Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

A nagyszülők világa

Újabb múzeummal gazdagodott Kajárpéc.

A különleges darabokat bemutató helytörténeti gyűjtemény és az üvegkiállítás mellett a közelmúltban megnyílt a település tájháza is.

Nem gondolták volna száz évvel ezelőtt az Árvai – tősgyökeres kispéci – család tagjai, hogy a millennium évében, 1896-ban épült lakóházuk egykor múzeummá válik. A hagyományos falusi ízlés szerint tervezett épületet a ’90-es években egy koroncói vállalkozó vásárolta meg, amit később közösségi célokra felajánlott a kajárpécieknek. Ez a nagylelkű gesztus adta az ötletet a helybeli kézműveskör tagjainak, hogy felújítsák az addigra már elég rossz állapotba került házat.

Ahogy egyikük, Szalayné Visi Aranka szavaiból kiderült: pár hónap alatt az önzetlen segítők munkája, a felajánlások, a megyei és a községi önkormányzat anyagi támogatásának eredményeként visszakapták régi méltóságukat az öreg falak. A falubeliek, látva a munkálatokat, különféle, a nagyanyák-nagyapák világát idéző bútorokat, berendezési és dísztárgyakat, függönyöket, terítőket, képeket ajánlottak fel, ajándékoztak a tájháznak. Élet költözött a hajdani tisztaszobába, konyhába és a tornác alá. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy az ünnepélyes megnyitón a ház kemencéjében sült kenyérrel, langallóval kínálták a vendégeket, valamint nemrégiben az udvaron kézművestábort szerveztek, ahol többek között kosárfonással, régi játékokkal ismerkedhettek a résztvevők.

Szalayné Visi Aranka szeretne kolléganőivel életet varázsolni a kajárpéci tájház udvarára és falai közé. Fotó: B. A.
Szalayné Visi Aranka szeretne kolléganőivel életet varázsolni a kajárpéci tájház udvarára és falai közé. Fotó: B. A.

– Szeretnénk minden idelátogatónak érdekes élményt és programot kínálni, hogy megismerjék falunkat, és jól érezzék magukat nálunk – hangsúlyozta Szalayné Visi Aranka, aki két kolléganőjével, Kocsis Évával és Vikár Andreával fogadja, várja a vendégeket. – Vállaltuk a falu kulturális életének fellendítését, kézműves-foglalkozásokat, táborokat szervezünk, és járjuk a különböző rendezvényeket, falunapokat, gyereknapokat, ahova visszük a termékeinket és a falu hírnevét. A jövőben pedig szeretnénk az udvar végében egy pajtamúzeumot is kialakítani.


Kajárpéci múzeumok

Számos különlegesség látható a helytörténeti gyűjteményben. Legértékesebb darabja az a X. századi viking kard, amely egy nemzetközi régészeti kiállításon is szerepelt. Látható még egy kovácsműhely teljes felszerelése, valamint egy 1798-ból származó szőlőprés. Az ötszáz darabos üveggyűjtemény is számos érdekességet kínál, a pár centis gyógyszeres üvegcséktől a kézi formázású befőttesüvegekig.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Molnár: 92 millió a megyeszékhelynek

A kormány minapi döntése értelmében összesen 92,2 millió forint hazai és európai uniós pénz érkezik… Tovább olvasom