Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

A politika maradjon a küszöbön túl - a Rómer Ház sajtóközleménye

2009 decemberében, mint bizonyára sokan értesültek róla a tisztelt olvasók közül, nehéz, ám nem kilátástalan anyagi körülmények közé került, a többek között Győr egyetlen belvárosi moziját is működtető, valamint egyébként is sok fiatalnak igényes szórakozási lehetőséget kínáló Rómer Ház Közalapítvány.Ebben a helyzetben keresett meg néhány lelkes zenész, mint a Rómer Ház vezetőjét, hogy szeretnék szimpátiájukat, kifejezni a Ház felé aláírásgyűjtéssel, illetve jótékonysági koncert szervezésével.

Ennek a civil kezdeményezésnek - mely az elmúlt pár hétben várakozásoknál nagyobb, alapvetően pozitív médiavisszhangra talált, helyet adtunk. Sajnálattal észleljük azonban, hogy egyes sajtóorgánumok, saját kicsinyes céljaik felé kezdték ferdíteni ezt a hangsúlyozottan civil és jó szándékú kezdeményezést, árnyat vetve ezzel ennek lényegére, illetve a megyei önkormányzat által fenntartott Rómer Házra is.

A politika maradjon a küszöbön túl! A Rómer Ház Közalapítvány elhatárolódik ezektől az önös érdekekből táplálkozó akcióktól, ám továbbra is várja az igényes kultúrára, filmekre, koncertekre, kiállításokra kíváncsi közönséget.

Hajnal Zoltán
A Rómer Ház Közalapítvány működési vezetője

Olvasóink írták

 • 16. BandiÚr 2010. január 20. 10:53
  „Technikát a zenekar hoz magával (többnyire) amit nem, az már évek óta ottvan lent. Artisjus pénzezés itt is csak néha van (tapasztalat), a rengeteg győri nemannyirabefutott zenekarnak pedig max a pultban adnak pár ezer fogyasztást... közben (még a zenekar kérésére sem) nem lehet ingyenes koncerteket adni. SZóval a bevétel megvan minimális kiadással. Természetesen a pult és a jegybevétel mehetne a rezsire és a technikusra, de akkor mire megy a támogatás? Valamire biztos, csak ezt én átlagfelhasználóként nem látom...egyébként remélem megmarad a Rómer, valahonnan biztos sikerült támogatást kapniuk.(valamire)”
 • 15. rick 2010. január 20. 08:08
  „15.

  Az igények jogosak, de nem hinném, hogy a Rómeresek ne ugyanezt szeretnék. A támogatásból és a bevételekből viszont erre futja. Egy biztos, mivel nonprofit közalapítvány üzemelteti, nem a tulaj BMW-jére megy a pénz. Hogy konkrétan mire és mennyi, azt meg én személy szerint meghagyom a vezető és programszervező döntésének.

  Egyébként nincsen ingyen semmi. A 0 bérleti díj (egyik művház se fizet amúgy bérleti díjat) mellett a fenntartásnak vannak rezsi költségei (villany, víz, fűtés) valamint karbantartási költségei is. Önkormányzati művelődési intézmények esetén ez mind be van tervezve a költségvetésbe, ahogy a bérek is. A Rómernál erre összesen 5 milla / év támogatás volt, a többit maguk teremtették elő. Az átlag művháznál jóval hatékonyabban.

  A 0 pénzért jövő zenekar sincs ingyen. Technikát/technikust kell biztosítani, ARTISJUS jogdíjat kell fizetni (ez utóbbit a "többi hely" előszeretettel felejti el), minimális ellátást/utiköltséget kell adni.

  Régebben jobb volt? Lehet. Talán most pont a csökkenő támogatás meg a más helyeken is nyomot hagyó gazdasági (és társadalmi) válság miatt gyengébb a felhozatal és nyilván az is közrejátszik, hogy a korábban lendületesen dolgozó szervezők hangulata és lelkesedése sem ugyanolyan akkor, amikor a megszüntetés/ellehetetlenítés réme lebeg a fejük felett. Ráadásul mindez egy se nem racionálisan, se nem koncepcionálisan zajló politikai döntéshozatalnak alárendelve.

  Mi lehet a megoldás? Az ingatlan-tulajdonos megyétől kicsikarni egy hosszú távú, legalább 10-15 éves megállapodást az ingatlan használatára, mert csak ez az alapja bármilyen hosszabb távú infrastrukturális fejlesztések, illetve művészeti koncepciónak. Ha ez megvan, akkor kemény civil kampányt kell folytatni. Anyagi és erkölcsi támogatókat kell keresni cégek, ismert személyiségek, zenészek, művészek körében. Fokozni kell a hazai és uniós kulturális pályázati támogatások igénybevételét. Erősíteni kell a vállalkozói jellegű, bevételt jelentő szolgáltatások szerepét (pl. koncertszervezés, technika bérbeadás, esetleg zenekarok menedzselése). Ezekkel fizikailag ki is lehetne lépni a Rómer házból. Mittudomén nyitni egy profitorientált Rómer-büfét a városban valami forgalmas helyen, Rómer-burgerrel meg szolid árakkal és persze a Rómer programjait népszerűsítő berendezéssel, reklámokkal. A művészeti koncepció kompromisszumos átgondolása sem árt. Nem arra gondolok, hogy a mainstream és a populáris kerüljön előtérbe a helyen, de lehet, hogy bele kellene folyni ilyen jellegű rendezvények szervezésébe a nyereség miatt. Ami aztán természetesen visszafordítható az igazi kisérletező, réteg, vagy underground rendezvényekre.

  Az biztos, hogy a Rómer megszűnésével a város kulturális élete sokat veszítene. De a veszteséget mindig csak akkor érezzük át, amikor jelentkezik, előtte hajlamosak vagyunk elbagatellizálni a dolgot.

  Az is biztos, hogy ha akár Szakács akár Borkai nem sportos, hanem amatőr filmes vagy zenész múlttal rendelkezik, akkor a Rómer helyzete nem lenne kérdés, ahogy a Mediawave fesztiválé sem. Nem is egészen értem, hogy anno Győr hogyan gondolhatta komolyan az indulását a Európa Kulturális Fővárosa pályázaton, ha pár évvel később egy nemzetközi szintű, sajátos és egyedi kulturális fesztiválja menekülni kényszerül, a vele szorosan együttműködő kulturális klubot meg a bezárás fenyegeti...”
 • 14. BandiÚr 2010. január 19. 22:49
  „szeretem én is Rómert, nem ellene vagyok...csak szerintem kicsit kaphatna többet egy koncertre látogató, ha havi 400 000Ft jut egy helynek támogatásként. És akkor a Pankkk és a többit még nem említettük. Meg ha jóltudom a helynek bérleti díja sincsen. Szal lehetne itt a rétegzenékből is nevesebb zenekarokat hozni, esetleg a fenti teremben is koncerteket csinálni ( mint néha régebben)..vagy olcsóbban adni az italt vagy néha ingyenes koncertet csinálni (főleg ha kezdő győri zenekarok, akik 0 pénzért vállalják a dolgot, koncertjeiről van szó)..vagy a lenti részben megoldani a szellőzést, normálisabb backline-t biztosítani a zenészeknek stbstbstb....én szórakozni, fogyasztani is és zenélni is rengeteget voltam, de sosem értettem mire költik a támogatást.. az elmúlt félév koncert felhozatalával sem vagyok annyira elégedett, régebben mintha több és jobb bulik lettek volna...”
 • 13. rick 2010. január 19. 21:39
  „12-12

  Konkrét számokat én se ismerek, meg a programokat sem követem napi rendszerességgel. Amit írtam, az elvi megfogalmazás volt. Általánosan igaz arra, hogy a kulturális létesítményeket (még ha kortárs-, réteg-, akármilyen kultúra is) külön kell választani a buliszervező vállalkozásoktól. Azért, mert mások a céljaik és más a társadalomban betöltött szerepük. Ugyanakkor ne gondolja senki, hogy ezek egymás nélkül létezhetnek. Azok a viszonylag befutott amatőr zenekarok, de akár a rétegzenéből kinőtt mára már sztárnak számító zenekarok (mint pl. a Quimby vagy a Kispál) sem úgy kezdték, hogy jegybevételből eltartott helyeken próbálgattak meg léptek fel. Az állami, önkormányzati forrásokból (pl. közművelődési normatíva) fenntartott művelődési házak, szabadidő központok infrastruktúrája és programszervezése minden kezdő művészeti formáció számára alapvető és fontos.

  Egyébként érdemes megjegyezni, hogy az egyébként profitorientált vendéglátó helyként működő "többi hely" között is akad olyan, amely programjaihoz közpénzt kap. Vannak ugyanis olyan kulturális témájú, vagy rendezvényszervezést támogató pályázatok, melyeken vállalkozások is részt vehetnek (a PANKKK program például tipikusan ilyen). Nyilván ilyen esetekben pontosan az a cél, hogy a profitorientált szempontok mellett más is megjelenhessen a "hely" kínálatának összeállításánál.

  Összességében azt gondolom, hogy egy ország vagy nemzet számára nagyon fontos, hogy sokszínű és élő legyen a kulturális élete, és erre bizony áldozni kell a közösből. Az a nemmindegy, hogy milyen a társadalmi megtérülése ennek az áldozatnak. Személyes véleményem, hogy a Rómerra költött támogatás elég jól hasznosul, hiszen egy élő, változatos, nyitott és aktív pontja a kortárs zenei és filmes kultúrának.

  Vannak ennél sokkal kevésbé hasznosuló költések is, csak hogy ne maradjunk példa nélkül, legyen mondjuk az Időkerék, amire annak idején 240 milla közpénz támogatást adott az állam, meg cégek még vagy 90-et. A grandiózus és távoli időket is megcélzó "alkotás" aztán mára olyan szinten merült feledésbe, hogy már a www.idokerek.hu oldal se megy... De ez csak egy kiragadott példa, lehetne hozni KisVuk-tól kezdve annyi mindent.

  Azt gondolom, hogy lehet egy egy hír kapcsán dobálózni a szokásos szlogenekkel, meg rendre felemelni a szavunk a mérhetetlen pazarlással szemben, meg bölcsen adni a tanácsokat egy-egy kommentben , de sokra nem megyünk vele sem az egyén sem a társadalom szintjén. (Ez most nem konkrétan neked szólt BandiÚr).”
 • 12. BandiÚr 2010. január 19. 17:10
  „november, decemberben talán a Brains lehetett húzós, a többi koncert nemhiszem hogy pénzügyileg ne jött volna ki pozitívra, a támogatás nélkül is. persze konkrét számokat nem ismerek...ez csak a saját véleményem.”
 • 11. BandiÚr 2010. január 19. 17:02
  „"Mondjuk külföldi művészeti kapcsolatrendszerek fenntartása és ezek keretében koncertek, programok szervezése biztosan ilyen lenne, hisz az nem pár ezer forint fogyasztásból áll csak."
  Milyen koncertek valósultak meg ilyen kapcsolatokon keresztül? tudnál nekem példát mondani rá? csak hogy megértsem, mire gondolsz. (Az elmúlt 3-4évben kb.) vagy az elmúlt hónapokban. köszönöm előre is.”
 • 10. rick 2010. január 19. 08:02
  „10.

  Nem vagy hülye és elvileg ki lehet hozni a Rómeres koncertek jó részét 0-ra vagy nyereségesre, főképp a kulturális pályázatok támogatásával. Viszont ha ez lenne az alapvető cél, akkor le kellene mondani minden olyan rendezvényről, kezdeményezésről, ami viszont várhatóan nem térül meg, legalábbis forintosítva és azonnal. Mondjuk külföldi művészeti kapcsolatrendszerek fenntartása és ezek keretében koncertek, programok szervezése biztosan ilyen lenne, hisz az nem pár ezer forint fogyasztásból áll csak. Ha minden esetben a "O-ra vagy nyereségre" szempontnak kellene érvényesülni, akkor el kellene vetni minden ötletet, ami egy kicsit is kísérletező vagy erőteljesebben rétegműfaj.

  Ha maradunk a hasonlítósdinál, akkor megkérdezhetjük, hogy egy múzeum miért nem hozza ki 0-ra vagy nyereségesre az összes kiállítását a belépőkből, hisz pl. a Munkácsy kiállításra elég sokan voltunk kíváncsiak.”
 • 9. BandiÚr 2010. január 18. 20:49
  „lehet, hogy énvagyok hülye, de még mindig nemértem, hogy a koncertbelépőből és a közönség fogyasztásából miért nem lehet kihozni a koncerteket 0-ra, vagy nyereségesre? A "kisebb" zenekarok max kapnak pár ezer forintnyi fogyasztást, a nagyobbakra meg szokott szép számú érdeklődő jönni... Személy szerint a Pusker időszak koncertszervezéseit jobban kedveltem, akkor mintha nagyobb élet lett volna, több és jobb koncertekkel.”
 • 8. rick 2010. január 18. 11:35
  „4.

  A Rómer nem olyan mint a többi hely...

  A "többi hely" vendéglátóipari egységként működik, amely a nagyobb vendégforgalom elérése céljából programokat is szervez, melyek költségét belépőből és a program miatt megnövekedett fogyasztásból fedezi, ahogy a dolgozók bérét valamint a tulajdonosi kör PROFITJÁT is. Itt tehát tisztán üzleti érdekek vannak, nem fontos, hogy kulturális szempontból miben mi az érték. Ha jól csinálják akkor VALAKI GAZDAGODIK, miközben emberek jól érzik magukat.

  A Rómer egy nonprofit szervezet által működtetett kulturális "intézmény". A működéshez és a programok költségének előteremtéséhez végez vállalkozói tevékenységeket is (pl. büfé üzemeltetés, bérbeadás), azonban a ennek során keletkező PROFIT teljes egészében visszaforgatandó a működésre, a szervezet által meghatározott közhasznú tevékenység ellátására (kulturális tevékenység). Ebben az esetben a kulturális koncepció szerepe az elsődleges. Az üzleti szempontok is fontosak, de a kultúrmisszió nem áldozható fel az üzleti siker oltárán. Nyilván ésszerű kompromisszumokra persze szükség van... Ha jól, csinálják, akkor emberek jól érzik magukat, a KÖZÖSSÉG KULTURÁLIS ÉLETE GAZDAGODIK, színesedik.

  Ha már hasonlítani akarod a Rómert más helyekhez, akkor múzeumokhoz, oktatási intézményekhez, művelődési házakhoz hasonlítsd... Azok sem élnek meg jegybevételből és az ott üzemelő büféből, mégsem zárjuk be őket. Persze van aki ezt is megtenné, de annak már úgyis mindegy...”
 • 7. kenyeres 2010. január 17. 17:48
  „Egyébként Bakács László a hirtv győri tudosítója, és a győri polgármesteri hivatal kommunikációs szóvivője is egyszerre! Mintha a BKV-korrupt ügyeit olvasnám! Ez bizony összeférhetetlen, de úgylátszik itt már olyan vastag a bőr, hogy semmi nem számít!”
 • 6. t-a-ibi 2010. január 17. 12:29
  „Ilyen a libsi gondolkodás. Gyere csak - majd elhatárolódok tőled”
 • 5. tornacipő 2010. január 16. 10:16
  „miért nem meri leírni hajnal zoltán úr hogy melyik sajtóorgánum a ludas, csak nem a győri tükör és a győri győri nap?
  Szakács úr megyei közgyűlési elnök pártlapjának mi is a neve? amit tehetséges bakács úr készít? vajon arra a kidaványra mennyit költ a megyei önkormányzat? arra van pénze? az a pénz nem hiányzik szakács úrék szociális otthonaiból?”
 • 4. BandiÚr 2010. január 16. 01:05
  „érdeklődnék, hogy a RómerHáz miért nem tudja kitermelni a pultból és a jegybevételből a fennmaradását? mint ahogy a többi hely is? ugyanolyan drága egy sör mint máshol, és a belépők is hasonlóak mint más városokban más kisebb, rómerméretű helyeken. Erről tudna nekem valaki valami megvilágosítót mondani?”
 • 3. Arrabona 2010. január 15. 15:14
  „Éljenek a Civilek! Sok sikert!”
 • 2. Boróka53 2010. január 15. 13:47
  „Pénz beszél, kutya ugat :):) Megyei önkormányzat által működtett létesítményről van szó - vagyis Ő a "gazda"!! " Lelkes zenészek, művészek szimpátiája" kevés (semmi) a fenntartás költségeihez!! Szimpátia, aláírás stb... még nem hozott tényleges forintokat senki konyhájára!!”
 • 1. szocdem 2010. január 15. 13:47
  „Tisztelt Hajanal Zoltán Úr!

  Fogadja legőszintébb elismerésünket a politika kizárásával kapcsolatos álláspontjához. Álláspontunk szerint a Rómer ház ügye nem politikai ügy, (hacsak átvitt értelemben, a helyzete eredetében nem az) és nem is vennénk jó néven, ha ismételten megjelenne hazánkban a "kulturpolitika" ami mellesleg nem is létezik - csupán "keleti" találmány. A politikai pártok olyan törekvéseit, hogy a Rómer ház ügyét háttérnek, téritésmentes sajtóreklámnak használják mondanivalóik közlésére, a magunk részéről elitéljük, és komolytalannak, a néhai "Acél korszak" felidézésére való törekvésnek tartjuk, - akár a jobb, akár a baloldalon fogalmazódjanak meg ilyen igények, cselekvések.

  A város élhetőségét javító munkájukhoz, eredményes működésükhöz továbra is sok sikert kívánunk!

  Barátsággal:
  Arady Pál
  Elnök
  SZDP Győr”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy színpadon a cigánydalok királynőjével

A kilenc évvel ezelőtti Budai Parkszínpadi fellépését követően Bangó Margit pályafutásának… Tovább olvasom