes képekkel, aktív hozzászólásokkal, régi információkkal, kedves humorral adták meg a közösség jó hangulatát - nekik ezúton is köszönjük!" - mondott nagy igazságot Endre, hisz a beküldött fotók, videók, történetek, s egyáltalán a pezsgő internetes közösségi élet nélkül nem lenne az igazi a `Régi Győr´.

Sok értéket vesztett már el Győr a képek tanúsága szerint

"Alap elgondolásunknak, egy online interaktív képkiállítás létrehozásának talán eleget tettünk.

Célunk lehetőséget adni, hogy az érdekelődő emberek, akik itt élnek, akik ide települnek, szerény eszközeink révén, láthassák, felfedezhessék Győr múltját.

Szeretnénk ha az oldal felhívná arra is a figyelmet, hogy mennyi értéket vesztett már el ez a város a képek tanúsága szerint.

Reméljük, a még meglévő értékeket, Győr jellegzetességeit méltó módon őrizzük meg!


Egy kis győri édes a múltból

Több ötlet talonban, de ezek egyelőre titkosak

A jövőre nézve rengeteg ötlet és lehetőség van még talonban, amivel fejleszteni tudjuk az oldalt.

Ezeket nem árulnánk el előre. Az anyaggyűjtés sok idővel jár, tehát a fejlesztés annak is függvénye, hogy mennyi időt tudunk ráfordítani. Próbálunk optimális szinten fejlődni.

Abban pedig bízunk, hogy az új látogatók, jó néhány kellemes órát el tudnak tölteni a Régi Győr oldalán" - hallottuk búcsúzóul Endrétől.

Mit tehetnénk ehhez hozzá? Kívánjuk, hogy így legyen!

Olvasóink írták

 • 8. DON 2012. február 14. 12:31
  „Dara! Respect! :)”
 • 7. dara78 2012. február 14. 11:53
  „Meglévő értékünk a Duna bástya is! Most az van végveszélyben!
  Minden jó érzésű, múltját tisztelő, szerető ember összefogására szükség van.
  A Régi Győr sokat tett ezért, és remélem ezután is kiáll a bástya védelméért.”
 • 6. bojtár 2012. február 14. 11:06
  „Sok titkot áruljanak el mert hiányzik a minőségi újságírás”
 • 5. Oreg35 2012. február 14. 09:45
  „Kezdettől fogva én is lelkes látogatója vagyok a Régi Győrnek.Azzal tudunk Endrééknek segíteni a fejlesztésben, ha minél többen küldünk be szép és érdekes képeket. További sikereket és jó időtöltést kívánok mindannyiunknak!
  Köszönjük fiuk a kezdeményezést és a sok munkát!”
 • 4. ekkenekepen 2012. február 14. 09:24
  „Esetleg lehetne bővíteni az albumokat olyan jellegűekkel, mint iskolák belülről. Vagy a közintézményekről, gondolom a Zrínyi meg a PAMOK kórház is sokakat érdekelne, stb.”
 • 3. Hunicum 2012. február 14. 08:56
  „Endre jó fej lehet, jómagam is sokszor váltottam vele pár szót a Régi Győr fb oldalán. Nyugodtan kéyzíthetsz Endre egy retrock oldalt is! ;)”
 • 2. DON 2012. február 14. 08:23
  „Tavaly év eleje felé találtam meg az oldalukat, azóta rendszeresen figyelemmel kísérem. Bevallom, az ott fellelhető képek nagy részét már lementettem magamnak, hiszen én is itt nőttem fel. Tisztelem és elismerem a két Úr munkáját. Csak jó erőt és kitartást, valamint sok siker kívánhatok nekik!

  Csak így tovább!”
 • 1. Emeletesvakondlak 2012. február 13. 22:48
  „Szerintem Endre inkognitója azért nemn olyan szigorú, hisz a visznylag "régi győriek" ismerik. Magam is így vagyok ezzel, ismerem, Endrét, bár Ő ezt nem tudja...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Barokk bál szombaton Győrben

A barokk kor mulatságainak hagyományait elevenítik fel a szombati győri barokk bálban, amelyet a… Tovább olvasom