Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

A nemzet szellemi értékeinek ünnepe

A magyar kultúra örökséget, gyökeret, értékrendet, együvé tartozást, közösséget, erőt és büszkeséget jelent azoknak a jeles személyiségeknek, akik a Himnusz születésnapján osztották meg velünk gondolataikat.

A megsárgult kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be csekei otthonában a ˝zivataros˝ magyar évszázadokat felidéző költeményét, a Himnuszt. A sajátos irodalomtörténeti esemény emlékére 1989 óta a 187 évvel ezelőtti jeles nap a magyar kultúra napja. Az ünnep alkalmából olyan személyiségeket kérdeztünk, akik mindennapjaikban valamiféle sajátos kapcsolatban élnek a magyar kultúrával.

– Kicsit úgy érzem, hogy a társadalom egy-egy napot külön ˝felcsinosítva˝ azokat az eseményeket, alkalmakat, témákat akarja ünnepelni, amelyekkel kapcsolatban esetleg lelkiismeret-furdalást érez.

Szabó József
Szabó József

Talán a kultúra is ilyen – vélekedett érdeklődésünkre Szabó József, a győri Hazánk Kiadó igazgatója, aki számos megyei és határon túli magyar szerző művét adta közre az elmúlt évtizedekben. – Ennek ellenére fontos, hogy ez az irodalomtörténeti nap nemzetünk szellemi értékeire, illetve a kultúrát hűséggel szolgálókra, elismerésükre irányítja a figyelmet.

Horváth György
Horváth György

– A magyar kultúra számomra az életet jelenti, azokat a szellemi-lelki ajándékokat, amelyekért érdemes élni ebben a világban, országban – hangsúlyozta Horváth György pannonhalmi keramikus, aki munkásságának elismeréseként két éve a magyar kultúra lovagja lett. – A magyar kultúrát jelenti számomra az a tisztaság és a szeretet is, amit szüleinktől, drága tanító néninktől kaptunk hajdanán. Azóta sem tudok a késztetéstől szabadulni: valamit létrehozni, alkotni, valamivel megörvendeztetni a körülöttünk élőket.

Lanczendorfer Zsuzsanna
Lanczendorfer Zsuzsanna

– Erőt és büszkeséget, az eltéphetetlen gyökereimet, az örömteli mindennapjaimat, a Kárpát-medencét, a családomat, együvé tartozásunkat jelenti a magyar kultúra. Kincsei nélkül elveszettnek érezném magam – vallotta érdeklődésünkre Vígh Attila, a győri Veres-iskola lovasszakoktatója, a lovas nemzetőrség vezetője. – Számomra sajátos lehetőség a magyar katonai lovashagyományok megőrzése, ápolása és megismertetése ország-világgal.

Vígh Attila
Vígh Attila

– A szellemi örökség, a meghatározó értékrend mellett nekem a magyar kultúra az ősök, a haza, a szülőföld tiszteletét is jelenti – említette portálunknak Lanczendorfer Zsuzsanna néprajzkutató, akinek nevéhez számos, a hazai tudományos életben elismerést kiváltott (ballada)kutatás és egyedülálló kötet fűződik. – Kultúránk több évszázados hagyatékot is jelent, amit a magunk tudásával, szeretetével gazdagítva, gyarapítva utódainknak továbbadhatunk. Mert nem elég kultúránk kincseit, javait, ˝édes-szép gyümölcseit" megőrizni, azokat művelni, közvetíteni legalább annyira kötelessége és felelőssége mindannyiunknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Havazás után: hóbordás, latyakos utak a megyében

A főutak már jól járhatóak a megyében. A mellékutak azonban még havasak, hóbordásak. Tovább olvasom