Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

A nyelvtanulás kulcs az élethez

Győr - Kampányba kezdett egy megyénkbeli nyelviskola. Egész éven át tartó programjaival többek között szeretné ráirányítani a figyelmet a német nyelv régiónkban betöltött fontos szerepére.
A pedagógiai intézet, az iparkamara, valamint nyelvi intézetek és tankönyvkiadók támogatásával megyei kampányba fogott a győri Hatos és Társa Nyelviskola. A Többnyelvű Európáért elnevezés mögött rejlő programsorozat (részletek a www.hatos.hu weboldalon) az egész életen át tartó nyelvtanulás és a nyelvbarát környezet kialakításának fontosságáról, a nyelvtanítás fejlesztéséről szól.

A diákoknak nyelvi és országismereti versenyt hirdetnek, májusban pedig bemutatóórákon kaphatnak ízelítőt azok, akiket érdekel az olasz-, a spanyol-, a francia-, az orosznyelv-tanulás.

A későbbiekben plakátokat terveznek, és lehetőséget adnak a pedagógusoknak arra, hogy workshopon beszéljék meg, miként lehetne jobban ösztönözni a fiatalokat a nyelvtanulásra. Az önkormányzati, közoktatási és helyi, külföldi tulajdonú cégek vezetőit, nyelvi intézetek képviselőit, tanárokat szimpóziumra várják szeptemberben a győri Nyelvparádé rendezvény keretében.

– A többnyelvűség nem tekinthető egy „átlagon felüli képességű" beszélőkből álló elit privilégiumának – véli Hatos Hajnalka, a nyelviskola vezetője. – Hétköznapi dolog, amelynek célja, hogy szóba tudjunk állni egy másik európai emberrel. Legyen természetes, hogy például egy angollal angolul, egy némettel pedig németül beszélünk. Ennek a szemléletnek az elterjesztése a célunk, ezért dolgoztuk ki a kampányt.

A programsorozat kiváló alkalom arra, hogy a nyelviskolák megismertessék a régiónkban élőket a német nyelv kulcsszerepével. Rengeteg a nyelvterülethez kapcsolódó vállalkozás, ahol anyanyelvi szinten beszélő vezetőkkel kell szót érteniük a magyaroknak, gyakoriak a hivatalos utak, a külföldi munkavállalás, illetve tanulmányok.

Nap mint nap jelentkeznek a megyénkbeli nyelviskolákban olyan fiatalok és felnőttek, akiknek akár néhány héten belül használható némettudásra lesz szükségük. Legutóbb például egy mérnök kért hattagú családja számára németórákat a tervezett költözés előtt.

Olvasóink írták

 • 7. Joe 2008. február 23. 04:28
  „I´ve red the topic & I thought it was silly. Europe is a basket case, with many nationalities & languages. You need to know English, because most educated Europeans learn that in school. German is also good to know, because you can´t get crawdad for your hot dog in Bavaria, if you can´t speak German. Hungary is a fascinating place, not just because I was born there, but because I can fool them thinking, that I´ve lived there. When I open my mouth, they think I´m one of them. It´s almost like commenting here on this paper´s site. I just tell them, kiss me, I´m Hungarian.

  Sincerely, Joe Kokomo”
 • 6. Joe 2008. február 23. 04:07
  „Én nem gyakorlásnak vagyok itt. Keress magadnak ezt máshol.”
 • 5. gyakor 2008. február 22. 19:17
  „Joe! Légyszives öt mondatos választ adni a témában angolúl.
  Igérem tíz mondatban válaszolok!”
 • 4. Joe 2008. február 21. 22:04
  „Ez pedig vonatkozik más náciokra is. Aki ott nemtud magyarul akkor legalább németul vagy angolul tudjon és ne csodálkozzon ha nem sokra viszi az anyanyelvén. Egyébként pedig sokan tulértékelik a tobbi nyelveket, foleg akik azt tanitják. Ruszki igazán nem fontos, bármennyire is tomték a fejeteket.”
 • 3. Joe 2008. február 21. 19:41
  „Igen én gondoltam arra is, de a hobbi meg az anyanyelv az egész más
  és nem tartoznak a fontossághoz. Fontos hogy az ember beszélje vagy konyitson a nyelvhez ahol él, hamár nem az anyanyelvén társalognak. Tény hogy az angol az egyetlen világnyelv amit muvelt emberek használlnak a nagyvilágban, Eu.-ban és a net-n.”
 • 2. Lucifer 2008. február 21. 18:43
  „Joe eldöntötte...
  Joe,nem gondol arra,hogy sokan hobbiból is tanulnak nyelvet?
  Nézőpont kérdése,hogy kinek mi a fontos.
  Mondja azt a spanyolnak,az olasznak...,hogy nem fontos a nyelve...Gondolom,akkor Önnek a magyar sem fontos...”
 • 1. Joe 2008. február 21. 10:30
  „A német és az angol fontosságát megértem, de a tobbi az embernek felesleges és ugy néz ki inkább mint uzlet. Lehet hogy vannak akik ezt rosszul tudják mert félrevezették oket.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyerekegyetem: Egy kattintással Földön és égbolton

Győr - Sokan sok kérdést tettek fel a csillagászatról, ez az a témakör, ami minden gyereket érdekel,… Tovább olvasom