Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

A pontos kárt csak a tanácsülés után lehet felmérni

Győr - Rendhagyó módon ötmillió forintos vis maior előleget ítélt oda a Regionális Fejlesztési Tanács Győrnek, hogy az időigényes kárfelméréstől függetlenül is elkezdhesse a GyÁÉV-tanuszoda helyreállítását, valamint a védekezést.
Erről Molnár Csaba MSZP-s országgyűlési képviselő adott tájékoztatást tegnap, miután a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke bejárást tett a tanuszoda melletti töltésen. Az önkormányzati fenntartású intézmények közül Győrben főként a GyÁÉV-uszodát érte kár, méghozzá az elmúlt öt évben már negyedszer. Molnár Péter győri sportigazgató elmondta: a vízben álló alagsor és a földszint helyreállításának költsége egyelőre kiszámíthatatlan, de mint mondta, az anyagiaknál is szomorúbb, hogy épp a tanévkezdéskor történt mindez, mivel az objektumban évente több mint százezer látogatást regisztrálnak. Külön nehézséget jelentett, hogy mindez egybeesett a kajak-kenu vb-vel, így még szerencse, hogy az ár nem közelítette meg sem a 2002-es, sem a 2006-os vízszintet, mivel most nem lett volna az igazgatóságnak kapacitása a védekezésre. Baross Károly, a vízügyi igazgatóság szintén jelen lévő főmérnöke szerint ez lehetetlen is lett volna, mert az uszodát csupán 560 centiméterig védi a köztes töltés, másrészt maga a beépített föld sem alkalmas a hosszan tartó árhullám megállítására.

Molnár Csaba elmondta: a tanács 103 millió forintos vis maior keret felett rendelkezik idén, ebből, főként a nyári viharkárok miatt már csak 12 millió maradt, hiszen csak a legutóbbi két tanácsülés között 25 kérelem érkezett. Az elnök hangsúlyozta azonban, hogy a szervezet a keretén felül is igényelhet rendkívüli támogatást az önkormányzati minisztériumtól szükség esetén. Az uszodát illetően Molnár Csaba képviselő közölte: előlegre van szükség, mivel a teljes kárt csak jóval az árhullám levonulása után lehet felmérni, így a jövő szerdai ülésen még nem dönthetnek a kérelmekről. Rendhagyóan magas összeget – ötmillió forintot – ítélt oda a tanács a sportigazgatóságnak, amit remélhetőleg már csütörtökön át is utalhat. A pénzt nemcsak helyreállításra, de további védekezésre is fordíthatja a város.

Baross Károly vízügyi főmérnök szerint a hétfői és a tegnapi, viszonylag intenzív apadás ellenére ma állni fog a Duna szintje, sőt, néhány centi emelkedést is okozhat az osztrák vízgyűjtőben tegnap esett 20 milliméteres csapadék. A folyó remélhetőleg hétvégére kúszik vissza a medrébe. Nagybajcsnál az éjszakai dunacsúnyi vízátadás miatt lassult az apadás üteme, tegnap reggel a vízállás 631 cm volt Nagybajcsnál, ahol az idei csúcs 693 cm volt. A folyamatos lassú apadás miatt tegnap csökkentették az árvízvédelmi fokozatot, délután hat órától a Nagy-Dunán, Vének–Dunaremete közötti II. fokra, a Mosoni-Dunán, Győr térségében pedig I. fokra. A többi árvízvédelmi szakaszon az elrendelt árvízvédelmi készültség maradt érvényben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyitott Iposz-nap Győrben

Győr - A Győri Ipartestület „Iposz-napok – Nyitott lapok" címmel nyitott fórumot… Tovább olvasom