Kisalföld logö

2015. 10. 07. szerda - Amália 14°C | 18°C

A népszavazás értékelése Győr-Moson-Sopronban

Győr-Moson-Sopron - A Kisalföld a népszavazás eredményének ismeretében kért értékelést megyei pártvezetőktől, egyetemi rektoroktól, kórházigazgatóktól és az orvosi kamara vezetőitől.

Szakács Imre, a Fidesz megyei elnöke: – Egyértelmű, hogy a megye lakossága is elutasítja, amit a kormány az oktatás és az egészségügy területén reformként hirdet, s nem akarja tovább finanszírozni azt a rendszert, amit más csatornákon keresztül fizet. A magánvéleményem a szavazásról egyébként, hogy ez nem csupán pénzkérdés volt: az eredményben nagyban benne van a kormány tevékenységével kapcsolatban megfogalmazott általános vélemény.

Szakács Imre
Vagyis elutasítják a hazugságokra épülő, a lakosság feje fölött diktatórikusan meghozott döntéseket. Ami Gyurcsány Ferenc nyilatkozatát illeti – vagyis, hogy ezeket a pénzeket az intézményeknek kell kigazdálkodni –, bízom benne, hogy csak első dühében mondta. Nem azért fizeti a lakosság a járulékokat, hogy azokat a kormány más célra használja, s úgy gondolom, ha valóban ilyen döntésre kerül sor, az ismét a társadalom ellenállásába fog ütközni.
Molnár Csaba
Molnár Csaba, az MSZP megyei elnöke:
– Az történt, amire a közvélemény-kutatások alapján számítani lehetett: a népszavazás eredményesnek bizonyult. Előre lehetett látni, hogy ha az embereket arról kérdezik, akarnak-e fizetni vagy sem, inkább azt választják, hogy nem fizetnek. Az Orbán Viktor által kitűzött 60 százalékosnál ugyanakkor kisebb lett a részvételi arány. A választópolgárok többsége vagy nemmel szavazott, vagy távol maradt az urnáktól. Utóbbiak kettős nemet mondtak: nemcsak a feltett kérdésekre, hanem a hatalmi civakodásokra, a Fidesz politikai zavarkeltésére is. A végeredmény világos, így a kormány által hétfőn benyújtandó, a kórházi napidíj, a vizitdíj és a képzési hozzájárulás esetében az eredeti állapot visszaállításáról szóló törvényjavaslatot az MSZP-frakció természetesen támogatni fogja. A népszavazás egyébként nem a kormánynak okozott nehézséget, hanem az orvosoknak és a tanároknak, miután ezek a díjak teljes egészében a háziorvosoknál, a kórházaknál és az egyetemeknél-főiskoláknál maradtak. Nekünk most az a dolgunk, hogy vigyük tovább az új polgárosodás politikáját, ami a munkáról, a tudásról és a tulajdonról szól – azaz valódi, és nem álkérdésekről. Felelős megyei politikusként örömmel tölt el, hogy a megye legnagyobb településein, Győrben, Sopronban és Mosonmagyaróváron a nemek aránya az országos aránynál jóval magasabb volt.

Szentkuti Károly
Szentkuti Károly, az SZDSZ megyei elnöke:
– A megyei eredményeket nézve megállapítható, hogy a kampányunk eredményes volt, sok – többségében liberális gondolkodású – embert sikerült megszólítanunk, akik támogatták az SZDSZ és az MSZP elképzeléseit. Tudomásul kell venni, hogy az emberek reálisan döntöttek, hiszen a zsebükbe vágó kérdésről volt szó. Mindezek mellett azonban nem gondolom, hogy a népszavazás országgyűlési választás volt.Szabó Miklós
Szabó Miklós, az MDF megyei elnöke:
– Örülök annak, hogy a korábbi népszavazásokkal ellentétben a választópolgárok ezúttal éltek a demokrácia adta lehetőségükkel és érvényes lett a referendum. Az már más kérdés, hogy ki fogja pótolni az egészségügyből és a felsőoktatásból kieső összeget. Ez intő jel, hogy a 2002-es országgyűlési választásokon kellett volna jobban odafigyelni a választóknak, hiszen akkor indult el ez a mélyrepülés. A mostani népszavazás eredménye csak szépségtapasz lehet, de igazából nem old meg semmit. Kérdés továbbá az is, hogy meddig ülnek még fel az emberek a felelőtlen ígérgetéseknek.


A tandíj kiesése nem okoz nagy gondot
 
Dr. Faragó Sándor
Dr. Faragó Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem rektora:
– Nem lepett meg a népszavazás eredménye. A tandíj azonban más kategória, mint a vizit- vagy a kórházi napidíj, hiszen a tandíjakból tervezett összeg nem szerepel a költségvetésünkben, míg a napidíj és a vizitdíj kiesése gondot okozhat a kórházakban, de különösen a háziorvosoknál. Az arányok érzékeltetése miatt  érdemes megemlíteni, hogy egyetemünk 14 milliárd forinttal gazdálkodik, a tandíjakból szeptember és december 31. között mintegy 80 millió forinttal számolhattunk volna. Ennek az összegnek a kiesése tehát nem rendíti meg az egyetem munkáját, gazdálkodását.  Nekünk tudomásul kell azt is venni, hogy a hallgatóink és a leendő egyetemi polgárok a szüleikkel együtt nemet mondtak a tandíjra.

Dr. Szekeres Tamás
Dr. Szekeres Tamás, a győri Széchenyi István Egyetem rektora:
– Az idei, 2008-as költségvetésünkben még nem számoltunk a tandíjjal, s mivel szeptembertől felmenő rendszerben vezettük volna be, az első két évben ennek összege nem lett volna jelentős. Azért is nem számoltunk a tandíjjal az idei költségvetésben, mivel éreztük ennek politikai bizonytalanságát. Az egyetem fejlődése azonban számunkra továbbra is kiemelt feladat, s arra törekszünk, hogy a tandíjból kieső összeget a gazdasággal való intenzív együttműködéssel pótoljuk. 


Az OEP a járulékokból pótolni tudná a kieső bevételeket?

Dr. Varga Gábor
Dr. Varga Gábor, a Petz Aladár megyei kórház főigazgatója:
– Ez a lakosság egyértelmű visszajelzése arról, hogy az egészségügyi reform útját járva más bevételi forrásokat kell találni, mert a magas tb-járulékok felett már nem vállal egyéb terheket. A vizitdíj és a kórházi napidíj bevétele egyébként együttesen sem tette ki a kórházi költségvetés egy százalékát, míg ehhez képest a lakosságra aránytalanul nehéz terhet rótt. A vizitdíj esetében ez úgy mutatkozott meg, hogy az ambuláns kezelésekre a korábbi másfél millió helyett csak 1,1 millióan jöttek el, s így az intézménynek az ebből származó kiesés a vizitdíjbevételének háromszorosa volt. A kórházi napidíj a betegekre nézve még érzékenyebb tétel, mivel a fekvő betegek nyolcvan százaléka idős, nyugdíjas, sokan nem tudták kifizetni a néha több tízezer forintot.

Dr. Baranyai Tibor
Dr. Baranyai Tibor, a soproni Erzsébet oktató kórház főigazgató főorvosa: – A véleményem eddig is az volt, és ez a népszavazás eredményének ismeretében sem változott, hogy a vizitdíj és a kórházi napidíj nem megoldás az egészségügy finanszírozására. A munkáltatói és a munkavállalói járulékból ma van annyi bevétele az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak (OEP), hogy abból pótolni lehet a kieső bevételeket. Ez a soproni oktató kórház esetében mintegy nyolcvanmillió forint. Az OEP-nek ezt az összeget ki kell gazdálkodnia, ráfordítás alapon kell a finanszírozást korrigálni. A tandíjjal kapcsolatban az a véleményem, Magyarországon mindenki számára biztosítani kell az esélyegyenlőséget. Ezért fontos, hogy az oktatás mindenki számára hozzáférhető, azaz ingyenes legyen.

Dr. Éger István
Dr. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK)  elnöke:
   – A népszavazás legnagyobb eredménye, hogy ilyen sokan  nyilvánítottak véleményt. Elértük célunkat. A konkrét végeredmény számomra sem volt kétséges, biztos voltam az igenek győzelmében. A vizitdíj és a kórházi napidíj eltörléséből adódó bevételkiesést a kormánynak  pótolnia kell, nincs más lehetősége. Az összefogás számomra már előrevetíti, hogy az őszi, a több-biztosítós  rendszerről tervezett népszavazás is eredményes lesz, mert az  emberek úgy érzik, érdemes saját ügyükben összefogni és megnyilatkozni. A népszavazás egyben üzenet a mindenkori politikának, hogy nem szabad erőből politizálni, nem szabad az emberek véleményét figyelmen kívül hagyni.

Dr. Begya László
Dr. Begya László nyúli háziorvos:
– Az orvosi kar nagy része egy évvel ezelőtt sem értett egyet a vizitdíj bevezetésével, de a korábbi forrásmegvonások miatt jobb híján megbarátkozott vele. Örülök, hogy ilyen sokan vettek részt a szavazáson. A veszélyről azonban szólnom kell: lesznek olyan praxisok, amelyeknél fenntartási nehézségek jelentkeznek, mert a több éve változatlanul alacsony szinten tartott állami finanszírozás nem elegendő. Ezért fenyegetésnek tekintem azt a mondatot, hogy a kieső összegeket nem pótolja majd az állam, hiszen az alapellátás finanszírozása az ő alkotmányban foglalt feladata. A mostani népszavazás arra volt jó, hogy a kormányzat belássa: az emberek a társadalmi párbeszédre mondtak felelős igent; ez nem a hatalom és az egészségügy harca volt.

1234 következő >> végére >>> 33 hozzászólás
Moderálásra küldöm 33. N.Tamás 2008.03.14. 22:14

Ezeket a kérdéseket,mint választási témákat fel sem szabadott volna tenni.Ez CSAK Orbán Viktor politikai hadjáratához volt jó.Természetesen ki akar fizetni?Nyílván senki sem.De 1990-ben úgy tudom döntött az ország a szocializmus megszüntetésével.Akkor most miről is beszélünk?A fejekben kellene rendet tenni,úgy látom itt még mindenki nagyon is a múltban él és nem lát tovább az orránál meg a nevetséges 300 Ft nál.
A jövő ennél sokkal drágább lesz,még Orbán Viktornak is!

Moderálásra küldöm 32. koviren 2008.03.12. 11:16

polulista kérdésekre populista válaszokat lehetett adni (ezért nem is szavaztam). Emellett 8 millió választópolgárból 3 millió szavazatot nem érzek elsöprő többségnek. Az Alkotmánybíróság nagy hibát követett el, hisz innentől a népszavazás intézményét sok mindenre fel lehet használni, nem csak arra amire kitalálták. A választók négyévenként választanak képviselőket, hisz magyarországon képviseleti demokrácia van. Nekik kell a törvényeket meghozni, azért fizetjük őket. Majd 2010-ben el lehet dönteni, hogy tetszettek-e a döntéseik vagy nem. Ennyi!

Moderálásra küldöm 31. Jobbos 2008.03.11. 15:42

Nézd Tid, ebben igazad van, de ez az egész törvényjavaslat nem volt kellőképpen kidolgozva, én ezért szavaztam ellene!
Egyébként gratulálok a tanulmányi eredményedhez!

Moderálásra küldöm 30. igazmondó 2008.03.11. 12:25

Kedves csabazsuzsanna!

Győrben, bizony, sok háziorvosnál van nővér és orvosírnok is.
Mindhárman egy helyiségben!

Moderálásra küldöm 29. tid 2008.03.11. 09:46

Sziasztok!
Egészségügyi kérdésben egyértelmű, hogy kétszer ugyanazért a szolgáltalásért fizettetni elég nagy gerinctelenség. Szerintem még egy bocsánatkérést is megérdemelnénk...
A szavazás eredménye egyértelmű volt, hiszen azt kérdezték, hogy akarunk e fizetni. Hát naná, hogy nem!
Egy dolgot itt a hozzászólások között viszont nagyon hiányolok. A tandíj kérdés boncolgatását.
Ebben a kérdésben nem örülök az igenek győzelmének, mert én is fősulis vagyok, végzős, 4-es feletti átlaggal. 4-es érettségivel vettek fel fősulira. Fizetősre. Már befizettem 1,5 millió forintot. Nálam rosszabb képességű diákok tanulnak ingyenesen, a gazdag szülők gyerekei, akik 5-10 millás autókkal járnak iskolába, és olyan sötétek, hogy 6 év alatt sem fognak elvégezni egy fősulit. Az ingyenesen tanuló hallgatók tandíját is a mi szüleink fizetik. Ha azt vesszük, az enyémet már másodszor fizetik ki a szüleim!
Azt is hiányolom, hogy senki nem beszél arról, hogy a hallgatók 48%-a (!!!!) ezelőtt is fizetett, nagyjából… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 28. csabazsuzsanna 2008.03.11. 05:41

Kedves egészséges!(18)

Nem tudom honnan veszed azt a marhaságot, hogy a háziorvos mellett nővér is van!Nálunk Sopronban csak aszisztens van 1 személy!
Ha még ezeket is elküldenék, akkor a háziorvos mindent tudna csinálni, csak éppen nem gyógyítani!
Ezek az orvosírnokok legtöbbje egyben szakképzett nővér is!Injekciót adnak be, elvégzik a papírmunkát a beteggel, amíg az orvos az elöző beteggel foglalkozik!

Moderálásra küldöm 27. pan.cser 2008.03.10. 18:23

Kedves SzÉ! Önnek nem kell, hanem lehetősége van, hogy a Kardirex rendelőjébe járjon. Külön pénzért, időre, egy jól felszerelt rendelőbe, sorban állás nélkül. Én is járok orvoshoz, 300 Ft-ért a körzetihez és nem látom a vizitdíjból vett műszereket, sőt kilincsre, meg festésre sem telik. Akkor meg minek a gyurcsányi duma. Semmi baj a magánrendeléssel, pénzért egészségügyi nyuszilányokat is bérelhet az ember. Jó ötlet egy férfiembernek! Az alapellátás mindenkinek jár. Hollandiában éppen most szüntetik meg az alapellátásnaál a vizitdíjat! A Kardirexet jól ismerem, néha elmegyek, de soha nem gondoltam, hogy versenybe állítsam az alapellátással. Az alapellátás a járadékok fejében szolidarítási alapú biztosítási rendszer alapján jár!

Moderálásra küldöm 26. SzÉ 2008.03.10. 15:09

Végig olvastam a cikkben hozzászóló orvosok véleményét, ami nagyon meglepett. Egy orvos hogy nyilatkozhat úgy a népszavazásról, hogy "Elértük célunkat." Ők lehet, de a betegek nem jutnak jobb ellátáshoz.
Én boldogabb lennék, ha nem egy fizetős - Kardirex EÜ. Központ - rendelőbe kellene járni, hanem azt a környezetet, és kultúrát az SZTK-ban is biztosítanák, még ha 300 Ft is az ára.
38 évig fizettem a TB-t, de inkább fizetek most is a kezelésért, mint egy lepusztult rendelőben nyomorogjak amire rám kerül a sor.

Moderálásra küldöm 25. Tnd 2008.03.10. 14:27

Angyali! Igazan "angyali", amit itt összehordtal! Ha elolvastad volna a fenti interjukat, lathatnad, hogy egyetlen orvos sincs ketsegbeesve! Csak Te! "Jezus! ezutan nem fizethetem a 300Ft-ot!" Tudod mit!? -1:Te fizesd ezutan is! -2: Erre a szavazasra nem került volna sor, ha annak idejen javasoltad volna Gyurcsanyeknek a vizitdilj automatakra szant penz felosztasat!

Moderálásra küldöm 24. Feri 2008.03.10. 13:37

angyali
Töröld a nicked, mert ez sokaknak jelent is valamit!


33 hozzászólás1234 következő >> végére >>>

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Győztek az igenek - Népszavazás online

A következő cikk betöltéséhez görgessen lejjebb!