Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

A Rábca jelenti Börcs vonzerejét

Börcs az egyik legjobb példa arra, hogy ha egy faluban adott a kezdeményező energia, akkor az anyagi nehézségek ellenére is fellendülhet a kulturális élet.
A civilek munkája példaértékű a Győrtől tizenhárom kilométerre fekvő községben. A tíz éve épült „szexgyár" szenzációja fölött eljárt az idő, s ma már a Rábca menti tanösvény, a minősített erdei iskola kelti fel a fő érdeklődést a falu iránt.

Ha már felvillantottuk a sikamlós emléket, gyorsan essünk is túl rajta: tíz évvel ezelőtt az országos média is lecsapott a hírre, hogy egy Győrszentivánról származó, német vállalkozó szexuális segédeszközöket kezdett gyártani a településen. Nyilván azért csigázott ez fel mindenkit, mert az ember előtt kirajzolódott a becsületben megőszült, falusi gazdák képe, akik korbácsok és „gumizsuzsik" készítésével keresik kenyerüket. Ma már egy hollandé a cég, körülbelül 35 alkalmazottja van, ennek kétharmada börcsi. A szenzációnak az a dolga, hogy elmúljon, s ma már az erdei iskola miatt keresik fel a turisták a falut, amely áprilistól július végéig szervez programokat.

Most épp a győr-ménfőcsanaki Petőfi ÁMK diákjai töltenek egy élménydús hetet a Rábca árterületének festői kirándulóhelyein. Haczai Józsefné, az osztályfőnök elmondta: a gyerekek egyszerre ismerkednek a természettel és a hagyományos kézművesmesterségekkel. A tanárok szándékosan hagytak számukra viszonylag kevés szabadidőt, de a kötött programokkal sem lehet kifogásuk: egyik nap lovaskocsi-túra várja őket, a másik nap pedig egy szakértő vezeti be őket a csillagok világába, távcső segítségével.

Az erdei iskolát nem titkoltan azért is hozta létre a község kulturális életéért felelős Börcsi Faluvédő és Művelődő Egyesület, hogy a bevétel fedezze a civil élet költségeit, mindazt, amire a pályázati pénz nem elegendő. Tizenkét éve működik a szervezet Varga Eszter elnökletével. Az első időkben még saját magát kívánta szórakoztatni az ifjúság, ám később már az egész falut megmozgatta. A célja az értékek megőrzése, valamint az, hogy bepótolja az iskolai felső tagozat hiányát – avatott be munkájába az egyesület által létrehozott teleház vezetője, Simon Enikő.
Rácz Róbert polgármester szerint az 1150 lelket számláló Börcsnek már volt ideje az elmúlt harmincegy évben hozzászokni ahhoz, hogy a gyerekek Abdán tanulnak az alsó tagozat elvégzése után, de ez a civilek állandó jelenléte nélkül azt jelentené, hogy nem volna felelőse az ifjúsági programoknak, műsoroknak és a hagyományőrzésnek.

Ezért az egyesület munkája Börcs számára felbecsülhetetlen, hiszen mindent magára vállal: elég annyi, hogy még a nyugdíjasklubot is a fiatalok által alapított szervezet hozta létre. Szinte sorozatban jelenteti meg kiadványait, amelyekből megtudjuk például azt is, hogy az 1947-es nemzetgyűlés elnöke, az Amerikai Magyar Emigráció vezetője, Varga Béla börcsi születésű volt. A pápai prelátusról készült szobrot szeptemberben állítják fel a római katolikus templom előtt, a műalkotást maslowiak készítették, mivel Lengyelország ma is hálás a tizenegy éve elhunyt börcsinek, aki a második világháborúban segítet t Nyugatra jutni a menekülteknek.

Ha már az iskola szóba jött, az egyik legsürgetőbb kérdés a száz éve átvett, korábban a győri püspökséghez tartozó épület tető- és födémcseréje. A község azonban semmilyen feltételnek nem felel meg ahhoz, hogy vissza nem térítendő támogatásra pályázhasson, hetven-nyolcvan millió forintja pedig nincs és a hitellehetőségeket sem tudja igénybe venni. Az engedélyeztetésen, a terveztetésen már túl van az önkormányzat, de nincs forrás. Az épület még nem életveszélyes – tudatta Rácz Róbert. Beszéljünk valami olyanról, ami elérhetőbb: a Dózsa utca 69. alatti ingatlanból hamarosan szolgáltatóegység lesz. Itt működik a posta és a takarékszövetkezet, az utóbbi vagy még az idén, vagy jövő tavasszal saját pénzéből felújítja az épületet.

A lakóknak a beruházás főként azért fontos, mert a szolgáltatóegység patikával is kibővül és a börcsieknek nem kell a jövőben Abdára és Győrbe járniuk gyógyszerért. A harmadik nagyberuházás a közösségi tér kialakítása volna ott, ahol a teleház működik. Ehhez a tulajdonviszonyokat kell rendezni, a terv pedig az, hogy a sorház egészét a civil élet szolgálatába állítaná a falu, végre otthona volna a nyugdíjasklubnak, a tűzoltóknak, a könyvtárnak, és efelett kialakíthatna az önkormányzat három-négy lakást is a Győrben már bevált „fecskeházprogram" kedvéért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több száz köbméter zugszemét

A győri közgyűlés csütörtöki ülésén a képviselők megtárgyalják az illegális hulladéklerakó helyek felszámolására tett tavalyi intézkedések tapasztalatait. Eredics Imre alpolgármester előterjesztéséből kiderül, hogy különböző jelzések alapján a Pápai úti szeméttelepre összesen 354 köbméter illegális lerakóból származó hulladékot vitt be 2005-ben. Tovább olvasom