Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

A nagy havazás: `250 embert mentettek ki a hó fogságából´ - videó, fotók

Portálunk korabeli Kisalföldek fellapozásával elevenítette fel "a '86-os" nagy havazást, amely valójában 1987 januárjában történt. Fagyos életképek kimentett emberekről, méteres hóról és a hosszú sorról, mely kenyérre és tejre várt.


"A `86-os" havazás oly annyira beívódott az emberek emlékezetébe, hogy amikor nagy mennyiségű hó esik, társaságban szinte biztosan szóba kerül.

Annyi kulisszatitkot elárulhatunk Olvasóinknak, hogy a kisalfold.hu stábja sálban, sapkában és gőzölgő kávéval a kézben elevenítette fel a győri szerkesztőség előtt az egyik legzordabb téli időjárást.

"Arra emlékszem, hogy édesapám az ablakon át mászott ki az udvarra, hogy el tudja takarítani a havat. Mi persze örültünk a testvéremmel, hogy nem kellett iskolába mennünk" - mondta egyik kollégánk.

Jelensorok írója pedig azt őrzi emlékül, hogy az adyvárosi óvónénik nem engedtek ki bennünket a levegőre, mivel tartottak attól, hogy a kisembereket elnyeli a méteres hó.


Forrás: YouTubeA kisalfold.hu várja Olvasói fotóit "a '86-os" nagy havazásról!

A képeket az online@kisalfold.hu e-mail címre küldjék, kérjük, a levél tárgyába írják be: nagy havazás.
 


"Ahogy elnézem az eget, nem áll meg egyhamar a hóesés"

A Kisalföld 1987. január 12-én írt először a nagy havazásról: a cikk felcímében nem véletlenül szerepelt a "Hófalak" és az "Úticsomag két napra".

"Az Útinformnál Fülöp Mihály veszi a hívást, szombat reggel hét órától ügyeletben van. Most vasárnap reggel van, negyed nyolc.

- Itt a váltás, de még iszunk egy kávét, aztán hazanézek. - Mi hír a télről és a megye útjairól? - Egész éjjel esett a hó, nagyobb mennyiség Csorna és Győr között, Sopronban úgy tíz centivel kevesebb, vagyis húsz-huszonöt centi a csornai szakaszon, tíz-tizenöt centit mértek Sopron környékén.

Gond, hogy hajnalban megerősödött a szél és az alsóbbrendű utakon elkezdte a torlaszépítést" - olvasható az írásban.

"- Nyolc óra körül mi is kocsiba ülünk, megpróbálunk körbejárni, s hamarosan találkozunk az első dodzsemmel, a városgazdálkodási vállalat kis hóekéjét becézik így.

Ambrus László próbálja megtisztítani vele a gyalogutat. - Mióta ül nyeregben? - Reggel hatkor kezdtem, este hatig szolgálatban leszek. Ahogy elnézem az eget, nem áll meg egyhamar a hóesés, lesz dolgom bőven" - folytatódott a cikk.


Harckocsi biztosította az utat a mentőnek a győri Szent István úton - fotók: Kisalföld-archívum.

Nyolcvannyolc hóeltakarító technikai eszközből hétfőn reggel csak 13 (!) volt bevethető műszaki állapotban

A rendkívüli helyzetről mindent elmond, hogy a Kisalföld január 27-ig mindennap vezetőanyagban számolt be a legfrissebb hírekről.

Az, hogy a szocializmus halálának küszöbén felettébb rosszul és trehány módon mentek a dolgok, érdemes felidézni a következő, január 13-án megjelent sorokat: "az első hivatalos jelentésből egy megdöbbentő adatot kell idéznünk: nyolcvannyolc hóeltakarító technikai eszközből hétfőn reggel csak 13 (!) volt bevethető műszaki állapotban.

A folyamatos jelentésekből kitűnt, hogy elsősorban a kenyér és tej szállítására fordítottak nagy gondot, de mindenekelőtt természetesen a bajba jutott emberek megsegítésére.

Vasárnap este és éjszaka Mosonmagyaróvár, Hegyeshalom, valamint Csorna térségéből mintegy 250 embert mentettek ki a hó fogságából".

Holott a hó és a kemény mínuszok még hosszú ideig támadtak, megbénítva gyakorlatilag 72 órára megyénk és Magyarország közlekedését.


Autót mentenek a hó fogságából az M1-esen.

Sok helyről `felvásárlási lázat´ jeleztek

"Szirányi Ákos műszaki igazgatóhelyettes először az éjszaka legfontosabb eseményeit említi, a Mosonmagyaróvár és Hegyeshalom közti küzdelmet.

- Nagyon sok gépkocsi rekedt a hóban, a legfontosabb tehát az életmentés volt. Az üzemmérnökség dolgozói nyolcvan embert, a katonák körülbelül háromszázat mentettek ki és juttattak biztonságos helyre. Érthetően csak ezután kerülhetett sor az út felszabadítására.

Az 1-es főút reggelre felszabadult, de még délelőtt is tartott a megrekedt járművek elszállítása" - értesültek az aktuális helyzetről a Kisalföld olvasói január 14-én.

"A megyeszékhelyen tegnap reggel az autóbuszok nyolcvan százaléka már közlekedett. A kenyér- és tejszállítások folyamatosak.

Tegnap megkezdték a sajtfélék és a húsipari töltelékáruk kiszállítását. Sok helyről `felvásárlási lázat´ jeleztek, ilyen helyeken a kimerült készletek feltöltése tart" - írta a lap január 15-én.


Galéria kép

Egyetlen éjszaka alatt négyen fagytak meg

Az ítéletidő első napján összesen 40 centiméter hó esett, de a 100 kilométer/órásnál is erősebb szél helyenként két-három méteres torlaszokat emelt.

A megyében január 13-án a mínusz 20 foknál keményebb hidegben egyetlen éjszaka alatt négyen fagytak meg, az utakról pedig harckocsik segítségével mentettek ki több száz embert.

Normális kerékvágásba az élet február első napjaiban tért csak vissza.

Olvasóink írták

35 hozzászólás
12
 • 35. DON 2013. január 17. 20:38
  „Azért ez a sztori amerikában már minimum kétszer filmre lett volna gondolva. :)
  A mentős dzsódsz klúni (mert ő a vészhelyzetes doki), a tankos a bred pitty, mert ő a tökös sármos, a kislány lehetne valamelyik olsen ikerlány fiatal korában, a 20 ével későbbi pedig mondjuk valamelyik most felkapott hálvúdi cicus.

  Egyébként önmagában szép történet ez. Jó érzés ilyeneket "testközelből" látni :)”
 • 34. generális 2013. január 17. 11:28
  „Na most én lepődtem meg, hogy valaki emlékezik rá! Ezúton kívánok Boldog születésnapot az ifjú hölgynek!”
 • 33. páctivald 2013. január 17. 00:19
  „32. klarisz59 2013.01.16. 22:27

  Ismeretlenül is Boldog Szülenapot neki!:)

  Ha újra hasonló hóhelyzet alakulna ki, remélem most is lesznek, akik megoldják az ilyen helyzeteket!”
 • 32. klarisz59 2013. január 16. 22:27
  „A "generális" cikkéhez szeretnék hozzászólni, az a bizonyos szülő nő a szomszédunk. Mi is meglepődtünk, amikor megjelent a lánctalpas rajta a mentőautó! Ezt sosem tudjuk elfelejteni! A hétvégén tartották a 26.-ik szülinapját a lányok, ezúton is mégegyszer szeretnénk gratulálni Esztikének! Reméljük , nem lesz részünk megint az 1987 januári hóhelyzetnek!”
 • 31. Túrabakancs 2013. január 16. 22:24
  „Nem tesznek említést róla, de itt Győr térségében a lehullott hatalmas hótömegre anno egy utólag
  érkező mediterrán ciklon újabb felhő nyúlványa, és annak csapadéka érdekes és látványos, de annál veszélyesebb dolgot eredményezett. Vagyis fagyott eső esett a hóréteg tetejére, ami értelemszerűen ráfagyott,
  kb. 2-3-mm-es üveglapszerű réteget létrehozva. Mi gyerekek a hó alá fúrt alagútban mozogtunk, majd felfelé ásva
  ez az "üvegtető" fedte le a kijáratot. Hihetetlen élmény volt számunkra, máig nagyon emlékszem erre a
  momentumra. Viszont a külterületeken nagy számú különféle állat sérült meg ezáltal, a lábaikat szanaszét
  vagdosta az éles jégperem. Talán pár erdész vagy vadász erről tudna több érdekes, és szomorú információval
  szolgálni. Bár így utólag már nem lényeg...”
 • 30. DON 2013. január 16. 21:08
  „Emlékszem én valamikor 96-ban volt egy kellemes tél, amikor -17 fok volt és Fertődről nem indultak a buszok Sopronba a hó miatt. A kisváros megbénult, senki semerre. Koleszosként többedmagammal vágtunk neki gyalog a Fertőszentmiklósi vasútállomásra vezető pár kilométernek, hogy vonattal hazamehessünk, ugyanis aznap kaja se lett volna. Volt olyan hideg, mint a szovjet háborús filmekben, és néztünk ki úgy, mint a delta főcím. De élmény volt :)”
 • 29. WeiseÖdenburg 2013. január 16. 16:39
  „22. gab713 2013.01.16. 12:28
  "Sopronban is lánctalpas harci eszközökkel vontatták a kenyér gyár és a tejüzem kiszállító teherautóit, így segítve
  a lakosság zavartalan ellátását"
  Gab71 nem a beszerzés volt a gond,hanem a szállítás! A hatalmas hó miatt képtelenség volt tisztítani az utakat,ebből
  kifolyólag a közlekedés szinte csak speciális járművel lehetett.Valóban nagyon finom rozskenyeret lehet vásárolni és sok mást is.”
 • 28. Mankapunka 2013. január 16. 15:53
  „Most is lenne jó világ,ha a sok segélyből élőt behívnák,akkor nem lenne ennyi hó az utcán.

  Aki nem képes fizikai munkára,az tudja a többiek teaellátást biztosítani. Jah,hogy ehhez először nem a játékgépeket kellett volna pár hónapja kivonni.”
 • 27. elemér 2013. január 16. 14:19
  „Nálunk ilyen a katonai kiképzés, mert ilyen a háboru. http://tinyurl.com/a65s49l”
 • 26. kerteszb 2013. január 16. 13:26
  „Tehát a 86-os nagy havazás 87-ben volt...a hótorlaszokra, iskolaszünetre emlékszem :)”
 • 25. páctivald 2013. január 16. 12:48
  „Tibitibor, orbison

  A foglalkozás elérte célját...nem unatkoztatok.:)
  Egyébként a ´90-es elején még ugyanilyen unaloműzőkkel foglaltak le minket is.:)

  Viszont ´93 végén is volt komoly hó. Mi a karácsonyi szabadságról visszaérve vonultunk Pápa környékére élelmiszert szállítani. A ZIL-131el még szinte élveztük is. Nem nagyon volt "neki" akadály.:)”
 • 24. zrx_xzr 2013. január 16. 12:40
  „1981-ben a Budaörs és Budakeszi között haladó M1-t autópályává bővítették, majd 1982-ben elkészült a Bicskétől Tatabányáig érő 2x2 sávos szakasz.
  1985-ben Zsámbék és Bicske között is elkészült az M1-es
  1986-ban az M1-es Budaörstől Zsámbékig tartó szakaszának jobb oldali pályáját adták át a forgalom számára.
  1990-ben - a rendszerváltást követően - az M1-es Tatabányától Győr-keletig tartott. Elkészült a Tatabányától hiányzó jobb pálya is.

  ..akkor hogy az úristenben tudósított 1987 januárban a kisalföld a megyei M1-esről, hogy mekkora hó volt rajta? vagy budapest körül fotózták?”
 • 23. orbison 2013. január 16. 12:35
  „Tibitibor, azért ne feledd, hogy akkor teljes készültségbe helyezték a hadsereget, annak folyománya a legmagasabb fokú rendelkezésre állás. Ha hóhegy (majd pedig az olvadó latyak) akadályozza a felvonulási területen belüli mozgást, akkor azzal kezdeni kell valamit.
  De persze benne volt az is, hogy ne unatkozzunk... Viszont azon a két-három napon elmaradt a reggeli torna...
  :D”
 • 22. gab713 2013. január 16. 12:28
  „13.) ma mar nem gond ugyebar a tej-kenyer paro beszerzeses, mivel annyifele finomabbnal finomabb tartos elelmiszert vehetünk...sajna...”
 • 21. ekkenekepen 2013. január 16. 12:13
  „14. Tibitibor 2013.01.16. 10:16
  ez a magas színvonal a magyar honviccnél megvan, nyáron meg a gallyakat hordatták egybe aztán szétlapátoltatták, és megint szedhetted össze. Kár ezekre egy fillér is a közös kasszából.”
 • 20. orbison 2013. január 16. 12:06
  „Én is akkor voltam sorkatona Likócson.... Amikor este megjött a nagy hó, a parancsnoki épületet őriztem éppen, körbe-körbe ballagva. Nem semmi volt, a bajszomba, szemöldökömbe fagyott a hó, mint a hóember úgy néztem ki.....
  Na jó, elemér, nem 3 perc, hanem 30 perc alatt.
  A PTSZ-ek, utász-gépek és a komolyabb teherautók folyamatosan a lakosságnak dolgoztak az alatt a pár nap alatt.”
 • 19. dzsoni 2013. január 16. 11:41
  „Én akkor (vasárnapi nap volt) mentem vissza a koleszba Kaposvárról és Fonyódik jutottunk úgy, hogy folyamatosan lapátolni kellett a havat a vonat elöl, szó szerint lépésben ment a vonat. Onnan már nem indult tovább semmi, így Fonyódon a vasútállomáson töltöttük az éjszakát. Mi bulinak fogtuk fel 17 évesen a helyzetet, de volt olyan iskolatársunk, aki elindult gyalog és a kórházban kötött ki fagyási sérüléseivel. Nekem derékig ért a hó.
  Emlékezetes marad az biztos!”
 • 18. szabadságharcos 2013. január 16. 11:05
  „14. Tibitibor 2013.01.16. 10:16
  Én meg akkor vonultam. 87 februárjában. Emlékszem a telephelyen ahová összehordták a havat még akkor is több méter magas hófal volt.”
 • 17. Mankapunka 2013. január 16. 11:05
  „Ne háborogjatok,nyáron még annyira hazafiak voltatok,most meg viccországoztok,meg gúnyolódtok a hazátokon.”
 • 16. elemér 2013. január 16. 10:41
  „Az csak kutyafüle volt. Hideg az mikor 3 perc alatt lefagy az orrotok és fületek.”
35 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Járások: Egyszerűbb az ügyintézés Győrben - videó

A két hete működő rendszerben hatékonyabb az ügyintézés dr. Hajdu Klára hivatalvezető szerint. Tovább olvasom