Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

A néphagyomány gyógynövényei – egy biológus szemével - képgaléria

Június 7-én, a Győriek Egészségéért Közhasznú Egyesület programjához kapcsolódóan A néphagyomány gyógynövényei – egy biológus szemével címmel hallhattak előadást az érdeklődők a Petőfi Sándor Művelődési Házban.
Az előadó, dr. Halbritter András Albert a Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Karának oktatója, maga is tett gyűjtőutakat Erdélyben és Moldva magyarlakta részein.

Azokban a falakban, ahol természetközelibb az élet és nagy szerep hárul az önellátásra, mindenki ismer 10-15 gyógynövényt. Szinte minden ilyen faluban van egy-két öreg, aki akár 50 gyógynövényfajt ismer, használ. Akár olyanokat is, melyek kétszáz éve még nem is voltak honosak Európában, mint például az aloé (erdélyi nevén a doktorka), melyet már a televízió előtt tartottak cserepekben és használtak különféle betegségekre – meséli az előadó.

–Mivel a gyógynövényeket főleg a gyakorlatból ismerik, reálisan ítélik meg hasznukat: a Jóisten ajándékának tekintik őket, de nem csodaszernek. Pontosan tudják, meddig lehet a gyógynövényeknél maradni, és mikortól kell orvoshoz fordulni. Gyógynövényes ismereteik zömét nemcsak hogy a tudomány eredményei is alátámasztják, de gyakran épp egy-egy javasasszony receptje vezetett egy-egy hatóanyag felfedezéséhez. Ugyanakkor használt, és néha ma is használ a nép olyan növényeket is, melyek veszélyesek lehetnek, főleg, ha az adott betegségre más orvosság nem volt elérhető. Ezeknek ma, mikor orvosi felügyelet mellett sztenderdizált hatóanyag-tartalmú gyógyszeripari készítményeit szedhetünk, már nincs helye a házipatikában. A leggyakoribb hagyományos gyógynövényeink viszont akár mindennapi italaink is lehetnek.

Fotó: Szük Ödön


A teljesség igénye nélkül ilyenek a fertőtlenítő menták és az orvosi székfű, a nyugtató hatású citromfű és orbáncfű, az erősítő csalán és édesgyökér, a nátha elleni hársfavirág, vagy a keringési betegségekre kiváló hatású galagonya. Ezek minden gyógynövényes ismeretterjesztő könyvben megtalálhatók és biztonsággal felismerhetőek. A modern élet okozta betegségek megelőzésében óriási lehetőségeket rejt a továbbvitelre méltó népi gyógynövény-ismeretünk.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dr. Dézsi Csaba András volt a vendég - képgaléria

Dr. Dézsi Csaba András a Kisfaludy Kávéházban Kar-Dialógia beszélgető estjének vendége volt a… Tovább olvasom