Kisalföld logö

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 5°C | 19°C Még több cikk.

A pecsenyehattyú hazarepül a Vaskakasba - videó

A Vaskakas Bábszínház előadása, A pecsenyehattyú és más mesék a budapesti Nemzeti Színházban vendégeskedik Alföldi Róbert meghívására.
A hétvégére azonban hazautazik és május óta először újra hasát fogva nevethet a közönség a virtuóz nyelvművész, Parti Nagy Lajos által átdolgozott különböző népek furcsa, izgalmas, humoros meséjén! Az eszkimó, perzsa, orosz, lengyel, görög, indián, japán és finn mesékből többek között kiderül, hogy hogyan győzte le a teknősbéka az óriást, hogyan talált párra a világszép egérkisasszony, hogyan járt túl a kakas a róka eszén és hogyan repülhetünk az égig, feltéve, ha van két erős pecsenyehattyúnk.

A PECSENYEHATTYÚ ÉS MÁS MESÉK

Az előadások időpontja

2012. február 25. (most szombat) 17.00 Esti Mese
2012. február 26. (most vasárnap) 11.00 Matiné


A Vaskakas Bábszínház művészei tárgyanimációval elevenítik meg a történeteket. A nagyszabású produkcióban színházunk minden színésze játszik, csapatunkat vendégként Szikszai Rémusz erősíti. Az előadás rendezője, Pelsőczy Réka a budapesti Katona József Színház tagja.

Az előadást a Kritikusok Céhe a legjobb gyerekelőadás kategória díjára jelölte 2011-ben!

Jegyfoglalás e-mailben: jegyerendeles@vaskakas.hu, telefonon: 96/512-690Olvassa el Pelsőczy Rékával készített interjút itt >>

Kritika a Magyar Narancsban

Pelsőczy Réka
Pelsőczy Réka

Interetnikus együttélési útmutató katasztrófa idején gyerekeknek és felnőtteknek - ez jutott eszembe a Parti Nagy Lajos azonos című kötetéből átdolgozott, a győri Vaskakas Bábszínház által frissen bemutatott tárgyanimációs előadás láttán. Meg az, hogy a helyzethez képest üdítően épelméjű társulatok gyerekdarabjain keresztül, a mese valóságából tanulhatjuk összerakni a jövőképet megint. Nem mondom, ezért bármikor szívesen leülök a szivacsra együtt szurkolni a gyerekkel, főleg, ha mulatni is lehet, mert Kocsis Rozi mint cigányasszony reikizik, Ragán Edit takarítószerekkel zsonglőrködik, és a többi figura is megéri a pénzét: Rab Viki hálózsákbamacska, Pallai Mara oldalborderlány, Tengely Gábor paradroid, Szúkenyik Tamás zsírpiknikfelelős, Szikszai Rémusz vendégszínész meg kiégő vásári izmos.

A különböző nyelvi szintek közötti létrázással együtt ez a hagyományos bábtechnikákon túlmutató koreográfia igazi színházi mulatság. Nyolc túlélő egy pánikszobában Parti Nagy különböző népekről szóló szürreális átirataival múlatja az időt. A vécécsésze cápává változik, a porolóból kakas lesz, a karácsonyfaégő-sorból meg korhangulat. Pelsőczy Réka vendégrendezésében közösségi eseménnyé lesznek a rafinált nyelven írt eszkimó, perzsa, orosz, lengyel, görög, indián, japán, illetve finn mesék. A nemzetkarakterek viccesen lesznek hasonlóan esendők - az ördögnek végül is nincs pedigréje. Az elszigetelt hősök privát mítoszai aztán egymásba fonódnak, és mire szabadulhatnának a fő figurák, már nem is tudják, van-e értelme máshogy, mint közösen.


Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyei úszóverseny a Móra tanmedencéjében

Az Adyvárosi Főigazgatóság Móra Ferenc Általános és Középiskola adott otthont az Úszás Megyei… Tovább olvasom