Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

A Pannonhalmi Borvidék Pincefesztiválja

Nyúl községben a pincesoron, a Vaskapu utcában idén június 9-10-én tartják meg a Pannonhalmi Borvidék II. Pincefesztiválját.

A Pannonhalmi Szent Márton Borrend borlovagjai és udvarhölgyei körében már 2010 végén felmerült, hogy a Pannonhalmi borvidék regionális, országos, később nemzetközi népszerűsítése érdekében, a borrend szervezésében, koordinálásával megszervezzenek egy olyan fesztivált, amely színvonalával, szakmai és kulturális súlyával méltán betölti ezt a szerepet.


A döntés megszületett és számba véve a potenciális helyszíneket, a választás egyértelműen az ódon és ízlésesen felújított pincék sorát felvonultató, hangulatos nyúli pincesorra esett.


Így az elmúlt évben – hagyományteremtő jelleggel – szerveztük meg a Pannonhalmi Borvidék I. Pincefesztiválját, mely több ezer borszerető látogatót vonzott a régióból és az ország távolabbi vidékeiről egyaránt.
A pincesoron, illetve faházakban helyet kapott borvidéki és meghívott borászok mellett színvonalas kulturális programok széles választéka örvendeztette meg a látogatókat.

A pincefesztivál nyitó felvonulásán borrendünk 12 országos borrend képviselőinek kíséretében vett részt, országos és helyi elöljárók, reprezentánsok közreműködésével.

"Magukra igaz, amit felírtak a honlapjukra: Egy korty tradíció!" – mondta elismerően az egyik látogató.


A 2011-es pincefesztivál sikere megalapozta, hogy Nyúl község, valamint a Pannonhalmi Borvidék Hegyközsége támogatásával, a tavaly megismert hangulatos helyszínen, ebben az évben is megszervezzék a pincefesztivált, június 9-10-én.A cél az előző évivel megegyező – lehetőséget biztosítani a térség és a borvidékkel szomszédos Győr polgárai, valamint a térségbe érkező vendégek számára, hogy megismerhessék a térség borászait – akár személyesen is –, borait, gasztronómiáját.

A szervezők úgy érzik, a borvidéket kiváló borain és borászain keresztül ismertethetjük meg igazán.

Küldetésük továbbá, hogy minél több emberrel megszeretessük a jó borokat, elősegítsük a kulturált borkóstolást, borfogyasztás.

A pincefesztivál lehetőséget teremt arra is, hogy a látogatók néhány távolabbi borászt és borait is megismerhessék.


A rendezvény a térség számára országos érdeklődést is kiváltva, elősegíti boraink, borászaink és borvidékünk településeinek, valamit Győrnek a turisztikai vonzerejét, elismertségét.

A programválaszték ebben az évben is kiemelkedő és nagy figyelmet fordítotanak a magas színvonalú látogatói kiszolgálásra is.

A nyúli Vaskapu utcai pincesoron "nyitott pincékben" és pavilonokban folyamatos a borkóstoló, amelyet zenei és népi hagyományőrző programok egészítenek ki a pincesoron, a nagyszínpadnál és a Szélfiai Fogadóban is.

További információk: www.pannonhalmiborrend.hu

www.facebook.com/Pannonhalmi.Borbideki.Pincefesztivál

E-mail: nagymester@pannonhalmiborrend.hu

A Pannonhalmi Szent Márton Borrend 2009-ben alakult, s jelenleg több mint 40 taggal – borlovagokkal, udvarhölgyekkel, képviseli országszerte a 13 települést magában foglaló Pannonhalmi borvidék borait, borászait, illetve népszerűsíti azokat. Támogatják és népszerűsítik a kulturált borfogyasztást. Borrendük nevét a pannóniai születésű, legnépszerűbb középkori szentünkről, Szent Mártonról kapta. Tevékenységük, működésük kiemelt célja, hogy segítsék a borfogyasztáshoz kapcsolódó emberi kapcsolatok kialakítását, ápolását, a nemes hagyományok fenntartását, a borünnepek, fesztiválok felkarolását. Ennek érdekében változatos eseményeket – borversenyek, borbemutatók, borkóstolók, kulturális rendezvények, fesztivál – szerveznek. Együttműködnek más borrendekkel, gasztronómiai és borászati egyesületekkel, szervezetekkel. A borrend évente több rendezvényt is szervez a Pannonhalmi borvidék településein. Kiemelt rendezvényként május végén, június elején a Pannonhalmi Borvidék Pincefesztiválját szervezi meg a nyúli pincesoron, illetve névadójuk, azaz Szent Márton havában, Pannonhalmán tartják a borvidék újbor versenyét és a borrend avatási ünnepségét a Pannonhalmi Bencés Főapátságban az ehhez kapcsolódó jótékonysági bállal, amelynek a Viator étterem és borbár ad helyet. Egyesületük a Pannonhalmi borvidék és Győr meghatározó hagyományőrző és jövőteremtő szervezete és 2011-től tagja a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének is.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri Vásár: új helyszín, Gáspár Laci

Több mint nyolcvan kiállító várja az érdeklődőket a huszonkettedik Győri Általános Vásáron. Tovább olvasom