Kisalföld logö

2018. 08. 20. hétfő - István 18°C | 32°C Még több cikk.

A nyelv a kapocs

Győr - Negyedszázados jubileumot ünnepelve nyitotta meg a Radnóti Irodalmi Társaság és a Rákóczi Szövetség anyanyelvi táborát szombaton: huszonöt éve táboroztatnak a nyelvápolás jegyében magyarországi és határon túli magyar középiskolásokat.
– A nyolcvanas években egy honismereti táborból „nőtt ki" az anyanyelvi tábor, azzal az akkor még így ki nem mondott, ki nem mondhatott céllal, hogy összefogja a Kárpát-medence magyar fiataljait – idézi fel a kezdeteket Varga László, a nagymegyeri gimnázium tanára, az egyik alapító. Akkor persze még mindez mást jelentett, mint ma.

– A magyar nyelv ápolása, mélyebb megismerése mellett az összetartozás élménye, felismerése volt a legfontosabb hozadéka a táboroknak. A fiatalokban tudatosult: ugyanolyan magyarok mindannyian, ugyanúgy magyarul beszélnek, s ez olyan összetartó erő, olyan kapocs, amely mindig megmarad. Emellett ezek az együtt töltött hetek egy kicsit pótolták azokat a történelmi, irodalmi ismereteket is, amelyeket ezek a gyerekek nem kaptak meg.

Varga László
Varga László

A körülmények ma már természetesen mások, de Varga László szerint ma is van mit tenni. Ezért alakított többek között a Rákóczi Szövetség (www.rakocziszovetseg.hu) úgynevezett Rákóczi-köröket – másfél év alatt mintegy 90 középiskolában –, amelyek civil szervezetként viszik tovább a határon túli magyarok nemzeti, kulturális, szellemi, közművelődési és érdekképviseleti tevékenységét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy viharvadász nyomában

Megyénkben az utóbbi hetekben megszámlálhatatlan pusztító vihar csapott le, dörgött, villámlott,… Tovább olvasom