Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

A napokban kezdhetik a kettétört Radnóti-szobor újragyártását

A győri önkormányzat saját forrásból fizeti a tavaly novemberben megrongálódott Radnóti-szobor másának elkészítését.

A megrendelés kézhezvétele után az ürömi Reneszánsz Kőfaragó Zrt. várhatóan a napokban megkezdi a munkálatokat, s október 20-ra elkészülhet az emlékmű.

Novemberben számoltunk be arról, hogy ismeretlenek megrongálták a Győr határában, a Bécsi út végén álló Radnóti-szobrot. A rendőrségi vizsgálat szerint nem szándékos rongálás történt, a kárt okozó gépkocsivezető gyorsan hajtott a ködös éjszakában és ledöntötte Melocco Miklós szobrászművész alkotását.
 
Tavaly novemberben Melocco Miklós Győrbe utazott, hogy megnézze, mi történt egyik legkedvesebb alkotásával. Fotó: Kisalföld-archívum
Tavaly novemberben Melocco Miklós Győrbe utazott, hogy megnézze, mi történt egyik legkedvesebb alkotásával. Fotó: Kisalföld-archívum

A kettétört márvány emlékművet a Győr-Szol Zrt. telephelyén tárolták, majd miután az alkotóval egyeztettek, azt Ürömre, a Reneszánsz Kőfaragó Zrt.-hez szállították, ahol elkészítik a szobor pontos másolatát.

Érdeklődésünkre a cégnél elmondták, hogy a törött darabokat összeragasztják, majd annak alapján gránittömbbe kopírozzák annak pontos mását. A munkálatokat azonnal elkezdik, amint Győrből megérkezik a megrendelés.

A győri önkormányzat kommunikációs osztályvezetője, Domanyik Eszter elmondta:

– Ahogyan Borkai Zsolt polgármester korábban erre ígéretet tett, Győr önkormányzata saját forrásából biztosítja a Radnóti Miklós-szobor rekonstrukciós munkálatainak megrendelését, az eredeti szobor pontos másának elkészíttetését. Az árajánlat megérkezett, Melocco Miklós művész úrral megtörtént az egyeztetés.

A szóvivő szerint ez év október 20-i határidővel Impala gránitból, fényezett felülettel elkészül a Radnóti-szobor, amelynek költsége 10 millió forint körül lesz. Ez az összeg részben vagy egészben megtérül, amint a balesetet okozó autós biztosítója a gépjármű-felelősségbiztosításra kifizeti a kárt.

A Győr-Szol Zrt. kommunikációs csoportvezetője, Ozsvárt Tamás tájékoztatása szerint a Radnóti-szobor helyreállításának részleteivel kapcsolatban a társaság jelenleg is egyeztet a biztosítótársasággal, megállapodás egyelőre nem született.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vonaton lopták a bankkártyát, ketten is pénzt akartak felvenni vele - felismeri őket?

Egy Kelenföld felé tartó nemzetközi vonaton, laptop táskából loptak pénztárcát a gyanúsítottak. Tovább olvasom