Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

A Rába Ausztriában is habzik

Rába mente - Osztrák területen is habzik a Rába, a szentgotthárdi környezetvédő civil szervezet fényképeket is készített. Fodor Gábor szakminiszter magyarázatot vár osztrák kollégájától.
„A Rába körülbelül negyven kilométerre a magyar határtól, osztrák területen, Feldbachban is erősen habzik" – jelezte szerkesztőségünknek a szentgotthárdi Pronatura St. Gotthard Egyesület (PRONAS). Fényképeket is küldtek a civil környezetvédők, melyek a bőrgyár feletti szakaszon készültek, így a Boxmark feldbachi és jennersdorfi üzemei ezt a szennyezést nem okozhatták.

– Tudomásunk szerint ez az első alkalom, hogy jelentős mértékű jelenségről készültek sokkoló fényképek a Rába osztrák szakaszán – mondta a Kisalföldnek Woki Zoltán, a civil szervezet elnöke. – Ezzel megdőlt az a sokat hangoztatott osztrák állítás, miszerint a Rába Ausztriában nem habzik.

Woki Zoltán szerint egyre gyanúsabb a Greenpeace által jogosan kifogásolt wollsdorfi bőrgyár, bár számukra kissé érthetetlen, hogy ha október közepe óta bizonyos elemekből, például krómból, foszforból a megengedettnél jelentősen több a gyári kibocsátás, miért nem jelentkezett már korábban ilyen nagy mértékű habosodás, mint az elmúlt napokban.

– Az anyagok, bár egyértelműen károsak, de nem a fő habképzők. Érthetetlen továbbá, hogy az osztrák vízügyi hatóságok miért nem vették észre ezt a szabálytalanságot több hónapon keresztül és miért nem intézkedtek már korábban. Ugyanez elmondható az osztrák civil szervezetekről is.

A PRONAS véleménye szerint mind Ausztriában, mind Magyarországon a Boxmark bőrgyárakkal foglalkoztak inkább és más szennyvízkibocsátók nem kerültek hasonló mértékben a látókörbe. Az ipari szennyezők mellett még a nagyobb osztrák települések kommunálisszennyvíz-kibocsátása is szóba jöhet.

Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter azonnali magyarázatot kér az osztrák környezetvédelmi minisztériumtól a wollsdorfi bőrgyár határértéket meghaladó szennyezési értékei miatt és a jövőben havi tájékoztatást vár az osztrák féltől a Rábát szennyező bőrgyárak valamennyi kibocsátási értékéről.

Az illetékes vízügyi felügyelőség a Rábán fokozott figyelőszolgálatot állított fel, a környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság pedig több mintát is vett a folyóból. Ezek elemzése megállapította, hogy Szentgotthárdnál a vízmintában kiugró értékű szennyező anyag nincs, a habban található mosószerszármazék értéke viszont a vízben előfordulónak a hétszerese. A felügyelőség emellett soron kívüli, bejelentés nélküli és mintavétellel egybekötött hatósági ellenőrzést végzett a szentgotthárdi textilüzemnél is, eredmények a napokban várhatók.

A Rába már osztrák területen is habzik. A képet a szentgotthárdi Pronatura St. Gotthard Egyesület juttatta el szerkesztőségünknek.

Olvasóink írták

 • 1. Dóczi Attila 2008. január 29. 20:36
  „Jó hírek érkeznek Szentgotthárdi Pronas civilszervezettők,akik fáradságot félretéve küzdenek a környezetünkért , valamint vízeink tisztaságáért.Egyesületünkkel közösen a Rábát folyamatosan (több hónapja) figyeljük, készitjük a képfelvételeket, küldjük az egyéb információkkal együtt a felügyelőségeknek, igazgatóságoknak, minisztériumnak stb.
  Tavalyi évben létrejött sok bizottság a folyó védelme érdekében.
  Érdemi munkát nagyon rövid idedeig végeztek, azok is csak elméleti sikon folytak.
  Mi civilek továbbra is végezzük a munkánkat, de jó lenne azok is tenének többet, akik kapnak fizetést, és munkaköri kötelességük lenne a környezetünk védelme.
  Üdv.
  Dóczi Attila elnök
  RÁBA-Műgát és Térségéért Egyesület”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balogh József elfogadta Borsi Róbert meghívását

A marcalvárosiak és a más városrészekben élők kérésére lakossági fórum lesz az egészségbiztosítási… Tovább olvasom