Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

A Pinceszínházban mindig barátok várják

Dunaszeg - Jó évet zárt és reményei szerint jót is kezdett P. Nagy Gabi előadóművész, akinek munkáját a Sinosz (Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége) javaslatára Cházár András-emlékéremmel ismerték el.
A Dunaszegen élő versmondó-színész ma is élete legjobb döntésének tartja, hogy évek óta a sérültséggel élőkkel is foglalkozik, mi több, szívén viseli gondjukat.

Relikviák, képek, illatok és ízek fogadják a látogatót P. Nagy Gabi dunaszegi otthonában, amely találkozások, emlékek őrzője. No és a munkáé is, hisz a már nyugdíjas előadóművész azon töri a fejét, a ma emberének életébe vajon hova fér bele a szép szó, a vers, azok a gondolatok, amelyek emberöltőkön keresztül a hitről, a kitartásról, az emberi alázatról üzennek.

– Különleges, ugyanakkor természetes kihívást jelent az életemben a vakokkal, a siketekkel való foglalkozás, a velük való színpadi szereplés – állítja a kitüntetett, akit nagy meglepetésként ért az országos kitüntetés híre. – Nem is tudtam, hogy létezik ilyen, éppen ezért nagyon örülök neki, hisz nemcsak művészi, de pedagógiai munkát is takar.

A Sinosz Pinceszínháza több mint negyven éve alakult, vezetését P. Nagy Gabi nyolc éve vette át. Hitvallása szerint a művészet jó közvetítő lehet egymás megértéséhez, s már az is nagy eredmény, hogy az esélyegyenlőség ügyében kicsit talán előbbre jutottunk azzal, hogy többet beszélünk és teszünk megvalósításáért.

– Tavaly Írországban jártam a fiamnál, az ottani tapasztalataim alapján mondhatom, a témában kicsit előbbre járnak – folytatta az előadóművész. – Nem jellemző a kirekesztettség, sokkal inkább az számít, ki mit tesz le az asztalra. Nálunk legfeljebb csak kóstolgatjuk a sokat emlegetett integrációt, s azt is, hogy akár egymástól is tanulhatunk toleranciát, empátiát, a nehézségek elviselését, de még jókedvet is. A siketek és nagyothallók például rendkívül jókedvű, nyíltszívű, becsületes emberek, nagyon jól érzem magam köztük. Jó kézügyességgel rendelkeznek, de említhetném a kis Szabó Andrist is, aki ugyan nem lát, ugyanakkor kitűnő hanggal áldotta meg a Teremtő, s néhány segítőkész embernek köszönhetően célegyenesben van a pályája.

P. Nagy Gabi úgy véli: az előadóművészek egyre kevésbé élnek meg hivatásukból, de ez évtizedekkel ezelőtt sem volt másként. A kistelepülések művelődési házainak bezárása, a népművelői állások számának drasztikus lecsökkentése csak tovább nehezítette a helyzetet. A versről, annak tolmácsolásáról viszont nem mondhatnak le az előadóművészek, a versmondók. P. Nagy Gabi tagja az Előadóművészek Országos Szövetségének, számítanak a munkájára. Horváth Ildikó előadóművésszel együtt egy új Ady-műsorral készül, amelyet az ország több településén is megismerhetne a közönség. A három évvel ezelőtt kezdődött Versünnep szintén olyan program, amelynek keretében a költők, írók gondolatait P. Nagy Gabi is tolmácsolja, a mi örömünkre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már csak a pályázatra vár a város

Győr - Tíz hónap telt el az újvárosi rehabilitáció akciótervének elkészülése óta, amely a lepusztult… Tovább olvasom