Kisalföld logö

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

A Rába kétharmada az államé

Lezárult a Rába-részvényekre adott nyilvános vételi ajánlat harmincnapos határideje szerdán, így végeredményt mondhatunk: a felajánlásokat követően az állam 73,84 százalékos tulajdonosává válhat a Rábának, amennyiben a versenyjogi határozatot követően a versenyhatóságok is jóváhagyják a tranzakciót.

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára, valamint Polacsek Csaba, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. társasági portfólióért felelős főigazgatója arról beszélt Budapesten, hogy az állam által elkülönített 13,4 milliárd forint elegendő a Rába-részvények megvásárlásához, a fennmaradó összeg pedig visszakerül a költségvetésbe. A nem szavazó saját részvényeket is figyelembe véve 76,97 százalékos szavazati hányadot szerzett az állam, vagyis a Rába Holding Nyrt. bő háromnegyede az államé lett.

A részvényvásárlás elmúlt harminc napjáról elhangzott az is: az intézmények 26, a magánszemélyek 21 százaléknyi papírt ajánlottak fel.


Már azt is tudjuk, hogy nagyjából ezer magánszemély élt a részvények felajánlásával, amiket 815 forintos darabáron adhattak el az Unicredit banknál.

Fónagy János hangsúlyozta: Magyarország gazdasági önállósága csak akkor érhető el, ha a stratégiai ágazatokban a jelenleginél nagyobb állami tulajdona lesz. Mivel érdemi befolyást szerzett a Rábában – ami a kormányzat szerint stratégiailag fontos vállalat –, a tranzakció sikeres volt.
Az államtitkár továbbra sem adott konkrét válaszokat arra, hogy milyen fejlesztéseket terveznek a győri gyárban, de a dolgozók szemszögéből nézve fontos ígéretet közöltek korábban a Kisalfölddel, hogy „munkavállalói körében nem tervez érdemi változásokat, esetleges módosításokat kizárólag a Rába-csoport hatékonyabb működésének biztosítása érdekében tarthat szükségesnek".

Hogy ez a válasz mennyire kézzelfogható, majd az idő dönti el. Ennyi konkrétumot a menedzsmenttel kapcsolatban nem árultak el tegnap, csak annyit: már megbeszélést tartottak Pintér Istvánnal, a Rába elnök-vezérigazgatójával; az MNV pedig közgyűlést hív össze, amely valószínűleg egybeesik a Rába szokásos éves közgyűlésével. A menedzsmentre és másra vonatkozó kérdésekkel kapcsolatban is az volt a válasz: az állam és a vezetőség közötti konzultációk most kezdődnek, ezek során döntenek majd a vállalat jövőjéről.

Az államtitkár továbbra sem adott konkrét válaszokat arra, hogy milyen fejlesztéseket terveznek a győri gyárban.

Természetesen szerettük volna megszólaltatni Pintér Istvánt, de az elnök-vezérigazgató semmilyen kommentárt nem fűzött a témához. Mint arról egyébként már beszámoltunk: Pintér István adta el a menedzsment tagjai közül a legtöbb – 120 ezer darab – részvényt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csinálj gyermeket: mire és hogyan használható fel az új szocpol?

Jó hír a családalapításon gondolkodó pároknak, hogy vidéken sokkal nagyobb esély lesz jól igénybe… Tovább olvasom