Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

A rabok kötelesek dolgozni – a felének jut munka

A hazai elítéltek felét tudják dolgoztatni a börtönök, jóllehet a büntetésüket töltőket már napok óta törvény kötelezi a munkavégzésre. Hozzá kell tenni: nekik eddig sem volt választásuk, ha feladatot kaptak a 31 intézet valamelyikétől.

A jogszabály-módosítás szerint minden elítélt köteles dolgozni, bár a büntetésüket töltőknek eddig sem volt választásuk. Mint megtudtuk, az intézetekben több mint 17.500 fogvatartottat tartanak számon, de ebből körülbelül 12.000 a jogerősen elítéltek száma, s munkavégzésre csak ők kötelezhetők – tudtuk meg Szalai Tímeától, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) sajtóirodájának vezetőjétől. Kérdésünkre válaszolva az osztályvezető tudatta: az elítéltek mintegy felét foglalkoztatják termelő vagy úgynevezett költségvetési munkáltatásban. Ami megyénket illeti, Győrben főként előzetes letartóztatottakat tartanak fogva, Sopronkőhidán pedig a bv. gazdasági társasága a legfőbb munkaadó.

A BVOP kérdéseinkre adott válaszaiban hangsúlyozza: az elítéltek az összes büntetés-végrehajtási intézetben végeznek intézet-fenntartási vagy -ellátási munkát, de termelő tevékenység általában az erre a célra alapított bv.-s gazdasági társaságoknál folyik. Az intézetek mellett 12 ilyen cég működik, tevékenységi körük megoszlása szerint nyolc ipari és négy mezőgazdasági munkát végez. A börtöncégektől rendelhető termékek és szolgáltatások köre széles: beletartozik az élelmiszer, a konfekcionált textilipari termék, a munkaruházat, az alsó- és felsőruházat, a lábbeli, a fűrészáru, az egészségügyi papír, a nyomdai tevékenység, a fémszerkezet, fém épületelem, az iroda- és konyhabútor, a hulladékgazdálkodás és a textiltisztítás – tájékoztat Szalai Tímea. A már említett költségvetési munkáltatás alatt azt kell érteni, hogy az intézetek fenntartásában vagy a mosodai, konyhai munkában vesznek részt az érintettek.

Törvényerejű rendelet szintjére emelték, ami eddig is kötelező volt a rabok számára. Fotó: H. Baranyai Edina
Törvényerejű rendelet szintjére emelték, ami eddig is kötelező volt a rabok számára. Fotó: H. Baranyai Edina


„A kormány intézkedéseinek köszönhetően már eddig is jelentősen nőtt a börtönökben dolgozó elítéltek száma. (...) Idén áprilistól a Kalocsai és a Balassagyarmati Fegyház és Börtön lakói gyártják a rendvédelmi egyenruhákat, gyakorlóruhákat és a cipőket, bakancsokat. A későbbiekben a honvédség, a MÁV, a posta vagy egyes egészségügyi területek egyenruháit, és egyéb textiltermékeit is az elítéltek készíthetik.

Nyár óta hatályosak azok a rendeletek, amelyek előírják, hogy a büntetés-végrehajtási szervezet ellátási kötelezettségét teljesítve állítja elő a termékeket, illetve nyújt szolgáltatásokat a központi államigazgatási szervek és a rendvédelmi szervek részére. Ez pozitív hatással van a fogvatartottak foglalkoztatására, hosszú távon elősegíti a fogvatartottak teljes foglalkoztatásának megvalósítását és a szabadulás után a társadalomba beilleszkedést, továbbá előmozdítja a központi államigazgatási szervek és a rendvédelmi szervek takarékosabb működését" – fogalmaz a BVOP illetékese. Szalai Tímea kitért arra is, hogy a belső ellátás biztosítása kiemelt cél, jövőre kezdődik például egy program, hogy a büntetés-végrehajtás földterületein végzett állattenyésztésre és növénytermesztésre alapozva a rendszer képes legyen önmagát ellátni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állami milliárdok végtörlesztésre

A munkaadók egyszeri, legfeljebb 7,5 millió forintos támogatást adhatnak adómentesen a… Tovább olvasom