Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

A népszavazás értékelése Győr-Moson-Sopronban

Győr-Moson-Sopron - A Kisalföld a népszavazás eredményének ismeretében kért értékelést megyei pártvezetőktől, egyetemi rektoroktól, kórházigazgatóktól és az orvosi kamara vezetőitől.

Szakács Imre, a Fidesz megyei elnöke: – Egyértelmű, hogy a megye lakossága is elutasítja, amit a kormány az oktatás és az egészségügy területén reformként hirdet, s nem akarja tovább finanszírozni azt a rendszert, amit más csatornákon keresztül fizet. A magánvéleményem a szavazásról egyébként, hogy ez nem csupán pénzkérdés volt: az eredményben nagyban benne van a kormány tevékenységével kapcsolatban megfogalmazott általános vélemény.

Szakács Imre
Vagyis elutasítják a hazugságokra épülő, a lakosság feje fölött diktatórikusan meghozott döntéseket. Ami Gyurcsány Ferenc nyilatkozatát illeti – vagyis, hogy ezeket a pénzeket az intézményeknek kell kigazdálkodni –, bízom benne, hogy csak első dühében mondta. Nem azért fizeti a lakosság a járulékokat, hogy azokat a kormány más célra használja, s úgy gondolom, ha valóban ilyen döntésre kerül sor, az ismét a társadalom ellenállásába fog ütközni.
Molnár Csaba
Molnár Csaba, az MSZP megyei elnöke:
– Az történt, amire a közvélemény-kutatások alapján számítani lehetett: a népszavazás eredményesnek bizonyult. Előre lehetett látni, hogy ha az embereket arról kérdezik, akarnak-e fizetni vagy sem, inkább azt választják, hogy nem fizetnek. Az Orbán Viktor által kitűzött 60 százalékosnál ugyanakkor kisebb lett a részvételi arány. A választópolgárok többsége vagy nemmel szavazott, vagy távol maradt az urnáktól. Utóbbiak kettős nemet mondtak: nemcsak a feltett kérdésekre, hanem a hatalmi civakodásokra, a Fidesz politikai zavarkeltésére is. A végeredmény világos, így a kormány által hétfőn benyújtandó, a kórházi napidíj, a vizitdíj és a képzési hozzájárulás esetében az eredeti állapot visszaállításáról szóló törvényjavaslatot az MSZP-frakció természetesen támogatni fogja. A népszavazás egyébként nem a kormánynak okozott nehézséget, hanem az orvosoknak és a tanároknak, miután ezek a díjak teljes egészében a háziorvosoknál, a kórházaknál és az egyetemeknél-főiskoláknál maradtak. Nekünk most az a dolgunk, hogy vigyük tovább az új polgárosodás politikáját, ami a munkáról, a tudásról és a tulajdonról szól – azaz valódi, és nem álkérdésekről. Felelős megyei politikusként örömmel tölt el, hogy a megye legnagyobb településein, Győrben, Sopronban és Mosonmagyaróváron a nemek aránya az országos aránynál jóval magasabb volt.

Szentkuti Károly
Szentkuti Károly, az SZDSZ megyei elnöke:
– A megyei eredményeket nézve megállapítható, hogy a kampányunk eredményes volt, sok – többségében liberális gondolkodású – embert sikerült megszólítanunk, akik támogatták az SZDSZ és az MSZP elképzeléseit. Tudomásul kell venni, hogy az emberek reálisan döntöttek, hiszen a zsebükbe vágó kérdésről volt szó. Mindezek mellett azonban nem gondolom, hogy a népszavazás országgyűlési választás volt.Szabó Miklós
Szabó Miklós, az MDF megyei elnöke:
– Örülök annak, hogy a korábbi népszavazásokkal ellentétben a választópolgárok ezúttal éltek a demokrácia adta lehetőségükkel és érvényes lett a referendum. Az már más kérdés, hogy ki fogja pótolni az egészségügyből és a felsőoktatásból kieső összeget. Ez intő jel, hogy a 2002-es országgyűlési választásokon kellett volna jobban odafigyelni a választóknak, hiszen akkor indult el ez a mélyrepülés. A mostani népszavazás eredménye csak szépségtapasz lehet, de igazából nem old meg semmit. Kérdés továbbá az is, hogy meddig ülnek még fel az emberek a felelőtlen ígérgetéseknek.


A tandíj kiesése nem okoz nagy gondot
 
Dr. Faragó Sándor
Dr. Faragó Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem rektora:
– Nem lepett meg a népszavazás eredménye. A tandíj azonban más kategória, mint a vizit- vagy a kórházi napidíj, hiszen a tandíjakból tervezett összeg nem szerepel a költségvetésünkben, míg a napidíj és a vizitdíj kiesése gondot okozhat a kórházakban, de különösen a háziorvosoknál. Az arányok érzékeltetése miatt  érdemes megemlíteni, hogy egyetemünk 14 milliárd forinttal gazdálkodik, a tandíjakból szeptember és december 31. között mintegy 80 millió forinttal számolhattunk volna. Ennek az összegnek a kiesése tehát nem rendíti meg az egyetem munkáját, gazdálkodását.  Nekünk tudomásul kell azt is venni, hogy a hallgatóink és a leendő egyetemi polgárok a szüleikkel együtt nemet mondtak a tandíjra.

Dr. Szekeres Tamás
Dr. Szekeres Tamás, a győri Széchenyi István Egyetem rektora:
– Az idei, 2008-as költségvetésünkben még nem számoltunk a tandíjjal, s mivel szeptembertől felmenő rendszerben vezettük volna be, az első két évben ennek összege nem lett volna jelentős. Azért is nem számoltunk a tandíjjal az idei költségvetésben, mivel éreztük ennek politikai bizonytalanságát. Az egyetem fejlődése azonban számunkra továbbra is kiemelt feladat, s arra törekszünk, hogy a tandíjból kieső összeget a gazdasággal való intenzív együttműködéssel pótoljuk. 


Az OEP a járulékokból pótolni tudná a kieső bevételeket?

Dr. Varga Gábor
Dr. Varga Gábor, a Petz Aladár megyei kórház főigazgatója:
– Ez a lakosság egyértelmű visszajelzése arról, hogy az egészségügyi reform útját járva más bevételi forrásokat kell találni, mert a magas tb-járulékok felett már nem vállal egyéb terheket. A vizitdíj és a kórházi napidíj bevétele egyébként együttesen sem tette ki a kórházi költségvetés egy százalékát, míg ehhez képest a lakosságra aránytalanul nehéz terhet rótt. A vizitdíj esetében ez úgy mutatkozott meg, hogy az ambuláns kezelésekre a korábbi másfél millió helyett csak 1,1 millióan jöttek el, s így az intézménynek az ebből származó kiesés a vizitdíjbevételének háromszorosa volt. A kórházi napidíj a betegekre nézve még érzékenyebb tétel, mivel a fekvő betegek nyolcvan százaléka idős, nyugdíjas, sokan nem tudták kifizetni a néha több tízezer forintot.

Dr. Baranyai Tibor
Dr. Baranyai Tibor, a soproni Erzsébet oktató kórház főigazgató főorvosa: – A véleményem eddig is az volt, és ez a népszavazás eredményének ismeretében sem változott, hogy a vizitdíj és a kórházi napidíj nem megoldás az egészségügy finanszírozására. A munkáltatói és a munkavállalói járulékból ma van annyi bevétele az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak (OEP), hogy abból pótolni lehet a kieső bevételeket. Ez a soproni oktató kórház esetében mintegy nyolcvanmillió forint. Az OEP-nek ezt az összeget ki kell gazdálkodnia, ráfordítás alapon kell a finanszírozást korrigálni. A tandíjjal kapcsolatban az a véleményem, Magyarországon mindenki számára biztosítani kell az esélyegyenlőséget. Ezért fontos, hogy az oktatás mindenki számára hozzáférhető, azaz ingyenes legyen.

Dr. Éger István
Dr. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK)  elnöke:
   – A népszavazás legnagyobb eredménye, hogy ilyen sokan  nyilvánítottak véleményt. Elértük célunkat. A konkrét végeredmény számomra sem volt kétséges, biztos voltam az igenek győzelmében. A vizitdíj és a kórházi napidíj eltörléséből adódó bevételkiesést a kormánynak  pótolnia kell, nincs más lehetősége. Az összefogás számomra már előrevetíti, hogy az őszi, a több-biztosítós  rendszerről tervezett népszavazás is eredményes lesz, mert az  emberek úgy érzik, érdemes saját ügyükben összefogni és megnyilatkozni. A népszavazás egyben üzenet a mindenkori politikának, hogy nem szabad erőből politizálni, nem szabad az emberek véleményét figyelmen kívül hagyni.

Dr. Begya László
Dr. Begya László nyúli háziorvos:
– Az orvosi kar nagy része egy évvel ezelőtt sem értett egyet a vizitdíj bevezetésével, de a korábbi forrásmegvonások miatt jobb híján megbarátkozott vele. Örülök, hogy ilyen sokan vettek részt a szavazáson. A veszélyről azonban szólnom kell: lesznek olyan praxisok, amelyeknél fenntartási nehézségek jelentkeznek, mert a több éve változatlanul alacsony szinten tartott állami finanszírozás nem elegendő. Ezért fenyegetésnek tekintem azt a mondatot, hogy a kieső összegeket nem pótolja majd az állam, hiszen az alapellátás finanszírozása az ő alkotmányban foglalt feladata. A mostani népszavazás arra volt jó, hogy a kormányzat belássa: az emberek a társadalmi párbeszédre mondtak felelős igent; ez nem a hatalom és az egészségügy harca volt.

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. N.Tamás 2008. március 14. 22:14
  „Ezeket a kérdéseket,mint választási témákat fel sem szabadott volna tenni.Ez CSAK Orbán Viktor politikai hadjáratához volt jó.Természetesen ki akar fizetni?Nyílván senki sem.De 1990-ben úgy tudom döntött az ország a szocializmus megszüntetésével.Akkor most miről is beszélünk?A fejekben kellene rendet tenni,úgy látom itt még mindenki nagyon is a múltban él és nem lát tovább az orránál meg a nevetséges 300 Ft nál.
  A jövő ennél sokkal drágább lesz,még Orbán Viktornak is!”
 • 32. koviren 2008. március 12. 11:16
  „polulista kérdésekre populista válaszokat lehetett adni (ezért nem is szavaztam). Emellett 8 millió választópolgárból 3 millió szavazatot nem érzek elsöprő többségnek. Az Alkotmánybíróság nagy hibát követett el, hisz innentől a népszavazás intézményét sok mindenre fel lehet használni, nem csak arra amire kitalálták. A választók négyévenként választanak képviselőket, hisz magyarországon képviseleti demokrácia van. Nekik kell a törvényeket meghozni, azért fizetjük őket. Majd 2010-ben el lehet dönteni, hogy tetszettek-e a döntéseik vagy nem. Ennyi!”
 • 31. Jobbos 2008. március 11. 15:42
  „Nézd Tid, ebben igazad van, de ez az egész törvényjavaslat nem volt kellőképpen kidolgozva, én ezért szavaztam ellene!
  Egyébként gratulálok a tanulmányi eredményedhez!”
 • 30. igazmondó 2008. március 11. 12:25
  „Kedves csabazsuzsanna!

  Győrben, bizony, sok háziorvosnál van nővér és orvosírnok is.
  Mindhárman egy helyiségben!”
 • 29. tid 2008. március 11. 09:46
  „Sziasztok!
  Egészségügyi kérdésben egyértelmű, hogy kétszer ugyanazért a szolgáltalásért fizettetni elég nagy gerinctelenség. Szerintem még egy bocsánatkérést is megérdemelnénk...
  A szavazás eredménye egyértelmű volt, hiszen azt kérdezték, hogy akarunk e fizetni. Hát naná, hogy nem!
  Egy dolgot itt a hozzászólások között viszont nagyon hiányolok. A tandíj kérdés boncolgatását.
  Ebben a kérdésben nem örülök az igenek győzelmének, mert én is fősulis vagyok, végzős, 4-es feletti átlaggal. 4-es érettségivel vettek fel fősulira. Fizetősre. Már befizettem 1,5 millió forintot. Nálam rosszabb képességű diákok tanulnak ingyenesen, a gazdag szülők gyerekei, akik 5-10 millás autókkal járnak iskolába, és olyan sötétek, hogy 6 év alatt sem fognak elvégezni egy fősulit. Az ingyenesen tanuló hallgatók tandíját is a mi szüleink fizetik. Ha azt vesszük, az enyémet már másodszor fizetik ki a szüleim!
  Azt is hiányolom, hogy senki nem beszél arról, hogy a hallgatók 48%-a (!!!!) ezelőtt is fizetett, nagyjából ugyanannyit, mint én (190eFt/félév). Hol is van itt az igazságosság? Szerintem jó lehetett volna ez a fizetős rendszer, mert legalább a lusta, semmittevő diákok elvert évei nem kerültek volna nekünk pénzbe, mert a jó tanuló diákoknak nem kellett fizetniük.
  Nem az lenne az igazságos, hogy vagy mindenki fizet, vagy senki sem?”
 • 28. csabazsuzsanna 2008. március 11. 05:41
  „Kedves egészséges!(18)

  Nem tudom honnan veszed azt a marhaságot, hogy a háziorvos mellett nővér is van!Nálunk Sopronban csak aszisztens van 1 személy!
  Ha még ezeket is elküldenék, akkor a háziorvos mindent tudna csinálni, csak éppen nem gyógyítani!
  Ezek az orvosírnokok legtöbbje egyben szakképzett nővér is!Injekciót adnak be, elvégzik a papírmunkát a beteggel, amíg az orvos az elöző beteggel foglalkozik!”
 • 27. pan.cser 2008. március 10. 18:23
  „Kedves SzÉ! Önnek nem kell, hanem lehetősége van, hogy a Kardirex rendelőjébe járjon. Külön pénzért, időre, egy jól felszerelt rendelőbe, sorban állás nélkül. Én is járok orvoshoz, 300 Ft-ért a körzetihez és nem látom a vizitdíjból vett műszereket, sőt kilincsre, meg festésre sem telik. Akkor meg minek a gyurcsányi duma. Semmi baj a magánrendeléssel, pénzért egészségügyi nyuszilányokat is bérelhet az ember. Jó ötlet egy férfiembernek! Az alapellátás mindenkinek jár. Hollandiában éppen most szüntetik meg az alapellátásnaál a vizitdíjat! A Kardirexet jól ismerem, néha elmegyek, de soha nem gondoltam, hogy versenybe állítsam az alapellátással. Az alapellátás a járadékok fejében szolidarítási alapú biztosítási rendszer alapján jár!”
 • 26. SzÉ 2008. március 10. 15:09
  „Végig olvastam a cikkben hozzászóló orvosok véleményét, ami nagyon meglepett. Egy orvos hogy nyilatkozhat úgy a népszavazásról, hogy "Elértük célunkat." Ők lehet, de a betegek nem jutnak jobb ellátáshoz.
  Én boldogabb lennék, ha nem egy fizetős - Kardirex EÜ. Központ - rendelőbe kellene járni, hanem azt a környezetet, és kultúrát az SZTK-ban is biztosítanák, még ha 300 Ft is az ára.
  38 évig fizettem a TB-t, de inkább fizetek most is a kezelésért, mint egy lepusztult rendelőben nyomorogjak amire rám kerül a sor.”
 • 25. Tnd 2008. március 10. 14:27
  „Angyali! Igazan "angyali", amit itt összehordtal! Ha elolvastad volna a fenti interjukat, lathatnad, hogy egyetlen orvos sincs ketsegbeesve! Csak Te! "Jezus! ezutan nem fizethetem a 300Ft-ot!" Tudod mit!? -1:Te fizesd ezutan is! -2: Erre a szavazasra nem került volna sor, ha annak idejen javasoltad volna Gyurcsanyeknek a vizitdilj automatakra szant penz felosztasat!”
 • 24. Feri 2008. március 10. 13:37
  „angyali
  Töröld a nicked, mert ez sokaknak jelent is valamit!”
 • 23. pan.cser 2008. március 10. 13:12
  „Kedves angyali, aki nem angyal inkábbb a patás Luciferkó kisördöge! Ugyan már ne röhögtess, beruháztak a vizitdíjból? Kifizették az orvosírnok költségeire. Ha a minimálbért akarták neki fizetni, akkor is elment rá az egész, 150 ezer ft. A vizítdíj miatt elvettek az orvosoktól,többet mint amit a vizitdíj jelent. Okoljátok csak a 3 millió 300 ezer embert minél jobban. Ezek akkor sem fognak rátok szavazni ha Fletó mannát ígér nekik. Nagy lesz a pofára esés kedves angyali Maszopos, ha 2010-ben kaptok vagy 15%-ot. Előre Gyurcsánnyal a sötét szakadékba maszopos idióták, a magyarok nélkül!”
 • 22. Lucifer 2008. március 10. 13:07
  „Juzsuka!

  Ugye nem gondolod,hogy az egészségügyi bérek befagyasztásának a népszavazás lesz az oka????Ekkora hülyeséget...
  Szerinted miből emeltek volna?A vizitdíjból?A napidíjból?
  Vagy???”
 • 21. vip 2008. március 10. 12:43
  „Bizony, bizony!

  "a kormány 4,47 milliárd forintot biztosított a népszavazás lebonyolítására" (népszava)

  http://64.233.183.104/search?q=cache:2xxVZb_psywJ:www.nepszava.hu/default.asp%3FcCenter%3DOnlineCikk.asp%26ArticleID%3D1003713+a+n%C3%A9pszavaz%C3%A1s+ker%C3%BClt&hl=hu&ct=clnk&cd=1&gl=hu”
 • 20. angyali 2008. március 10. 12:33
  „A háziorvosok jövedelemkiesését a FIDESZ pótolja a saját kasszájából, ha már ilyen jól kitalálta. A szavazás költségét inkább osztotta volna szét az orvosok között. Az országnak ez sok százmilliójába került. Tudhatta, hogy így fog alakulni. Miért erőlködött? Most az orvosok beruházásait ki fogja így megtéríteni? A kormány nem fogja pótolni a kiesett bevételt. A FIDESZ talán igen? Gennyes dolog volt ez tőle. Azt a 300,- Ft-ot minden ember ki tudta fizetni ha tényleg beteg. Nem ezen múlt az orvoshoz menetel. Talán már a következő választáshoz gyűjti a szavazatokat Orbán Viktor? Nem az orvosokkal kellett volna kibabrálnia. Talán nincs neki orvos rokona? Azért csinálta? Mert ha lett volna, akkor nem tette volna ezt. Csak le akarta járatni az MSZP-ét? Mióta nem Ő lett a kormányfő azóta csak acsarkodik, meg megpróbál mindent keresztbe húzni. Miért nem lehet együttműködni a hatalmon lévő kormánnyal? Miért nem lehet segíteni? Az ország tönkretételében neki is volt szerepe! Nem is kevés! Most miért akarja rákenni másra? Miért nem segít rendet tenni? Miért kell neki mégjobban széthúzni? Erre kellene választ találni, és összefogni.”
 • 19. soproni* 2008. március 10. 12:29
  „IHunter!
  Azok közt vagyok,akik "megcsömörlöttek" már ettől az egésztől..... nem voltam szavazni,de ez nem azt jelenti,hogy velük szimpatizálok!!”
 • 18. egészséges 2008. március 10. 12:02
  „A háziorvosok jövedelemkiesésének pótlására van egy javaslatom: Ha nem tévedek, átlag 150 000 ft jött be havonta a vizitdíjakból orvosonként.
  Szüntessék meg az orvosírnoki státuszt, ami - szerintem - teljesen indokolatlan a számítógépek korában, és azok fizetése kompenzálja a kiesett "vizitdíjat".
  Nem ismerek még egy országot, ahol a nővér mellett orvosírnokot alkalmaznának az orvosok. EZ A PAZARLÁS MINTAPÉLDÁJA!”
 • 17. sziszifusz 2008. március 10. 11:21
  „A helyzet magaslatán- talán - Horn Gábor szdsz es gyurcsánykötő-
  most - ezen hirtv.hu-un látható- hallható megjegyzése kapcsán - egészen oda nem- de :le kellene mondania!Márcsak a szadesz csinálta
  eü reform népszava - Horn Gábor szava - alapján!Aztán magabiztosan önazonosságot és identitást kereshetne - mondjuk a szamár politikusok között.
  És finom voltam.”
 • 16. pan.cser 2008. március 10. 11:13
  „Kedves patikus! Gyurcsány lejáratta magát ez egyértelmű, Orbánt viszont le akarták járatni ez is egyértelmű. Mit műveltek folyton OV. családjával, apjával,repülőgépről fényképezték a házát stb. a végén ráküldték az APEH-et. De OV. főnixmadárként győztesen emelkedett ki a tűzből! Ezek tények! Az is, hogy Fletót hazugságon kapták ezért nem hisz neki már a baloldaliak tekintélyes része sem! Talán dr.Tóthné igen, aki állítólag művelt asszony, de úgy látszik Fletó annyira lenyűgözte, hogy kritikátlanul tolta a szekerét.”
 • 15. larong 2008. március 10. 11:09
  „Meséld el, ó patikus, OV mivel járatta le magát?

  Mit szeretnél rákenni?

  De vigyázz, igazakat írj, mert amit eddig rákent ez a hazug csőcselék, azért bárki beperelhet!”
 • 14. arrabonai 2008. március 10. 11:08
  „Azért valaki megtaníthatná számolni és gondolkodni, vagy a provokációra mindig kész hajlamát letörni Molnár Csabának. 83,7%-os részvétel(!) esetében is nyertek volna az igenek úgy is, ha a mostani állapothoz képest (50,49%-os részvétel) egy darabbal több nem jött volna össze.
  Másképpen 6millió 700ezernél is több ember megjelenése esetében ugyanez az eredmény lett volna és ha száz százalékos lett volna a részvétel, akkor annak az esélye, hogy más eredmény születik, nagyjából megegyező a nullával.”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győztek az igenek - Népszavazás online

Mind a három népszavazási kérdésben - tehát a vizitdíj, kórházi napidíj és a tandíj ügyében is -… Tovább olvasom