Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

A rákdetektor húsellenőrzésre is alkalmas

Leszlauer Zoltán rákdetektora nem csak a daganatos betegséget képes megállapítani. A győri feltaláló egy véletlen során jött rá arra, hogy a készülék öt másodperc alatt kimutatja azt is, hány napos a hentesnél vásárolt sertéscomb.
Leszlauer Zoltán találmányáról a kilencvenes években számos újságcikket közöltünk. A készülék lényege leegyszerűsítve az, hogy a sejtek osztódási sebességét mérve öt másodperc alatt kimutatja a rákos megbetegedést a szöveten, jóval azelőtt, mint ahogyan hagyományos szövettani módszerekkel észlelhető lenne. A készüléket sokáig Budapesttől nem messze, a Telki Magánkórházban alkalmazták, és forgalmazására az ORKI-engedélyt már tizenkét éve kiadták ugyan, de nem futott be nagy karriert.

A kínai egyelőre elmenekült

Jelenleg egy kínai ausztrál importőr lát fantáziát a készülékben: fél éven belül beszerezte a szükséges engedélyeket, nagyszabású bemutatót tartott, ám a dolog a holdújév, majd a SARS-járvány miatt függőben maradt, mivel maga az importőr is Ausztráliába menekült a betegségtől való félelmében. Ígérete szerint a kampány hamarosan folytatódik Kínában, s a rákdetektor talán nagyobb sikert ér el a távoli országban.
A készülék – amelynek mérési eredményeiről éppen a napokban jelenik meg összefoglaló szakcikk egy füll-orr-gégészeti folyóiratban – azonban többre is alkalmas, mint azt maga a feltalálója gondolta volna.

A hentes bevallotta...

– Három évvel ezelőtt bementem a henteshez és kértem egy kiló karajt, hogy állati szöveten kísérletezhessek a rákdetektorral – meséli Leszlauer Zoltán.

– Megdöbbenésemre a készülék olyan magas értékeket mutatott, mint a rákos megbetegedések esetében. Visszamentem a boltba, ahol a hentes töredelmesen bevallotta, hogy a hús egyhetes volt. Abból is vettem egy kilót, amin a detektor már semmi kivetnivalót nem talált – emlékszik az úgynevezett „analytical tester" (elemző tesztelő) készülék „születésére" a feltaláló, aki további kísérletek során megbizonyosodott arról, hogy az állati szöveten mutatott értékek arányosan növekszenek a hús tárolási idejével.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitüntetett önkormányzat

Augusztus 20. alkalmából a győri önkormányzat, illetve munkatársai több rangos országos elismerésben… Tovább olvasom