Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

A pénzügyi válság fékezi a bérlakáseladást

Győr - A pénzügyi válság miatt megtorpant a győri önkormányzat bérlakás-értékesítési programja. Sok vevő elbizonytalanodott a hektikus forintárfolyam és a dráguló hitelek miatt.
A győri közgyűlés tavaly decemberben egyhangúlag fogadta el az önkormányzati bérlakások értékesítéséről szóló rendeletét, amely gyökeresen szakított a korábban követett gyakorlattal. Eszerint a város a határozatlan idejű önkormányzati bérlakások egy részét megvásárolhatóvá tette a bérlőknek. A felajánlott vételár az otthon felbecsült értékének 70 százaléka, amibe a megelőző években elvégzett, igazolt értéknövelő beruházásokat beszámítják. Van tiltólista is, így például a nyugdíjasotthonházakban, a garzonházakban, a fiatalok otthonházaiban, a bontásra kijelölt épületekben, az ingatlanfejlesztésre kijelölt területeken lévő lakásokat nem adják el. Ugyancsak nem adnak túl az intézményi szolgálati lakásokon, valamint azokon, amelyeket tizenöt évnél nem régebben építettek vagy újítottak fel.

A polgármesteri hivatal az év elején mintegy két és fél ezer érintettet értesített arról, hogy ha kívánja, megveheti bérlakását. Somogyi Tivadar alpolgármester lapunkat arról tájékoztatta, hogy erre mintegy ezren közölték vásárlási szándékukat. Eddig 385 bérlőt hívtak be a részletek átbeszélésére, közülük azonban mindössze 148-an jelentek meg, további 138-an pedig visszajeleztek. Utóbbiak közül 65-en új időpontot kértek, 21-en azt válaszolták, hogy mégsem élnek a vétel lehetőségével, 52-en pedig azt, hogy inkább később vásárolnák meg bérlakásukat.

A politikus a vártnál lassabbnak nevezte az értékesítés tempóját, ami szerinte összefüggésben van a pénzügyi válsággal. „Egyre többen hívnak engem és a városháza munkatársait azzal, hogy az elmúlt hetekben elbizonytalanodtak" – mondta Somogyi Tivadar. A politikus hozzátette: nem azokról van szó, akik képesek készpénzzel kiegyenlíteni a vételárat, hanem azokról, akik lakáskölcsönben kénytelenek gondolkodni. Közülük a legtöbben arra hivatkoznak, hogy devizaalapú hitelt szerettek volna felvenni, amihez most nem, vagy a korábbinál csak drágábban jutnak hozzá, ráadásul a hektikusan mozgó forintárfolyam további bizonytalansági tényezőt jelent számukra.

Vannak, akik amiatt lamentálnak, mert folyamatosan hallják a híreket a várható létszámleépítésekről, és emiatt tartanak a jövőtől.

Az alpolgármester korábban úgy számolt, idén 175–200 bérlakást tud értékesíteni a város, jövőre pedig a maradék mintegy nyolcszázat, most azonban elbizonytalanodott, valóra válnak-e ezek a remények.

A bérlőknek mindenesetre nem kell sietniük a döntéssel: ha valaki most nem tudja megvenni bérlakását, azt később is megteheti. Az önkormányzat ugyanis több évig nyitva hagyja a kaput. Somogyi Tivadar hozzáfűzte: személyes tárgyalásokat folytat bankokkal azért, hogy kedvező hitelcsomagot állítsanak össze a programban részt vevő bérlők számára.

A felajánlott vételár a becsült érték 70 százaléka, amibe az igazolt értéknövelő beruházásokat is beszámítják

Olvasóink írták

  • 1. LABE 2008. november 09. 10:54
    „A sajtóetika és a tárgyilagos tájékoztatás érdekében szerencsés lenne, ha az érintett lakókat is megszólaltatnák. Nagyon valószínű, hogy Somogyi Úr "kifogásai" mellett, vagy azokkal ellentétben, sok fontos körülményt ismerhetnének meg olvasóik. Nota bene még az is kiderülhetne, hogy a győri önkormányzati rendelet felelőtlen, diszkriminativ és végrehajthatatlan. Annak érdekében, hogy a bérlakáseladás valódi "fékjeit" megismerhessék, szívesen állunk rendelkezésükre. LABE Győri Szervezete Arany János u. 28-32. Lakásbérlők és Lakók Egyesülete LABE 1138 Bp Dagály utca 11. labe@pantelweb.hu ; 06 30 9222644”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bárki szerkesztheti a világenciklopédiát

Győr - Szinte nincs olyan internetező, aki ne találkozott volna már a Wikipédia nevű online… Tovább olvasom