Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

A nők egészségének javításáért dolgoznak

Két éve indult a Győr és a Pennsylvania állambeli Pittsburgh között az a partnerprogram, amelynek célja a lányok és asszonyok egészségének javítása és megőrzése.
Március nyolcadikától információs központ kezdi meg működését Győrben, a Török István utcai volt bölcsőde épületében.
Az információs központ, valamint a hozzá tartozó nyolc alközpont munkája fontos állomást jelent az ismeretterjesztés, -átadás és a konzultáció terén.

Az Amerikai Nemzetközi Egészségügyi Szövetség (AIHA), valamint az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlődést Támogató Ügynöksége által támogatott lehetőséget egyedüli városként nyerte el Győr az Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége tagvárosai közül. Ám mivel a szövetség ugyancsak együttműködik az AIHA-val, illetve a Pennsylvaniai Egészséges Közösségek programmal, a célok és a feladatok közvetve a többi tagvárost is érintik.

A megkérdezett győri nők a családtervezéssel, a lelki egészséggel és az egészséges életvitellel kapcsolatosan voltak leginkább érdeklődők és bevonhatók a felmérésbe. A programot segítő, úgynevezett tanácsadó testület az önkormányzat, a különböző egészségügyi és szociális, illetve oktatási intézmények, civil szervezetek képviselőiből áll.

Tavaly nyáron és szeptemberben egy-egy hetes tréninget vezettek az amerikai partnerek Győrben. A tanfolyamon egészséggel kapcsolatos témakörökben, különböző női csoportokban közösségi oktatókat készítettek fel a foglalkozások vezetésére.

Áprilisban alközpontok nyitását tervezik, május elejére pedig várhatóan elkészül a család- és nővédelmi tanácsadóban az a bázis, ahová a program megvalósítói – kiadványokkal, könyvekkel, célzott programokkal – elsősorban tényleg a nőket várják.

A közösségi oktatók, ifjúsági védőnők, körzeti védőnők, pedagógusok, egészségnevelők, valamint roma közösségi oktatók aztán bemutató foglalkozásokat tartottak a Győri Keksz Kft. egyes dolgozóinak, szülésre felkészítő tanfolyamot kismamáknak, roma segédegészségőröknek, az Eötvös-iskola tanulóinak, valamint gimnazistáknak és szakközépiskolásoknak.

Horváth Lászlóné, a tanácsadó testület tagja, városi vezető védőnő szerint a várhatóan márciusban ideiglenes helyen nyíló információs központ a nőkre, a lányok és az asszonyok egészségének megőrzésére fokuszál.

Cél lehet például a terhes nők dohányzásának visszaszorítása, a stressz megfelelő kezelése vagy a szűrések iránti figyelem felkeltése.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hárman a bakonyaljai körjegyzőségben

Elsőre elfogadta Tápszentmiklós önkormányzati testülete a település idei költségvetését. Lázi után a… Tovább olvasom