Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

A rákkutatás hazai nagykövetének készül

Micsinai Mariann ezekben a napokban már egy lisszaboni konferencián vesz részt Portugáliában. A győri származású, tíz éve New Yorkban élő fiatal nő úgy érzi, a folyamatos tanulás melletti kutatómunka nemcsak izgalmas, de új és még újabb távlatokat nyit az ember életében.


Csak szusszanásnyi időre, öccse esküvőjére és egy szülői ölelésre repült haza a tengerentúlról, s mire ez az írás megjelenik, már Portugáliában hallgatja a rákkutatásról szóló legújabb kutatási eredményeket. Micsinai Mariann szerint egy nagyon súlyos állapotból is ˝kihozható˝ a beteg, többféle körülménytől függ a javulás. Mindenesetre a sikertörténet mindenki előtt nyitott, Mariann sok beteg gyógyulását végigkísérhette.

– A mostani konferencia a világ matematikusait, orvosait és informatikusait hozza össze, így a rák genetikai részleteibe nyújt részletesebb betekintést – magyarázta utazása előtt. – A doktori képzés része a kutatás, így a New York-i Egyetemen – a megfelelő professzori irányítás mellett – saját projektmunkát végzünk. Emellett alkalmazott matematikát tanítok a Columbiai Egyetemen, így mondhatni, nem unatkozom, hiszen a tanulás és a tanítás kitölti a mindennapjaimat – mesélte.

Micsinai Mariann kutatómunkáját a rák gyógyításának szeretné szentelni. Fotó: Harcsás Judit
Micsinai Mariann kutatómunkáját a rák gyógyításának szeretné szentelni. Fotó: Harcsás Judit

Mariann a győri Révai-gimnáziumba járt, majd a Közép-európai Egyetemet Soros-ösztöndíjjal végezte. Kitűnő alapokat kapott, s ugyanezt látja másnál is: a hazai tudással sikerrel boldogulnak honfitársai, a magyar kutatók a világ élvonalában vesznek részt. A molekuláris onkológiában kiemelt szerep jut a géntérkép elemzésének, a különböző mutációknak, a jelzőrendszereknek, amit a kutatók és orvosok egyaránt tanulmányoznak. A szakemberek, a technológia és a megfelelő anyagi háttér adott, épp ezért minden túlzás nélkül az USA húsz évre megelőzi a többi országot és a gyógyítók az egyénre szabott terápiát szorgalmazzák.

– Az emberi test nem csupán csoda, de végtelen sok titkot rejt még – ide tartozik a rák gyógyításának lehetősége is –, folytatta Micsinai Mariann.

– Óriási kihívás az egyetemen való kutatómunka, de ugyanígy említhetem a betegekkel való találkozást, mert konzulensi szerepben ez is a hivatás része. S noha a géntechnikát a tanulmányaim során viszonylag később ismertem csak meg, fantasztikus, hogy most a limfómákat és a leukémiás sejteket egészen új dimenzióban, az úgynevezett 3D-s technikával elemezzük.

A leendő kutatóorvos szerint itthon kevés a megelőzésre fordított energia és idő. Amerikában már vannak olyan kórházak, ahol a páciens géntérképét kielemzik és személyre szabott terápiát, netán megelőző terápiát állítanak össze számára. A mellrák és a leukémia a tengerentúlon is az első számú ellenség, szerencsére az időben felfedezett kór viszonylag jó esélyekkel gyógyítható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az anyanyelvápolás bölcsője

Több mint negyven diák részvételével szervezte meg a Rákóczi Szövetség és a Radnóti Irodalmi… Tovább olvasom