Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

A nyomor enyhítésének ügye mindannyiunk feladata

Az idei a szegénység és társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai éve. A téma kapcsán a legfontosabb feladatokról: a megoldások megtalálásáról és a segítség mikéntjéről közel kétszáz résztvevővel szerveztek országos tanácskozást kedden a városháza dísztermében.
A téma aktualitását, ugyanakkor súlyosságát jelzi a 17 százalékos szegénységi ráta, a munkanélküliség, a gazdasági válság következménye és a kiszámíthatatlan bizonytalanság.

Nyitrai Imre, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta, "a nyomor enyhítésének ügye sosem volt ennyire fontos. Az elmúlt tíz-húsz év ugyanis sokakat hamis szociális biztonságérzetbe ringatott, amelynek végállomása a ma már látható adósságspirál, a családok eladósodása."

A helyettes államtitkár ígérete szerint lesz forrás a legszegényebbek nyomorának enyhítésére, a kolontári-devecseri családok megsegítésére, akiknek semmilyük nem maradt. Tóth Tibor, a Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet főigazgatója a megújuló módszertan feladataira figyelmeztetett.

Felnőtt ugyanis 2-3 generáció úgy, akik életében ismeretlen maradt a rend, a rendszeres munkavégzés, épp ezért a támogatásnak és a rendszerességnek kell egymásra találnia.

Dr. Tausz Katalin mérésekkel mutatott rá: az unió által jegyzett 3. legszegényebb ország vagyunk a szegények és gazdagok között egyre inkább növekvő egyenlőtlenségekkel. A szegénység enyhítése komplex feladat, - ehhez a különböző szektorok közti párbeszédre van szükség.

"Szegények a Nyugat kapujában" címmel Páternoszter Piroska, a polgármesteri hivatal népjóléti osztályának vezetője beszélt a szociálpolitika győri elemeiről, közte a fecskeházas programról, az adósságkezelés mikéntjéről, az idősek Well Hops programjáról, valamint a hajléktalanok támogatott albérletéről.

Dorogi Gabriella, az egyik tévécsatorna szerkesztő-riportere a statisztikák helyett a láttatásra esküszik, a valóság, egy-egy emberi sors bemutatása szerinte elgondolkodtathat, megoldásra ösztönözhet, példát mutathat.


Fotónk illusztráció.
Fotónk illusztráció.


Olvasóink írták

 • 4. janika 2010. október 14. 04:29
  „Hát ide nem nagyon tolakodnak a hozzászólók! vajon miért nem? A "3".-hoz már nincs mit tenni?”
 • 3. szocdem 2010. október 13. 09:54
  „Mint látjátok, 200 ember is nagyon jól megél a nyomorból! A többiek akik nem értek rá itt lenni a mindenféle dolgaik miatt, azok meg legalább 10x ennyien vannak!

  A tanácskozáson figyelemre máltó volt hogy Tó Tibor főigazgató úr azt a demagóg baromságot képviselte, amit a szélsőségek általában. A szegényeket, a munkanélkülieket teszi felelőssé a saját sorsukért, - noha az EGZAKTUL bizonyíthatóan a társadalmi felelősség kategóriájába tartozik. (Az egyén nem feelős, ha nincs feltéele a környezetében az alternatív cselekvésnek!!!!) Hab a tortán, hogy ez a senki egy olyan intézmény vezére, ami épp az ellenkező - tudományos, nem politikai zablatyokon alapuló - platformpn kellene állnia!

  Nyitrai meg egyszerüen hazudozott. A szociális biztonságérzet attól keletkezett, hogy bár milliók lettek munkanélküliek, a sajtóból árasztotta a társadalomba a politikai elit azt a hazugságfolyamot, hogy "aki akar dolgozni az tud", aki munkanélküli, és szegény az "önsorsrontó" stb.
  Mindeközben teljesen leállították a szociális bérlakásprogramot, az állami tulajdonban lévő lakásokat eladták, (EU - ban minden második lakás állami szoclakás!!!) a munkahelyeket megszüntették, a munkásszállókat felszámolták, a hajléktalanoknak drágán fenntartott intézménytrendszert hoztak létre, amiben csak a működtetők járnak jól, de az "alanyok életkörülményein képtelen változtatni, továbbá Bokros csomaggal, és Bajnai csomaggal, folyamtos vásárlóerő csökkentéssel, a jövedelmek áramlásának "egyirányusításával" tovább gerjesztették az 1990-ben amúgy sem gazdag lakosság életkörülményeinek romlását, a kisemberek elszegényedését!
  Az új szemlélet sokkal kevesebb pénzt kíván fordítani lakásépítésre mint a neolibsi mszp, és jellemző a lehetséges végkifejletre, hogy a kapcsolódó döntéshozó szervek egy lépést sem tettek a gazdaság rehabilitációjára! (Senkit ne vakítson el a Széchenyi program, mert az nem a gazdaság érdekeit szolgálja, hiszen csak újabb adósságot "teremt" nem pedig piacot a belföldi vállalkozásoknak)

  Az új szemlélet része az is, hogy a hajléktalanságért ezután akár börtön is járhat - a szocdemek írásban tiltakoztak ez ellen a törvény ellen, ami minden létező emberi szabadságjogot sért!- ami világosan arrra az útra tereli az önkormányzatokat, hogy a szegényeket inkább büntessék, mint támogassák - amíg börtönben vannak, nem kell velük foglalkozni!

  Ez a tanácskozás tehát a fiatal Magyar demokrácia egyik legszégyenletesebb konferenciája volt, és a leginkompetensebb vezérek és szakértők hazugságainak akart társadalmi és morális elfogadást teremteni..
  Remélem egy napon lesz egy olyan konferencia is, ahol be kell majd vallani az igazságot ezeknek az embereknek. Mégpedig arról, hogy milyen ordas eszmék és érdekek mentén nyomulva szolgálták ezekkel a kijelentésekkel az emberek és az ország kifosztását.”
 • 2. janika 2010. október 13. 06:40
  „Hát a nyálukat az tudják verni, az biztos.No meg a cenzúrát noszogatni ne, hogy kiderüljön valami a valóságból.”
 • 1. igazszó 2010. október 12. 18:58
  „Szegények a Nyugat kapujában" címmel Páternoszter Piroska, a polgármesteri hivatal n é p j ó lé t i
  S A N Y A R G A T Ó osztályának vezetője beszélt a szociálpolitika győri elemeiről,?????? Nézzen már tükörbe <moderálva> sleppjével együtt!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezárják a Lébény-Kimle vonalon az egyik vasúti átjárót

A Lébény - Kimle 1656+57 vasúti szelvényben lévő vasúti átjárót (földút) lezárják október 19-én 22… Tovább olvasom