Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

A nagy parkolás, avagy győri ligetmustra

Győri parkokat vettünk górcső alá a teljesség igénye nélkül. Játszóterező kis- és nagymamák, padon ücsörgő idős hölgyek, megpihenő hajléktalanok, kutyát sétáltató gazdik, sportoló ifjak...szokványos életképek. Lássuk, milyen állapotban vannak a város legkedveltebb ligetei!


A győri Kuopio park a várok egyik legrégebbi ligete. Kialakításánál minden igényt figyelembe vettek, ám mára elmondható: valamelyest leéltük a hatalmas Kodály Zoltán úti füves területet.

Törekvések persze vannak. Nem rég lebetonozták a kutyafuttatón autodidakta módon kigyúrt ösvényt. Valóban praktikus átkelőhely, mind a gazdiknak, mind a buszmegállóból a betonrengetegbe tartó gyalogosoknak. Nemcsak esztétikus, most már a kutyagumi is könnyedén elkerülhető. Arról, hogy kutyafuttatón állunk, nem biztos, hogy tudomást vesz egy idegen. Az ezt jelölő táblák ugyanis már kopottak. Legalább így nem háborodunk fel annyira, hogy összefirkálták.

Győri Koupio park

Tovább haladva szabadidős tér tárul elénk. Igaz, a tornaeszközök már évekkel ezelőtt eltűntek és a megmaradt pingpong asztalokra is ráférne egy festés. Meg kell jegyezni, asztaliteniszezőket itt ritkábban látunk, mint söröző és dohányzó fiatalokat, de hát ilyen a gettóélet. A gyerekek azonban még mindig szívesen labdáznak és fogócskáznak ezen a helyen. A kicsikre nem árt figyelni, a lakosok rengeteg szemetet és üveget szórnak el, a randalírozóknak pedig sikerült szétzúzni néhány padot. A ripityára tört deszkák és a belőlük kiálló szegek bizonyosan balesetveszélyesek.

Szerencsére a játszótér körbe kerített. Ott jártunkkor a kukában sajnos mégis üres pezsgősüveg éktelenkedett, a padon pedig összeégetett gyufás skatulyát találtunk. Mindezt szintén a randalírozó fiatalok számlájára írjuk. A szemetesek, padok játékszerek állapota kielégítő, ám az ott ücsörgő, iszogató hajléktalan miatt nem szívesen tétek be az anyukák. A park elején található szökőkút már régóta nem üzemel, nem is baj, legalább nem pancsolnak benne a kicsik. A fenekén található üvegszilánkok ettől még nyugtalanítóak. Az ivókútért viszont mindenki hálás a rekkenő hőségben.

A Barátság park a tavalyi ünnepélyes átadó óta a város egyik büszkesége. Az egészet kerítés veszi körül, s ha ez nem lenne elég, a biztonsági őr tekintete mindenre kiterjed. A kapuban egyértelmű tábla jelzi, hogy cigarettával, kutyával és biciklivel egyaránt tilos bemenni. A kerékpárt még sem kell félteni, a kerítésen belüli tárolóban kényelmesen elhelyezhető. A dohányzási tilalomra több helyen is felhívják a figyelmet.

Győri Barátság park

A futópálya minőségi, a fű és a növényzet szépen gondozott, katonás rendben sorakoznak a cserjék és virágok. A padok és szemetesek makulátlan állapotban vannak, a minőség miatt itt pingpongozni is több kedve van az embernek. Először azt hittük csal a szemünk, ám miután jobban megnéztük, bebizonyosodott, hogy a Barátság parkban némi fitneszre is van lehetőség. A játszótér gyönyörű, a talaj mindenhol igényesen kialakított, az ivókút kívánatos. A szellemi sportok kedvelőinek sakkasztalokat is létesítettek, a csapatjátékok szerelmesei kiélhetik magukat a kosár- tengo- és futballpályán. Ezek felé reflektorok magasodnak, hiszen sokaknak csak sötétedés után jut ideje némi sportra, a téli hónapokban pedig valamennyit lefedik. A szép park mögött szó szerint látszik a munka, látogatásunk alkalmával is karbantartók dolgoztak a sporteszközökön, és a kiszórt homoktól szabadították meg a játszóteret.

Az Erzsébet liget is nagy változásokon ment keresztül az utóbbi években. Ha virágosítani nem is, parkosítani parkosítottak. Az újra betonozással a Magyar út felől teret nyertünk, egy játszóteret azonban itt vesztettünk. Sebaj, régi volt már, nem úgy mint a helyén található padok. A bő gatyás firkászok azonban ezt sem kímélték. Rongálás vagy szubkultúra? Mély gondolatok helyett inkább tovább haladtunk, s megállapítottuk, szeretjük az Erzsébet ligetet. Érzelmeinket helyzeti előnyének tudjuk be, itt magasodnak fölénk ugyanis a város legnagyobb fái. Hangulatos is az út, melyen tovább botorkálunk, s melynek végén elégedetten nyugtázzuk, az elöl lebontott játszótérért kárpótolták a gyerekeket. EU- szabvány, mint mindenhol, barátságos játékszerek, a firkák viszont itt is megtalálható. A KRESZ park jobb, mint tíz évvel ezelőtt, tábla jelzi, hogy 2007-ben felújították.

Erzsébet liget Győrben

A padok többnyire rendben vannak, igényesen betonozott járdán járható be a terep a korábbi sártenger helyett. Itt a gyerekek egyik kedvenc őszi időtöltésére is van lehetőség, hiszen vadgesztenye terem bőven még most is.

A nádorvárosi Malom ligetről is pozitívan tudunk nyilatkozni a padokat és a játszóteret illetően. Bár nem értjük, hogy az utóbbi, miért csak az utcafront felől van lekerítve, hiszen a szabadon engedett kutyáknak így nem szab gátat a bejutáshoz. Itt is táblák jelzik, hogy négylábúak és dohányzók kerüljék a területet, ám ezeket a felületeket most valaki hirdető táblának használta.

Győri Malom liget

A sportpályára ráférne a felújítás, s az is bizonyos, hogy a széttört padokból épített dobbantók a kosárpalánk alatt nem voltak tervben eredetileg. A fiatalok építményei szerintünk balesetveszélyesek. A park vadregényesebb, mint a korábbiak, talán ezért is kedvelik jobban a hajléktalanok, akik kedd délelőtt is két padot uralva tivornyáztak.

A Bem téren szembe tűnnek a rózsabokor szigetek, ám nincsen rózsa tövis nélkül. A padok régiek, kopottak, de legalább nem töröttek és veszélyesek. A magyar, lengyel barátságot szimbolizáló emlékmű is bepiszkolódott az évek alatt.

Győr - Bem tér

A játszótérben itt sem csalódunk, örömmel nyugtázzuk, hogy odafigyelnek a gyermekek fejlődésére és egészségére. Az elkerített terület tiszta és rendezett. A nagyobbakra is gondoltak annak kialakításakor, a régi futballpálya mellett igényes mászókát állítottak fel, melyen akár a felnőttek is edzhetnek.

A belvárosi Bisinger sétány sem okozott kellemetlen meglepetést. "Találkozzunk a virágóránál!" Ez a mondat bizonyára sok győrinek ismerős, még ma sem szoktunk le róla. A gigantikus időjelző helyén azonban már kereszt áll magyar címerrel díszítve. Nekünk ez is tetszik, csak úgy, mint a viszonylag új Trianon emlékmű, mellyel kapcsolatban olyan érzésünk van, mintha bezsúfolták volna az 56'-nak emléket állító szobor elé, kissé háttérbe szorítva azt.

A padokat rendszeresen javítják, festik. El is várjuk, mégiscsak a város szívében vagyunk. Fa és bokor csemetéket is találtunk, a virágágyások gondozottak, színesek, de vannak még földes ösvények, ahonnan hiányoljuk a járdát. Faun és a nimfák is megérdemelnének már egy renoválást.

Bisinger sétány Győrben

A játszótéren még a Karib tenger kalózai is jól éreznék magukat, a gyerekek önfeledten szórakoznak az EU kompatibilis óriás hajón és a kiegészítő elemeken. A két hinta között azonban itt is hajléktalan pihent egy padon. Sajnáltuk, ahogyan a két lányt is, akik miatta nem merték megközelíteni a játékszereket.

Sajnos a Bisinger sétányt sem kímélték a festékszóróval portyázó fiatalok, úgy látszik, ez csak a szigorúan őrzött Barátság parkban megoldott. Mi legszívesebben átkergetnénk őket a szomszédos kosárpályára, szórakozzanak ott, hiszen a Bisinger sétányon is gondoltak korosztályukra, csakúgy, mint a legtöbb parkban.

A belvárosi Batthyány tér is a kedvenceink közé tartozik. A középiskolások örömmel futottak, az óvodások jókedvűen játszottak. A kommunális szolgáltató munkatársai serényen végezték az őszi munkákat, ki fűnyírógéppel, ki gereblyével. A legnagyobb virágszigetet itt találtuk, az emlékművek megfelelően karban tartottak, a padok is egyben vannak. Lekerített játszótér és mini KRESZ park itt is áll a gyerekek rendelkezésére, legalább annyira igényesek, mint a korábbiak, sőt... A régi beton ivókút ha másra nem is, kavicsdobálásra biztosan alkalmas.

Győri Batthyány tér

Olvasóink írták

 • 6. anuvuk 2010. szeptember 30. 18:17
  „Lenne a parkoknak egy csodálatos oldala a madárdallal,- hogy mért írom így kifordítva, mert ez jelenleg hiú ábránd. A bokroknak a funkciója jelenleg a szükségletek elvégzését szolgálja a köz Wc szerepét tölti be. Sajnos a hajléktalanság megoldatlansága is javarészt a parkokban csapódik le, borzalmas állapotok tudnak kialakulni egy egy padkörül, - iszonyat, hova süllyedtünk.
  A parkoknak még lenne egy igen fontos szerepe, a por és zaj szűrés, - tulajdonképpen ezt a célt kellene szolgálnia, - de tavasszal mikor a Komszol brigád beindul a darálóval, még írmagja sem marad a bokroknak!
  - jelszó, - minek a bokor, ugyis csak szemétfogó !

  " Madárvédelem -Természetvédelem"”
 • 5. annobon 2010. szeptember 30. 17:43
  „Hát igen! A Bisinger sétány egy nagy nyilvános WC! És nemcsak a játszótéri rész, hanem a Baross hídhoz közeli bokrokban is rendszeresen végzik dolgukat a hajléktalanok. Szégyen a városnak, hogy a Városházától pár méterre ilyen állapotok uralkodnak és a rendőrség nem tesz semmit. Annak idején Pápán egy sorkatona társamat a rendőr elkapta, amint a Főtéren vizelt enyhén illuminált állapotban. Utána átadták a helyőrségi kommendáns hivatalnak, aztán jópár hétig nem mehetett haza ´szegény´. Gondolom utána már megnézte, hogy hová pisil... :)”
 • 4. iibrab 2010. szeptember 30. 09:39
  „Tény, hogy ezek EU-s játszóterek, de itt nem csak a parkolással van probléma. Hol vannak az EU-s toilettek?? A Bisinger sétányi park mellett lakom, jobb napokon több száz gyerek megforul a játszótéren, viszont mellékhelyiség , csak a Baross Gábor út elején van, addig egy gyerek sem "bírja ki" , sőt még szülő sem, ezért a kosárpálya melletti bokrok veszik át a toilett szerepét!!! Ezen nem gondolkoznak az üzemeltetők??”
 • 3. rebeka78 2010. szeptember 29. 20:20
  „Sajnos tudomásul kell venni hogy Győr városához nem tartozik hozzá Gyárvárosi rész mert egyre jobban nem érdekel senkit hogy ott hol játszanak a gyerekek .az állatkert mellől is elvitték a hajót amire azt mondták hogy örök lesz nem tartott sokáig hogy láthassuk.Miota megnyilt az etopark azt hiszik hogy mindenki oda fog majd járni amilyen árak ott is vannak szol egy szonak is száz a vége gyárváros egyre jobban lepusztul környezetben és lakó társadalomban egyaránt”
 • 2. Mankapunka 2010. szeptember 29. 12:01
  „Marcal 2-es nincs is benne???? Pedig már térfigyelő kamerával is "védik".”
 • 1. annobon 2010. szeptember 29. 10:40
  „Idézek egy 2009. júliusi Kisalföld cikkből: "A Bisinger sétányon álló ˝Faunok és nimfák˝ szoborcsoport szökőkutat is felújítják." A kérdés csak az, hogy mikor? Kicsit ironikusabban: melyik évszázadban?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Miért nincs áram Écsen napok óta?

Egyik Olvasónk szerint hétfőtől kezdve körülbelül mindennap délután fél négyig elmegy a villany écsi… Tovább olvasom