Kisalföld logö

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -1°C | 9°C Még több cikk.

A Rába Quelle sportmedencéjét használhatják a sportolók

A GYÁÉV-uszoda felújítási időszakában a Győri Vízisport Egyesület versenyzői a Rába Quelle sportmedencéjében készülhetnek. Ábrahám Csaba szerint egy fedett sportmedence építése még mindig csak álom Győrben.

Pozitív fejlemény az ügyben, hogy a Rába Quelle a nyitás előtti időszakban biztosítja a sportmedencéjét a Győri Vízisport Egyesület triatlonosai és vízilabdázói számára. Erről Ábrahám Csaba számolt be portálunknak.Korábban:
"Az uszoda hiánya érzékelhető lemaradást okoz majd a sportolók erőnlétében"


– A GYÁÉV-uszoda felújítása mindannyiunk közös érdeke. Erre talán a nyár tűnik a legalkalmasabbnak, hiszen ilyenkor sportolóink többsége máshol is meg tudja oldani a felkészülést. Bár triatlonosaink nyári versenyeredményein biztosan meglátszanak majd a korlátozott edzési lehetőségek. A legkritikusabb az augusztus, amikor valamennyi szakosztályunknál megkezdődne a kemény alapozás. Az uszoda hiánya érzékelhető lemaradást okoz majd a sportolók erőnlétében – mondta el érdeklődésünkre Ábrahám Csaba, a Győri Vízisport Egyesület (GYVSE) ügyvezető elnöke, amikor azután érdeklődtünk, mennyiben befolyásolja az egyesület versenyzőinek felkészülését a GYÁÉV-uszoda nyári leállása.


Kevés a vízfelület a folyók városában?

Annak ellenére, hogy Győr a folyók városa, a sportolni, úszni vágyók aligha találnak érdeklődésüknek megfelelő, fedett uszodát a megyeszékhelyen. A meglévő, több tíz éves létesítmények igencsak elavultak. Hosszúságuk csak fele a sportoláshoz ideális ötven méternek, a GYŐR-SZOL Zrt. által működtetett GYÁÉV-uszodán kívül pedig mélységük miatt a tempózás helyett legtöbben inkább csak a vízben-sétálást, illetve lábáztatást választják.
A csekély vízfelület a győri sportolók felkészülését is nehezíti, akik sportmedence hiányában többnyire az egykori vállalati csónakház medencéjén kénytelenek osztozkodni a lakossággal.

Azonban – ahogyan erről portálunk korábban beszámolt – az úszni vágyók nyáron a GYÁÉV-uszodát sem vehetik igénybe, ugyanis az épület felújításra szorul.
– A korszerűsítést az is indokolja, hogy az uszodában az utóbbi 30 évben egyszer sem volt rekonstrukció, holott az idő vasfoga nagyon kikezdte az épületet.
Az elavult gépészeti eszközök mellett, korszerűtlen a fogadótér, ráadásul árvízi területre épült anno az uszoda. Így, ha jön az árvíz, akkor menekíteni kell a berendezéseket – vélekedett korábban portálunknak Sági Géza, a GYŐR-SZOL Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Augusztus végéig felújítás miatt zárva a GYÁÉV-uszoda.
Augusztus végéig felújítás miatt zárva a GYÁÉV-uszoda.


Kényszermegoldásokkal húzzák ki őszig

– Szerencsére a kajakos és kenus versenyzőinket nem érinti a felújítás, mert ők leginkább télen veszik igénybe az úszóedzéseket. A triatlonos szakosztály az utóbbi hetekben eléggé megfogyatkozott, ugyanis többen értek egyetemista korba. Közülük a legtöbben felsőoktatási intézményeikhez közelebbi egyesültekhez igazoltak. Az utánpótlás-generáció most a sátras uszodába kényszerült, ahová minden alaklommal belépőjegyet vásárolnak. Számukra a trénerek a leginkább költséghatékonyabb edzésprogramot próbálják összeállítani.
A szinkronúszó csapatnak az ETO Park medencéjében sikerült helyet biztosítanunk díjmentesen. A vízben ugyan leér a lányok lába, de az összekötő elemeket, apróbb dolgokat ott is be lehet gyakorolni hasznosításáról – számolt be a kényszermegoldásokról Ábrahám Csaba, aki úgy tudja, a vízilabdások a júliusi, lipóti táborral és szárazföldi edzésekkel húzzák ki ezt a kritikus időszakot.

– A Rába Quelle támogatásáról biztosította a vízipólós szakosztályt. A napokban kezdődnek meg a tárgyalások a Cziráky-medence ehhez kapcsolódó felhasználásáról – tudatta a GYVSE elnöke.


Vágy kategória a fedett sportmedence

– A hátrányok ellenére elkerülhetetlen a GYÁÉV-uszoda felújítása. A komolyabb sporteseményeket ugyanis csak szigorú szabályok betartásával lehet megrendezni. Működésünket tekintve leginkább egy ötven méter hosszú, fedett sportmedencére lenne szükség, de ez még mindig csak a vágy kategóriába tartozik. A város egyelőre ezzel a felújítással mindenképpen támogatja az egyesületet, még akkor is, ha sportszakmai tekintetben ettől nem jutunk előrébb. Az új beléptető rendszer megépítésével például sokkal átláthatóbb lesz, mekkora munkát fektetnek versenyzőink és edzőink is a győri vízisportba. Ennek tükrében pedig talán lobbyerőnk is erősebb lehet, illetve ennek segítségével plusz adattal támaszthatjuk alá, miért is lenne szükség egy győri sportmedencére – vélekedett az ügyvezető elnök.

Víz nélkül marad a sportmedence?

Idén nem töltik fel vízzel a győri strand szimbólumának számító sportmedencét.
– A vízfelület ebben a szezonban biztosan nem üzemel majd, ugyanis a fürdőrendszere teljesen elavultnak számít. A strand medencéi alatt közel száz éves csövezések találhatóak, valamint a nagy, kékcsempés árokhoz nem tartozik vízforgató berendezés, ami ma már kötelező ÁNTSZ előírás. Tehát a felújítás elengedhetetlen, óriási költsége miatt azonban erre még várni kell – árulta el a részletekről Ábrahám Csaba.

Olvasóink írták

 • 17. dsj 2011. június 21. 08:44
  „Győr, a vizek városa, mint tudjuk. Ez olyan nagy igazság, hogy a cikk minden szavából kitűnik.”
 • 16. Nyunyumaci76 2011. június 20. 15:13
  „dsj-hez csatlakozom igaz én nem vok tősgyőkeres Győri csak 2003 óta élek itt, de otthon egy kisvárosban is van uszoda télen nyáron. Ezt elárulom én Sátoraljaújhelyi vok eredetileg!
  Tényleg jó h felújítják a GYÁÉV uszodát felújítják,de remélem jó lesz mert én már dolgoztam uszodában igaz katonként, de az 1995-1996 volt(Székesfehérváron) és már ott is jobb volt a uszoda mint a Rába Quelle úszómedencéjében amiben csak egyszer volt szerencsém kicsit úszni, sajnos a GYÁÉV-ben nem :(
  Pedig az egészségem és a fogyókúrámhoz is hozzájárulhatna!
  Remélem július közepétől lesz vhol lehetőségem úszni is, addig marad kerekezés”
 • 15. dsj 2011. június 16. 08:14
  „A téma szakállas, mindegyik eddigi önkormányzati vezetés sáros a Győrhöz méltatlan helyzet kialakulásában. Bízom benne, hogy egy tesnevelő, olimpikon, sportszerető polgármester uralkodása idején mielőbb sor kerül az általános népegészségügy szempontjából kiemelten fontos úszócentrum ki/megépítésére, kiemelt látványsportok extra támogatása helyett (mellett?). Az ő számára talán nem kell magyarázni, hogy a futás mellett az úszás biztosítja minden korosztály számára a kiegyensúlyozott testi fejlődést, egészség karbantartást.
  Remélem, így van, lesz.”
 • 14. annobon 2011. június 15. 15:15
  „Jah bocs, idén még nem voltam... :-)”
 • 13. arrabonem 2011. június 15. 14:58
  „12. annobon
  Tavalyi alsóörsi árakkal dolgozol, idén már 1900.
  De még így is ül az írásod.”
 • 12. annobon 2011. június 15. 14:21
  „11-hez: "Pápára és Lipótra járnak a strandolni akaró emberek" Így van! Meg Kapuvárra, Komáromba, Nagymegyerre (Velky Meder), jah és persze a Balatonra. Számoljunk csak! Rába Quelle 2 felnőtt+2 gyerek belépő (egész napos): 6800 Ft. Találomra kiválasztva mondjuk alsóörsi strand, ugyanez: 1700 Ft. Hozzá jön egy alsó-középkategóriás autó benzinköltség Győr-Alsóörs-Győr útvonalon cca. 4000 Ft. Összesen tehát a Balaton: 5700 Ft. Feltételezve persze, hogy a győribe gyalog megy az ember. Szóval a Balcsi olcsóbb is, meg nem egy kis p.ö.cs területre vagy bezárva. Ennyi. A Quellének csak egyetlen egy előnye van, hogy télen nem fagy be...”
 • 11. lolika_ 2011. június 15. 13:27
  „Szégyen, gyalázat a városra nézve, hogy Pápára és Lipótra járnak a strandolni akaró emberek. Tök jó, hogy a RQ-ben elfér a szauna udvarán 10 ember (esetleg 20), a medencék mellett úgy kb. 500 (élére állítva). És a gyerekek? Hol labdázhatnak? Hol érezhetik jól magukat? Egy ekkora város és sehol egy normális strand?!
  Viccország!”
 • 10. annobon 2011. június 15. 13:14
  „9-hez: Ezek szerint használhatják, de víz nélkül! :-)”
 • 9. arrabonem 2011. június 15. 13:05
  „Szemelvények az írásból:

  "A Rába Quelle sportmedencéjét használhatják a sportolók" (főcím)

  "A Rába Quelle támogatásáról biztosította a vízipólós szakosztályt. A napokban kezdődnek meg a tárgyalások a Cziráky-medence ehhez kapcsolódó felhasználásáról" (valahol a cikkben)

  "Idén nem töltik fel vízzel a győri strand szimbólumának számító sportmedencét." (alcikkben)

  Ejnye-bejnye...”
 • 8. Gab2000 2011. június 15. 11:52
  „a BoSoBo Zrt tagjai kérdezzék a WHB-t és a Villkort hogy tudnak-e szép új uszodát és élményfürdőt építeni mert ha igen lesz a válasz akkor 1 éven belül készen lenn”
 • 7. Madarász 2011. június 15. 11:37
  „3. hidas 2011.06.15. 10:21
  Szégyen ami ebben a városban történik! Nyáron nem lehet úszni, az élményfürdő megközelíthetetlen az útfelbontások miatt, és akkor még engedélyt adnak a kettős híd lezárására filmforgatás céljára! megáll az ész! Mi lenne ha nem olimpiai bajnok lenne a polgármester?! (aki már kétszer tett ígéretet uszoda építésére!)

  Már lenne 4 uszoda és nem lenne feltúrva az egész város. ;)

  SZÉGYELLJE MAGÁT A VÁROSVEZETÉS!!!”
 • 6. davesmail 2011. június 15. 11:16
  „Tényleg szégyen az uszoda. Ki akar nyáron 30 fok feletti termálban úszkálni? Rendes, a mai kornak megfelelő, élményelemekkel tarkított, rendes, sportmedencés uszodára lenne szükség. De legalább egy Pápa vagy Lipót szint. Mindig csak az ígérdetés folyik. Úgy érzem valakinek ez nagyon érdeke, hogy Győrből máshova járjanak strandolni az emberek...
  Nembaj, szerencse hogy a Balaton nincs messze. :)”
 • 5. blise 2011. június 15. 11:07
  „Csatlakozván a hozzászólókhoz, hátha illetékes is olvassa (bár nem hiszem), SZÉGYEN ami Győrben folyik uszoda ügyében. Multifunkciós csarnok? Amiről majd megint kiderül, hogy el lett b...va, mert nem fér be az xy rendezvény. Uszodát, ahogy megígérték! Az Audi-s adókból már rég meg lehetett volna építtetni...”
 • 4. dominiim 2011. június 15. 10:31
  „Jobb lenne ha inkább sakkozzásal foglalkoznánk ! Kényelmes székeket és asztalokat lehetne tenni a medencékbe!
  Az uszás sokkal macerásabb és drágább is, fürdőruha, sapka, kopeny, stb. lehet, hogy jobb is, hogy nincs viz a
  medencékben !”
 • 3. hidas 2011. június 15. 10:21
  „Szégyen ami ebben a városban történik! Nyáron nem lehet úszni, az élményfürdő megközelíthetetlen az útfelbontások miatt, és akkor még engedélyt adnak a kettős híd lezárására filmforgatás céljára! megáll az ész! Mi lenne ha nem olimpiai bajnok lenne a polgármester?! (aki már kétszer tett ígéretet uszoda építésére!)”
 • 2. Tudós-1 2011. június 15. 10:12
  „Emlékezzetek!
  Borkai egyszer már választási igéretet tett egy uszoda építésére.
  Számon kell Tőle kérni az igéretet.”
 • 1. Infamous 2011. június 15. 10:07
  „azért elég durva, hogy a győri polgármester a MOB elnöke és Győrben még tervben sincs egy versenyuszoda...de "csodák palotája" és 4. sportcsarnok az kell! :-(”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hulladékgyűjtés érdekében szabályozták a parkolást Győrben

Az Ifjúság körúti parkolási szabályozatlanság első lépéseként felfestésre kerültek a hulladéktartók… Tovább olvasom