Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

A Pannonhalmi Bencés Gimnázium jótékonysági gyűjtést szervez

A Főapátság védőszentjének ünnepén, november 10-11-én, Szent Márton napján a gimnázium hagyományosan egy adott téma jegyében egész napos programokat, és ezekhez kapcsolódóan jótékonysági gyűjtést szervez.

A gyűjtés apropója az a mozzanat, amelyről a szent legendája beszámol: Márton lehajol a ruhátlan koldushoz, és fél köpenyét odaadja neki.
Az idei Márton-nap különlegességét az adja, hogy november 11-én az egész gimnázium és tanári kara gyalog elzarándokol a Pannonhalmától mintegy 5 km-re fekvő Ravazd községbe, amely templomának védőszentje ugyancsak Szent Márton.

A főapátságból való 9.00 órai indulást követően 10.30-kor kezdik a szentmise a ravazdi templomban, amelynek szónoka Pintér Ambrus bencés szerzetes, a Pannonhalmi Területi Apátság általános helynöke.

A liturgiát követően a helyi egyházközség az önkormányzattal együttműködésben vendégül látja ebédre a 340 főnyi diákságot. Közben diákjaink és tanáraik megnézik az apátság épülő ásványvízpalackozó-üzemét, és a Szent Villebald templom romjait is.

Az idei Szent Márton nap témája a hajléktalanság. A november 10-én és 11-én tartott iskolai programokhoz kapcsolódó jótékonysági gyűjtésünket a Máltai Szeretetszolgálat hajléktalan-ellátása javára ajánljuk fel.

Vendégeink, Hofher József jezsuita szerzetes, Soltész Miklós (NEFMI) szociális államtitkár, Balog Gyula hajléktalan, volt minisztériumi tapasztalati szakértő, Vecsei Miklós alelnök és munkatársai (MSZ) előadásokban és a diákokkal való beszélgetésekben a hajléktalanság problematikájának különböző oldalaira hívják fel a figyelmet.

Célunk, hogy diákjaink megértsék a kérdés összetettségét, csökkentsék esetleges előítéleteiket, és szolidaritást is vállaljanak.

A tavalyi gyűjtés során, amelyet a vörösiszap-katasztrófa áldozatai javára ajánlottunk fel, közel 1 millió forint gyűlt össze a diákok zsebpénzéből. A Szent Márton-napok záróakkordja a Grencsó Open Kollektíva koncertje lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Októberi sebességrekord: 108-al száguldott Mezőörsön a VW

50 km/h helyett 108 km/h-val hajtott egy Volkswagen Mezőörsön. Tovább olvasom