Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

A raszta szív Győrben dobogott - fotók

A 4. Győri Ska- Reggae Fesztivál forró hangulatot teremtett a Dunántúlon egyedülálló, háromnapos rendezvénysorozattal december második hétvégéjén, ahol a sztárvendég a Ladánybene 27 volt.


Jamaicai ritmusokra bulizhattak a fagyos december második hétvégéjén a 4. Győri Ska-Reggae Fesztiválra látogatók a Bridge-ben.

– Négy éve Bodnár Tibivel, a Ladánybene 27 frontemberével és a P.A.S.O. dobosával összedugtuk a fejünket, és megszületett egy dunántúli reggae-n és ska-n alapuló fesztivál gondolata. A piackutatások szerint ebben a régióban a legkisebb a rajongói tábora ennek a két stílusnak. A célunk az volt, hogy itt is hirdessük a két zenei irányzat üzenetét – mesélte a kezdetekről Tóth Csaba a győri LK-Beat zenekar szólógitárosa, a fesztivál szervezője.

Az idén háromnaposra bővült rendezvénysorozat egyre gyorsabban fejlődik. Az első évben még csak száz látogatót vonzó eseményre már más megyékből is érkeztek, és több kezdő zenekar kapott lehetőséget a bizonyításra.


4. Győri Ska és Reggae Fesztivál

A szervezőknek az jelentené az igazi sikert, ha a most Budapest központú rajongótábor behálózná és mozgósítaná az egész országot, illetve ha a feltörekvő zenekarok fenntartanák ezt a két műfajt Magyarországon. A 2010-es raszta partin csütörtökön a P.A.S.O-val, pénteken a Ladánybene 27-tel, szombaton Copy Con-al is együtt bulizhattak a fesztiválozók.

"Ez a győri rendezvény a szívem csücske"

- Ez a győri rendezvény a szívem csücske. Ebben a médiaáradatban nagyon nehéz kitűnnie a tehetséges, kezdő zenekaroknak, mert az országos rádió és tévé csatornák többségben a külföldi sémákat sugározzák, elnyomva ezzel a hazai tehetségeket.

Hiába a médiatörvénybe foglalt magyar zenék leadási arányának meghatározása, egy-egy kivételtől eltekintve, a magyar zene kisebbségben van. Éppen ezért támogatom már a kezdetektől ezt a fesztivált, mert itt az ismert zenekarok mellett, minőségi muzsikát játszó, kezdő együttesekkel színesedik a zenei paletta.

Ez pedig mindenképpen jót tesz a hazai zeneipar fejlődésének – fejtette ki Bodnár Tibor, a Ladánybene 27 frontembere és szólógitárosa, aki szerint a győri fesztivál különlegessége, hogy Magyarországon az őszi-téli időszakban ez az egyetlen említésre méltó reggae-esemény, amit a szervezők szívvel-lélekkel hoztak létre.


4. Győri Ska és Reggae Fesztivál (szombati nap)


"Kialakulhat egy erős reggae-bázis hazánkban is"

A lüktető hangáradatban Tibor tovább fejtegeti portálunknak, hogyan segíthet ez az esemény abban, hogy a későbbiekben a jamaicai eredetű muzsikákat ne rétegzeneként emlegessük.

– Fontos ez a győri helyőrség, hogy a későbbiekben is fennmaradhasson a reggae zene Magyarországon. Az elképzelésem szerint, ha több városban alakulnak ki ilyen zenei állomáspontok, akkor ezek vonzzák majd egymás rajongótáborát. Így kialakulhat egy erős reggae-bázis hazánkban is – avat be elképzeléseibe Bodnár Tibor.

– Ahhoz, hogy a dunántúli régióban is erős reggae tábor szülessen nem elég évente egyetlen fesztivált szervezni, minimum kéthavonta kellene egy-egy este, ami ebben a stílusban szólalna meg.

És kellene még egy lángoszlop ebből a térségből, egy olyan zenekar, aki köré felsorakozhat a helyi közönség. Amíg ez nem alakul ki, nem tudja kinőni magát ez a fesztivál – foglalja össze tapasztalatait a szólógitáros.

Az utánpótlásra is figyelnek

– Ha kimondom azt, hogy ska, akkor arra itthon még nem figyelnek fel az emberek, mert nem tudják, mi az. Azért, hogy ezt a pattogós műfajt elvessük a köztudatban, illetve a kezdő zenekarok támogatásáért két éve megalapítottuk az LK-Beat Egyesületet.

Fontosnak tartjuk a mentorálást, mert a kezdők hiába zenélnek jól, mégsem tudnak kibontakozni. Pályázatokból nyert pénzekkel szeretnénk megoldani a támogatásukat – magyarázza terveit Tóth Csaba.

Ezt igazolja az is, hogy a rendezvényen három feltörekvő csapattal is megismerkedhetett a közönség. Pénteken a felvezető zenekar a győri Green Synapsis volt.

- Az ilyen fesztiválok nagyon fontosak, mert ilyenkor a fellépő együttesek személyesen is megismerhetik egymást, és a reggae szerető közönség a mi arcunkkal is találkozhat.

Örülünk, hogy felléphettünk, mert az ilyen események mindig ráébresztenek bennünket arra, hogy van jövője ennek a zenének – mondta Idei Péter basszusgitáros, aki együttesével már a tavalyi fesztiválon is fellépett.

Hogyan indult be a Ladánybene 27 szekere?

– Az országos elismertséghez nagyon sok szerencse kell a kitartáson és a minőségen túl. A mi zenekarunk a kilencvenes években, jó időben volt jó helyen. Egy zenei mentorunk, Szigeti Ferenc meglátta, hogy az életünkben a zenélés a legfontosabb, ezért szerzett nekünk egy lemez megjelenési lehetőséget.

Abban az időben azért is volt könnyebb bekerülni a köztudatba, mert akkor a Petőfi Rádió volt a rádió. Amit ott a Reggeli csúcs című műsorban lejátszottak, azt mindenki ismerte. Mára megszámlálhatatlan mennyiségű adást hallhatunk, amit az internet csak kibővít.

Ezért 2010-ben az ördög tudja, hogy juthatnánk el erre a szintre – meséli zenekara történetének kezdetét a szólógitáros Bodnár Tibor.Egy csipetnyi zenetörténelem

– A reggae-nek van múltja, jelene és jövője is. Ez a stílus az ötvenes évekbeli Jamaicából ered, nem válik unalmassá néhány hónap után, mint egy mai diszkó remix. Sokak szerint ez a műfaj a drogozásról szól, holott ennek a zenének az üzenete az összetartás, a barátság és a békesség.

Ezt a műfajt azért dolgoztuk össze a ska-val egy fesztiválban, mert ez volt a reggae előfutára, egy őszene, amiből több stílus is kialakult. Az a pattogós, vidám ska, amit mi is játszunk a nyolcvanas években érintette meg Európát, illetve Magyarországot.

Mivel a két stílusnak egy a gyökere, ezért nem merészség együtt szerepeltetni őket, egymáshoz tartoznak – meséli az LK-Beat frontembere.hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Belvíz pusztít Péren is - fotók

"A püspökalapi belvíz pillanatok alatt eláraztotta a lakóterületeket" - írta Tudósítónk. Tovább olvasom