Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

A nem sürgős műtétek várnak

Győr - Platinakivételre érkezett egy beteg néhány napja a győri kórházba, de az előre (és időpontra) tervezett operációt nem végezték el rajta, mondván, az engedélyezett műtéti keret elfogyott.
A kórház továbbra is azt mondja, amit egy éve: műtenének/kezelnének sokkal több pácienst is, de csak annyit tehetnek, amennyire a minisztériumtól engedélyt kaptak.

Kiszolgáltatva: A beteg és a kórház is úgy érzi, kiszolgáltatott helyzetben van, a beteg az orvosában bízhat, az intézmény abban, hogy több kvótát kap, mint a mostani. Fotó: H. Baranyai Edina
Kiszolgáltatva: A beteg és a kórház is úgy érzi, kiszolgáltatott helyzetben van, a beteg az orvosában bízhat, az intézmény abban, hogy több kvótát kap, mint a mostani. Fotó: H. Baranyai Edina


A minisztériumi engedélyek száma 2007 áprilisa óta havonta 1400-zal kevesebb, mint korábban volt. Nem először és minden bizonnyal nem is utoljára lépünk ugyanabba a folyóba, az eset csak azért számít különösnek, mert a hónap első napjaiban már megtörtént. A beteg műtétjét azért nem végezték el, mert a vártnál több sürgős eset érkezett, amely nem várhatott; a páciens a jövő hónapra újabb időpontot kapott.

Az biztos, hogy a helyzet, ami senkinek sem jó, állandósulni látszik.
A probléma valóban nem új keletű: háromnegyed évvel ezelőtt a Kisalföld írt arról, hogy míg a Petz-kórház korábban havonta ötezer beteget láthatott el, 2007. április 1-jétől már csupán háromezer-hatszázat (lásd bővebben: Délután egykor bezárnak a műtők – 2007. szeptember 20.). Könnyen kiszámítható: 1400 beteggel kevesebb kezelésére kapott engedélyt a megyei egészségügyi intézmény, a mínusz pedig hónapról hónapra továbbgyűrűzik. Négy szakma van, ahol nem lehet várakoztatni a betegeket – és korlátozni a műtétszámot –, ez az onkológia, a traumatológia, a csecsemőosztály és a kardiológia. A többi szakmának tudomásul kell vennie, hogy ha kell, az ő rovásukra használja fel a kórház az OEP által fizetett keretet, s ha halasztani kell műtétet, az az ő részükön történik.

A szigorítást követő első hónapokban még több olyan osztály is volt, ahol túllépték az engedélyezett keretet, a főorvosok azonban viszonylag hamar belátták: kár szembeúszni az árral, mert őket, illetve a kórházat büntetik meg ezért. Mostanra nincs olyan részleg, ahol az orvosok többet műtenének, mint amennyit számukra engedélyeztek, elküldött beteg azonban több van.

Prof. Oláh Attila orvos igazgató ugyanazt mondhatja most is, mint tavaly szeptemberben: „Mivel semmi nem változott nálunk a volumenkorlátok esetében, így ez a probléma sajnos bármikor megismétlődhet. A traumatológián úgy tudom, a napokban a szokásosnál is több sürgős esetet kellett ellátni – nyilván több baleset történt –, ezért nem volt más választás, mint a halasztható operációkat későbbre sorolni. De ezzel együtt tény, hogy a helyzet valóban kiélezett minden sebészeti osztályon: ha mondjuk váratlanul három akut gyomorvérzéses esetet és egy daganatos beteget kell ellátnunk, akkor nyolc-tíz lágyéksérvet halasztani kell, mert a keretünk betelt... A legkevésbé mi akarjuk ezt a helyzetet, mégis mi konfrontálódunk a beteggel."

Egy héttel ezelőtt éppen ezzel kapcsolatban tartottak sajtótájékoztatót a megye városainak vezetői (A kórházak egymást menthetik meg – Kisalföld, 2008. április 30.), ahol a polgármesterek azt ígérték, kórházaik vezetői záros határidőn belül egy asztalhoz ülnek, s egyeztetnek arról, melyek azok a műtétek/kezelések, amelyeket esetleg átadnak a másik intézménynek, mert a saját keretüket nem tudják kihasználni, vagy mert az adott feladat ellátását ott magasabb színvonalon tudják ellátni. Tudni kell azonban, hogy ennyire nem egyszerű a helyzet, hiszen az államilag fizetett műtétszámot az OEP (Országos Egészségbiztosítási Pénztár) határozza meg, nem pedig a kórházak maguk. De arra, hogy helyben valamit tenni kell – hiába, a sors fintora –, épp a könnyű műtétek világítottak rá.

Olvasóink írták

  • 2. orgona 2008. május 10. 17:58
    „A privat pacienseket biztos nem varakoztatjak meg!”
  • 1. Gábriel Béláné 2008. május 08. 14:25
    „Édesanyámat tavaly áprilisban jegyezték elő térdprotézis műtétre. 13 hónap reményteli várakozas ellenére a műtét elmaradt,pedig már a szükséges vizsgálatok /labor, belgyógyászat../is mind megvoltak.A kiírt műtéti napon közölte az orvos anyukámmal, hogy mehet haza, mert elmarad az operáció.Kérdem én: mi a fenének van várólista,ha mégsincs pénz a műtétre? Ja, a várólista is egy nagy .....Semmi olyan információt nem tartalmaz, hogy kit is fognak műteni.Csupa dátum az egész!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az országgyűlési biztos várja a panaszokat

Győr-Moson-Sopron - Dr. Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa hamarosan megyénkbe… Tovább olvasom