Kisalföld logö

2018. 09. 19. szerda - Vilhelmina 13°C | 27°C Még több cikk.

A Pannon-Víz kigazdálkodja

A Pannon-Víz zrt. életében nem lesznek nagy horderejű változások az új víziközműtörvény életbelépése miatt. A cég kétszázhúszezer feletti fogyasztóval marad az ország legnagyobb önkormányzati tulajdonban lévő víziközmű-társasága.

Az új törvény értelmében a Pannon-Víz zrt. területén az önkormányzatok által decemberben már elfogadott díjemelési terv változik, az előzetes nettó 3,88 helyett 2,56 (bruttó 4,2) százalékkal emelkednek a díjaik. Tőke László, a társaság elnök-vezérigazgatója elmondta, a Pannon-Víz esetében a két érték közötti 1,22 százalékos különbség az előzetes számítások szerint 38–45 millió forint árbevétel-csökkenést okoz, amit a társaságnak ki kell gazdálkodni.

– Semmi olyan intézkedést nem tervezünk, amivel ezt a kieső díjkülönbözetet a fogyasztókra hárítanánk – erősítette meg Tőke László azt a kormányzati szándékot, hogy valóban a lakosság terheit mérsékeljék. Az új jogszabály egyéb elemeiről is elmondta véleményét:

– A törvény tisztább helyzetet teremt, rendezi a vagyoni kérdéseket és a meglévő létesítmények értékcsökkenéséből eredő források felhasználását. Nem fordulhat elő a jövőben például, hogy a víziközműnél jelentkező pluszforrásból az önkormányzat járdát építsen. A Pannon-Víz életében nem lesznek nagy horderejű változások, hiszen mi az ott megfogalmazott elvek szerint működtünk eddig is: például a szolgáltatási területünkön egységes a díjszabásunk, más esetében erre a jövőben törvény kötelezi a szolgáltatót.

A nagy cégek érdekeit képviseli a törvény, ezért is határoz meg akkreditációs folyamatokat: csak az üzemeltethet a jövőben víziközműrendszereket, aki a mennyiségi és minőségi előírásoknak megfelel.

– A törvény fontos passzusa, hogy az kaphat 2014. december 31-ig szóló akkreditációt, aki legalább ötvenezer fogyasztói egységnek szolgáltat. 2016. december 31-ig ez a szám százezer, azután pedig százötvenezer fogyasztói egység. Ha ennek valamelyik szolgáltató nem felel meg, kénytelen lesz társulni, beolvadni olyan szolgáltatóhoz, akivel az előírás teljesíthető lesz. Kétségtelen, hogy az országban jelenleg meglévő 374 víziközmű-szolgáltató cégből 30–40 marad.

Az a kormányzati szándék, hogy egységes árképzéssel állapítsák meg a víz- és csatornadíjakat, 2014 után markánsan érződni fog, ugyanis ezt a feladatot az önkormányzatoktól átveszi a Nemzeti Energia Hivatalban létrejövő Nemzeti Víziközmű Hatóság.

A szolgáltatóknak oda kell majd felterjeszteni a díjjavaslataikat, s a hivatal vagy elfogadja, vagy módosít rajta. Az új díjat a nemzeti fejlesztési miniszter hirdeti ki. Szintén fontos változás, hogy a szolgáltatók tulajdonában lévő közművagyont vissza kell adni az ellátásra kötelezett önkormányzatok részére. Ők fogják majd vagyonkezelésbe vagy bérbe adni a szolgáltatónak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitiltatnák a kamionokat

A kamionok kitiltását kezdeményezte Eneséről a helyi önkormányzat pénteken. Az ok: hiába az új… Tovább olvasom