Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

A Rába és a Marcal mentén megszűnik a belvízi készültség

A Hanságban marad csak belvízvédelmi készültség az ÉDUKÖVIZIG területén, a belvízzel elöntött területek nagysága csökken: jelenleg 132 négyzetkilométer.

A kedvezően alakuló belvízi helyzetre való tekintettel az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság a Rába-alsó belvízvédelmi szakaszán és a Marcal menti belvízvédelmi szakaszon fennálló I. fokú belvízvédelmi készültséget, valamint a Holt-Marcal részöblözetben fennálló II. fokú belvízvédelmi készültséget péntek 18.00 órától megszünteti.

A Hanságban, a Rábca menti, Kapuvár-Hansági és a Fertő tó menti belvízvédelmi öblözetben továbbra is fennáll a II. fokú készültség. A Királytói és a Tarcsai szivattyúállásokhoz kihelyezett mobilszivattyúk, valamint a Börcsi, a Homok-Sarródi szivattyútelepek továbbra is üzemelnek.

A belvízzel elöntött területek nagysága csökken, jelenleg közel 132 négyzetkilométer.Jellemző vízállások

A Dunán, a Rábán és a Marcalon lassú ütemben tovább folytatódik az apadás. Igazgatóságunkhoz tartozó többi vízfolyáson is stagnáló, kismértékben csökkenő vízszintekre lehet számítani a következő napokban.

Időjárás előrejelzés a következő néhány napra

Jövő hét csütörtökig újabb jelentős csapadék egyelőre nem várható. A hőmérsékletek vasárnapig tartósan fagypont alatt lesznek, utána a legmagasabb hőmérsékletek kevéssel 0 fok fölött lesznek.

Felhívás

A rendkívül tartós, csapadékos időjárás következtében működési területünkön magas talajvízszintek alakultak ki, a talajok vízzel telítetté váltak, melynek következtében a belvízzel elöntött területek nagysága jelentős."Igazgatóságunk belvízvédekezés keretében mindent megtesz azért, hogy a kezelésében levő csatornarendszeren keresztül a belvizeket a befogadó csatornákban vezesse.

Jelenleg a csatornák fogadóképesek, azonban elengedhetetlen, hogy a területen érintett társulatok, önkormányzatok, gazdálkodók és a lakosság is mindent megtegyen ennek érdekében.

Kérjük az érintettektől a csatornák tisztítását és a területekről barázdák
nyitásával a víz levezetésének biztosítását, annak érdekében, hogy a
belvizekből minél kisebb károk keletkezzenek" - tette hozzá az ÉDUKÖVIZIG.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitüntetés a sérültséggel élő fiatalok sportjának támogatásáért

A Győr-Moson-Sopron Megyei Sportszövetségek Egyesülésének elismerését - "a megye sérültséggel élő… Tovább olvasom