Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

''A polgármester-jelöltség nem kárpótlási jegy''

Csak megalapozott ígéreteim lesznek mondta a Kisalföldnek adott interjújában Szabó József, az MDF polgármesterjelöltje.
„ Csak megalapozott ígéreteim lesznek, s azt is hozzá fogom tenni, hogy melyikre lesz elegendő a négy év, s melyikre nem. A felelőtlen kijelentések miatt valóban sokan eljutottak odáig, hogy a politikus már ne is mondjon semmit, mert úgysem teljesíti. Nem tartozom azokhoz, aki összevissza ígérgetnek" – mondta a Kisalföldnek adott interjújában Szabó József, az MDF polgármesterjelöltje.

– Fogadtam, hogy az MDF nem indít polgármesterjelöltet Győrben.

– Igen? Miért?

– Az nyilvánvaló volt, hogy csak ön lehet a jelölt, de a parlamenti választások eredménye után, ráadásul a Rába rt. stratégiai, beszerzési és eszközgazdálkodási igazgatójaként azt gondoltam, miért is akarna polgármester lenni...

– Az igaz, másért nem hagynám ott a szakmámat, csak a polgármesterségért. Akkor sem végleg búcsúznék, legfeljebb fizetetlen szabadságot vennék ki.

– De miért jó az magának? És nekünk?

– Nem tudom, jobb-e nekem... Nézze, ez egy nagy cég, itt az ember jelentős dolgokkal foglalkozhat, s én mindig arra törekedtem, hogy a munkámat úgy csináljam, hogy az egy közösségnek is jó legyen. A gazdaság nem öncélú, az emberekről szól, ha jó tesszük a dolgunkat, akkor nekik lesz jobb. Márpedig itt a gyárban sok mindent csináltunk, ami jó volt. Persze Győr a Rábánál egy jóval nagyobb közösség, de kedvet éreztem ahhoz, hogy részt vegyek jó dolgokban – egy nagyobb közösség életének jobbá tételében.

Akarta ezt a kihívást

– Na jó, akkor egyértelműen fogalmazok: nyílt titok volt, hogy az MDF országos alelnökeként kijárt volna magának egy parlamenti szék – a pártlistáról. Azt nem kapta meg, ezért ezzel kárpótolja magát?

– Nem. Először is nem tudtam arról, hogy nekem bármi kijárna; közös megegyezéssel döntöttünk úgy, hogy én maradok ott, ahol voltam. Éppezért a polgármester-jelöltséget sem kárpótlási jegyként kezelem.

– Semmi pártérdek?

– A Magyar Demokrata Fórum természetesen részt vesz az önkormányzati választásokon, s természetesen minél jobban szeretne szerepelni ott. Szerintem jó sanszunk is van rá. Jó csapat van, rajtam kívül más is alkalmas lenne erre a feladatra, tehát ha csak a pártérdeken múlt volna, akkor nem biztos, hogy én indulok. De nem akarok kertelni, akartam ezt a kihívást, s meg is szeretnék felelni a feladatnak. Szerintem jobbá lehet tenni a környezetünket.

– Ne haragudjon, de ez olyan, mint amikor a szépségkirálynők a világbékét emlegetik.

– Nem gondolom. Lehet, hogy furcsán hangzik, de én tényleg szeretek nagy dolgokat csinálni.

Útfelügyelet, strand

– Akkor mi lenne az első nagy dolog Győrben?

– A fő célokat már megfogalmaztuk: hatékony szolgáltató önkormányzatot akarunk, Győr dinamizálását, új városrész felépítését, négy-ötezer új munkahely létesítését a szolgáltatásban, a turizmusban, az oktatásban, az iparban. Az úthálózat, az infrastruktúra megújítása szintúgy fontos. Igen, ezek jelentős befektetéseket igényelnek, de ezekre megvannak a befektetők, vagy ha nem, megteremthetők a források. Terveink egy részéhez azonban sokkal inkább jobb szervezés, ötletek és az emberekre való odafigyelés kell, nem pedig nagy összegek.
Győr egyik nagy problémája például a közlekedés, olyan forgalomirányítást szeretnénk, ami tájékoztatja a közlekedőket és segíti a jobb szervezést, amellyel a dugók elkerülhetők.

Lehetne állandó útfelügyelet, akár közmunka igénybevételével, hogy az utakon a kátyút már másnap ki tudják javítani. Más téma: a környezetvédelemben a folyóinkkal kapcsolatos problémák megoldását szeretném, az árvízfenyegetés elkerülését. Így vizeink jobban kihasználhatók lennének, s jó lenne a Dunán egy strand is. Aztán a parkolást is át kell szervezni, és még sorolhatnám. Jelöltjeink minden körzetben fölmérik a problémákat, s megkeressük ezekre a válaszokat, még akkor is, ha azok nem azonnal oldhatók meg. Támogatjuk a meglévő jó elképzeléseket és nem fogjuk gyalázni azt a helyet, ahol élünk, de Győr azért jobb is lehetne...

– Mielőbb tovább sorolná, gyorsan megkérdezem: nem esik abba a hibába, ami ellen az országgyűlési választásokon épp az MDF állt ki, hogy mindenki ideígéri nekünk a Kánaánt?

– Csak megalapozott ígéreteim lesznek, s azt is hozzá fogom tenni, hogy melyikre lesz elegendő a négy év, s melyikre nem. A felelőtlen kijelentések miatt valóban sokan eljutottak odáig, hogy a politikus már ne is mondjon semmit, mert úgysem teljesíti. De én nem tartozom azokhoz, aki összevissza ígérgetnek.

– Ezek szerint politikusnak vallja magát? A sorban harmadik polgármesterjelölt, Kovacsics Imre – aki önhöz hasonlóan a gazdasági szférából jön – egy hete azt mondta, szerinte a polgármesternek nem politikusnak, sokkal inkább gazdasági szakembernek kell lennie.
– Ha valaki egy város polgármestere, akkor politikus. Mert mi a politika? A város vezetése. Az más kérdés, hogy mi a háttere, honnan jött, milyen tapasztalatai vannak... Ezek is nagyon sokat számítanak. Ez igaz.

Ismertség, kampány

– Önről sem mondható el, hogy a győri közéletben gyakran szereplő figura lenne, elsősorban a Rába-gyárban ismerik az emberek. Ezt a hátrányt hogyan gondolja behozni?

– Valóban, soha nem törekedtem arra, hogy minden mikrofont bekapjak és minden kamera elé odaálljak, ami előttem van. Megelégedtem azzal, ha olyan irányba tudtam befolyásolni a dolgokat, amit jó útnak éreztem. Az ismertségem bizonyos körökben megvan, ahol meg nincs, ott igyekszem, hogy őszre meglegyen.

– Ez pénzkérdés, s máris a kampányköltségeknél tartunk. A pártja támogatja majd, vagy mások is?

– Az MDF nem gazdag párt, de vannak emberek, akik úgy gondolják, jót tenne a városnak, ha én lennék a polgármester. Pk támogatni fognak, de most ne gondoljanak horribilis pénzekre; az MDF normális kampányt fog folytatni Győrben is.

– Már most hallom a kritizáló hangokat, főleg azoktól, akiket az elmúlt években elbocsátottak a cégtől: amíg ön és a többi igazgató a Rába-gyár jövőjét sem tudják biztosítani, mit akar a várossal?

– A Rába Győr legnagyobb adófizetője. Különböző cégek idetelepítésével több munkahelyet teremtettünk, mint amennyi szükségszerűen megszűnt. Ez az egyetlen járműipari vállalat Magyarországon, amely a régiek közül a rendszerváltás után talpon maradt és fejlődik.

– Egy fogadást már elbuktam, ön fogadna arra, hogy MDF-es lesz Győr polgármestere 2006 októbere után?

– Tisztában vagyok azzal, Győr elég nagy város ahhoz, hogy a pártok támogatottsága már számítson, de abban is bízok, hogy még néhány más is számít... Mondjuk az, hogy a jelölt mit akar, s azt képes lesz-e megcsinálni. Amit én ígérek, azt véghez is viszem – ha ez elég, akkor fogadjon rám nyugodtan.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Barbara emlékkoncertje Láziban

Takács Barbara mindössze hároméves volt, amikor elvesztette édesanyját, akivel szívinfarktus… Tovább olvasom