Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 1°C Még több cikk.

A Rába Dal- és Társaskör koncertje a PÁGISZ ÁMK-ban

A „Marcalvárosi zenés esték" rendezvénysorozat keretében a kórusirodalmat bemutató hangversenyt adott április 16-án a PÁGISZ ÁMK-ban a Rába Dal- és Társaskör.
1898-ban 25 dalolni szerető férfi alapította meg a Vagongyár első győri munkás kultúr-egyesületét, „Egyetértés Dal- és Társaskör" néven. Először férfikórusként működött, majd 1945 után vegyeskarrá alakult.

Az énekkar repertoárja gazdag, és igényesen válogatott a reneszánszkor madrigáljai, barokk, klasszikus, romantikus kórusművek, misék, oratóriumok, népdalfeldolgozások, opera-részletek, és a könnyűműfaj – operett, musical - remekei közül.

A neves karnagyok mellett olyan világhírességek vezényelték a kórust, mint Kodály Zoltán, Bárdos Lajos, Halmos László, Vaszy Viktor, Vass Lajos, vagy Medveczky Ádám.

Eredményes munkájukat kitüntetések, díjak, minősítések, rádiófelvételek, külföldi szereplések jelzik: Angliában, Svédországban, Németországban, Ausztriában, Erdélyben és Olaszországban, ahol legutóbb 2008 augusztusában a pápai audiencián is részt vettek, mint VIP-küldöttek.

A Rába Dal- és Társaskör jelenleg közhasznú egyesületként működik, és a KÓTA Szövetség valamint a Seprődi János Kórusszövetség tagja.

Karvezetőjük 20 éven át Bojtárné Gál Anikó volt, a Győri Nemzeti Színház karigazgatója és korrepetítora, Szent István- és Szent László-díjas karnagy. Jelenleg Mezei Melinda énekművész a karvezető, aki a mostani koncert műsorvezetője is volt.

Fotó: Szük Ödön

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Időközi győri választás: Bárány István kiütéssel győzött

Bárány István, a Pro Urbe Egyesület jelöltje győzött a vasárnapi győri időközi önkormányzati… Tovább olvasom