Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

A múzeumfaluban tanulják a szakmát

Győr–Szentendre - Vályogot vetnek, zsindelyeznek, disznóólat javítanak, padlót tapasztanak – nagy lelkesedéssel csinálják e nem éppen huszonegyedik századi munkákat a győri „hildes" diákok. Műemlékvédelmis szakmai gyakorlaton vannak Szentendrén.
Ritkán adatik meg, hogy valaki múzeumban lakjon egy hétig, napjait múzeumfaluban töltse, ott hagyva értékmentő, -őrző keze nyomát... A győri Hild József Építőipari Szakközépiskola kilencedik és tizedik évfolyamos, műemlékvédelmi szakos diákjai a szentendrei skanzenben töltik egyhetes szakmai gyakorlatukat. Öt csapatban tizenöt diák és három tanár, mindennap más helyszínen.

A diákok már járatosak a témában, mondja Józsa Tamás igazgató. Az iskolának is van gyakorlólétesítménye – egy valódi múzeumfalu azonban mégiscsak más. A diákok vályogtéglát készítenek, disznóólat építenek, zsindelyeznek, padlót tapasztanak, szóval nemcsak látják, mi az az érték, aminek védelme majdan szakmájuk lesz, hanem azt is megtapasztalják, mit hogyan kell tenni olyan „technológiával", mint hajdan.

Minimális önköltsége van a táborozásnak, amelyet egyébként a Hild Alapítvány támogat. A diákok a múzeum oktatóközpontjában laknak, múltidéző, izgalmas környezetben.

A műemlékvédelem bizony fizikai munkával is jár.
A műemlékvédelem bizony fizikai munkával is jár.

Napközben a skanzenben dolgoznak, délutánonként és esténként pedig a környékkel, Szentendrével ismerkednek, ahol ugyancsak bőséges a látnivaló.

(Az igazgató ez ügyben bőséges információval indította útnak diákjait, hiszen Szentendrén volt katona, ismer ott mindent.)

A skanzenbeli táborozást a Hild-iskola kezdeményezte, a szentendreiek örömmel fogadták. Annál is inkább, mert ez az első olyan táborozás, amelyen a diákok nemcsak nézelődnek, elméleti ismereteket szereznek, hanem értékvédő munkát is végeznek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra kétirányú lesz a forgalom a Fehérvári úton

Győr - Június 26-tól visszaáll a kétirányú forgalmi rend a Fehérvári útnak az Ipar utcai csomópont… Tovább olvasom