Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

A rászorulók még nem fedezték fel

Egyelőre inkább a kíváncsiskodók – és nem a hajléktalanok – vették birtokba a „Kapszulát”, vagyis a győri belvárosban elhelyezett befekvőket.
 A művész felajánlja a befolyt bérleti összeget

A dunaszerdahelyi művész, Németh Ilona alkotása néhány hónapig állt a budapesti Moszkva téren, s ezalatt mindig foglalt volt.

Mint azt augusztus 22-i számunkban megírtuk, az egymásra helyezett két lakásautomata húsz forintért működik: ennyit kell bedobni ahhoz, hogy a japán reptéri egyszemélyes szállókhoz hasonló objektum ajtaját magára is tudja zárni belülről a betérő.

Nappal négyen-öten

A kétszáznegyvenszer hetven centiméteres területet eddig inkább csak a kíváncsiskodók vették birtokukba – talán, mert alig több mint egy hete működik rendeltetésszerűen. Az Árpád út és Baross út sarkán álló „Kapszula" környékén lévő cég egyik munkatársa lapunknak elmesélte: csak a nappali órákban van rálátása a lakásautomatára, s eddig összesen négyen vagy öten vették igénybe az újdonságot, öltözékükből kiindulva vélhetően nem rászorulók voltak.

A Moszkva téren bevált

Németh Ilona, az eredeti elképzeléseiről és meglepő objektumairól híres dunaszerdahelyi művész a Kisalföldnek elmondta: a műtárgy nyár eleje óta állt a Moszkva téren, ahol folyamatosan foglalt volt az alvóhely.

– A Moszkva teret nem lehet összehasonlítani a győri csomóponttal. Kíváncsiakból alig volt, elsősorban hajléktalanok vették igénybe a húszforintos lehetőséget. Sorban álltak az egyórás pihenésért és sokan közülük felháborodtak, amikor elvittük a „Kapszulát" – meséli Németh Ilona.

– Kicsit tartottam attól, hogy egy ilyen frekventált helyen kárt tesznek a lakásautomatában, de szerencsére nem történt semmi baj, sőt, a fekvőhely sterilitása céljából behelyezett egyszer használatos papírt rendszerint kidobták maguk után a bent alvók. Igaz, előfordult olyan is, hogy valaki kiült az objektum elé és maga szedte a húszasokat. De így legalább vállalta azt is, hogy őrizze a bent lakót, hiszen a pénz bedobására éppazért van szükség, hogy zárható legyen belülről az ajtó – magyarázza a művész, aki még nem döntött arról, hogy milyen alapítványnak vagy intézménynek ajánlja fel az összegyűlt – nyilván nem túl magas – összeget.

 Jövő nyárig marad

Pápai Emese, a Győri Városi Művészeti Múzeum művészettörténésze elmondta: a jövő nyárig működő lakásautomatát jelenleg a győri Városi Művészeti Múzeum személyzete takarítja heti három alkalommal, ám az intézmény jobbnak látja felvenni a kapcsolatot valamelyik diákszövetséggel.

A kizárólag alvásra alkalmas egyszerű „lakást" tisztítani, fertőtleníteni kell, s gondoskodik a múzeum arról is, hogy a betérők számára mindig legyen ott az operációknál használatos papír, amit maguk alá raknak.
A rendeltetésszerű használat azonban egyelőre problémát jelent, többen azonnal a fehér műbőrre vetik magukat, s a ventilátort sem mindig kapcsolják be, pedig anélkül igencsak barátságtalanná válik az ideiglenes otthon, ahol húsz forintért egy órát, százért akár hat órát is tölthet az, akinek nincs hova mennie. Az igazi szükséghelyzetet nyilván a tél hozza majd.

Sütő Csaba, a győri hajléktalanszálló igazgatója zseniálisnak tartja a kezdeményezést, ugyanakkor félőnek tartja, hogy a két fekvőhely használatában az erőviszonyok fognak dönteni a tényleges rászorultság helyett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebb volt a potyavízfogyasztó

A folyamatos ellenőrzéseknek, a tűzcsapok leplombá- lásának és a locsolóvízmérők száma növelésének… Tovább olvasom