Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

A nagypapa kálváriája

A földön találta 80 esztendős apját a minap délután két óra után lánya győri lakásukban. A mentőket hívta, akik viszont először Mosonmagyaróvárra mentek. A bácsi időközben meghalt, de orvos csak újabb telefonok után, este fél hétkor érkezett a helyszínre, hogy kiállítsa a papírokat.
Csuka Jánosné nagyapja sírjánál.

Az idős úr feltehetően enni készült, amikor rosszul lett és a fürdőszobába sietett. A bácsira a munkából jövő lánya ott lelt rá nem sokkal két óra után, arccal a földre bukva. Kétségbeesésében azonnal a mentőket hívta, a vonalas telefonról a 104-es számon. Teltek-múltak a percek, de a kocsi csak nem akart megérkezni. Ismét telefonáltak, amikor is kiderült: az utca stimmelt, de a mentősök nem Győrbe, hanem Mosonmagyaróvárra indultak.
Amikor végre megérkezett a mentő, a segítők közölték: ők nem tehetnek már semmit, a halál megállapításához szükséges papírokat az elhunyt háziorvosának kell kiállítania.

Az egyik unoka elsietett a rendelőbe, de nem látta sehol kiírva a doktornő telefonszámát, hiába érdeklődött, senkitől nem sikerült azt megtudnia. A családtagok ezután bementek az ügyeletre, ahol megígérték nekik, hogy az első cím lesz, ahová kimennek. Vártak, aztán újra és újra telefonáltak, de mindig csak azt a választ kapták, hogy már úton van a doktor. Este fél hét volt, amikor végül kiállították a papírokat.

Az elhunyt háziorvosa megkeresésünkre úgy nyilatkozott: múlt hétfőn nem rendelt, mert szabadságon volt. Egyébként bármikor fordulhatnak hozzá a betegek, a telefonszámát pedig mindenki ismeri a rendelőben.
Dr. Tihanyi Katalintól, a mentőszolgálat megyei főorvosától megtudtuk: a hívás – rajtuk kívülálló – technikai okok miatt a mosonmagyaróvári állomásra futott be. A bejelentés pontatlan volt: a hívó fél csak utcanevet mondott, települést nem, az óvári esetkocsi két percen belül a helyszínre érkezett. Ilyen nevű beteget és bejelentőt azonban nem találtak. Fél óra múlva a második hívást már a győri állomás fogadta, az esetkocsi két percen belül a helyszínen volt, s megállapították, hogy a beteg halála több órával korábban következett be.

A Matáv hibabejelentőjénél mindössze annyit közöltek velünk, hogy a rokonok kérésére utána tudnak nézni, hogy valóban téves helyen csengett-e ki a telefon, s ha igen, miként fordulhatott elő a nagyon ritka irányítási hiba.

A hozzátartozók számára szívbe markoló látvány volt, hogy a szeretett nagypapa hosszú órákon át holtan fekszik a földön. Nem tehették meg, hogy az ágyra fektetik, mivel a mentősök meghagyták nekik, hogy ne nyúljanak hozzá. Az elhunyt egyik unokája, Csuka Jánosné, mint mondta, azért mesélte el szomorú történetüket, mert úgy érzi, hogy mások számára is tanulságos lehet. Belegondolt ugyanis abba, milyen tragédiához vezethet, amikor egy ember élete forog kockán, de a rendelési időn túl a háziorvos nem érhető el, a mentő rossz városba érkezik, az ügyeletesre pedig órákat kell várni...

Várjuk véleményüket a Fórumban!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Komoly játék a teremtő képzelettel

Talán nem túlzás azt állítani, a találkozások kiállítása ez a mostani a találkozások városában.… Tovább olvasom