Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 17°C Még több cikk.

A művészet nemesíti az embert - újabb óra a Nyugdíjasegyetemen

Borbély Károly festőművész a Nyugdíjasegyetem negyedik óráján Művészet és lélek címmel tartott előadást.

Amikor nézi a festményt az ember, az érzéseket, asszociációkat kelt benne, így jön létre a művésznek és közönségének közös alkotása. Ez a műalkotás.
Az alkotó remeke önmagában csak műtárgy.

A műalkotások ráadásul mindig egyediek Borbély Károly festőművész szerint, aki a Nyugdíjasegyetem negyedik óráján Művészet és lélek címmel tartott előadást. Megemlítette, hogy amit elmondott, az is mindenkiben más-más gondolatokat keltett, szavaira is érzésekkel rezonáltak. Így annyi egyedi alkotást hozott létre előadó és hallgatósága, amennyi résztvevője volt a ˝tanórának˝, és megint megtelt a győri egyetem kis sportcsarnoka.


 
Borbély Károly szerint a nézők és az alkotó közti ˝párbeszéd˝ sok mindent elárul a művészről és csodálójáról is. Fotó: Krizsán Csaba
Borbély Károly szerint a nézők és az alkotó közti ˝párbeszéd˝ sok mindent elárul a művészről és csodálójáról is. Fotó: Krizsán Csaba


– A firkának is van hangulata – jegyezte meg mindjárt előadása elején Borbély Károly és magyarázatként hozzáfűzte: az ecset, a kréta, a ceruza vagy épp a toll mozgatását mindenki saját arcára formálja, az többet elárul róla, mint hogy mit rajzol. A Nyugdíjasegyetem szervezőinek – a Széchenyi-egyetemnek, a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Karának, a Pannon Nyugdíjas Szövetségnek és a Kisalföldnek – a felhívására jelentkezett hallgatók mindeközben maguk is többen jegyzeteltek.

A nyugdíjas egyetemisták minden alkalommal figyelve hallgatják az előadást, közülük valaki megnyeri majd a legszorgalmasabb tanulók közt kisorsolásra kerülő laptopot. Fotó: Krizsán Csaba
A nyugdíjas egyetemisták minden alkalommal figyelve hallgatják az előadást, közülük valaki megnyeri majd a legszorgalmasabb tanulók közt kisorsolásra kerülő laptopot. Fotó: Krizsán Csaba

– A kép nyelve érzelmekből tevődik össze – idézte az előadás számára legmegkapóbb gondolatát Nagyné Hoffer Erzsébet, amit fel is írt magának. Olvasónk Sopronból jár a Nyugdíjasegyetemre és meggyőződése, hogy ezért alkalmanként négy órát megéri utaznia. Azt is megemlítette szerdán a rendezvény végén, hogy otthonában egy vízpartot ábrázoló festményt tart, ami mindig megnyugtatja, de most azt is megértette, hogy milyen gondolati párbeszéd zajlik közte és az alkotás közt.

Nagyné Hoffer Erzsébet
Nagyné Hoffer Erzsébet

Dr. Karácsony István szintén azt hangsúlyozta: az előadás keretében nemcsak megérthette, át is érezhette a művészet és a lélek kapcsolatát. Kedvet kapott ahhoz, hogy többet járjon képzőművészeti kiállításokra és úgy véli, ezentúl értőbb befogadója lehet az alkotásoknak.

Dr. Karácsony István
Dr. Karácsony István

– Eddig saját életem élményei alapján keltettek különböző gondolatokat bennem a festmények, ezután azt is nézem, a művész milyen érzéseit árulja el ecsethasználata – szögezte le Bujtás Miklós és rögtön megjegyezte: eddig a Nyugdíjasegyetem előadásai mind szenzációsak voltak, örül, hogy részese lehetett a szerdainak is.

Bujtás Miklós
Bujtás Miklós

Az előadó mondandóját egy főként papírból készült tárgykollázs fotóját mutatva fejezte be, amely egy talicskában angyalt toló embert formázott meg. Borbély Károly számára a csupán harminc centiméter magas alkotás azt jelenti: már az utcákon is találunk ilyen fáradt segítőket. Szerinte a művész üzenete mindannyiunknak példát ad: vigyázzunk egymásra és a lelkünkre. Nézzünk szép műveket, mert a negatív érzelmek betegítenek, rombolnak, megmérgeznek. A művészet viszont ezen tud segíteni!

A Nyugdíjasegyetem következő témája az informatika rejtelmeibe vezet: két hét múlva, április 7-én, szerdán Digitális forradalom – a zenélő kvarcóráktól a zsebben hordott mobil irodáig címmel Varjasi Norbert előadását hallhatják a sorozatra regisztrált olvasóink.

Olvasóink írták

  • 1. 983 2010. április 08. 20:06
    „De jó! Kultúrális előadás! Üde színfolt a tv sorozatok világában.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

II. Városi Disputanap a Szent-Györgyiben - fotókkal!

Cikkünkből megtudhatják a Szent-Györgyi Albert Középiskola szervezte II. Városi Disputanap… Tovább olvasom