Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

A musical diadalmenete

Szeretjük a musicaleket! Mutatják az elmúlt évek tapasztalatai. A műfaj sikerének titkáról a Győri Nemzeti Színház társulatának tagjai mondták el véleményüket.

Nagy Balázs musicalszínész imádja a műfajt, legszívesebben minden szerepet elénekelne. A Győri Nemzeti Színház és a budapesti Madách Színház művésze szerint igényességre kell törekedni. A színész úgy véli, Győrben remek musical előadások születnek.

Irány a vidék!
Megfigyelhető, hogy a budapesti színművészek vidékre mennek, mert rengeteg musicalt mutatnak be a populárissá váló fővárosi színházak. Az iylen darabok szerepeire marketingszempontból gyakran „bulvárhősöket" szerződtetnek, ami rossz irány, mert a tehetséges, befutott sztárok mellett vannak színészek, akik nem jutnak lehetőséghez, pedig képességeik alapján megérdemelnék.

A dzsungel könyve - Győr (Forrás: gyoriszinhaz.hu)
A dzsungel könyve - Győr (Forrás: gyoriszinhaz.hu)


Musical és népszínház
A musical az operett húsz-huszonegyedik századi változata. Azért közkedveltebb a prózánál, mert a televízió, filmek, reklámok világában pörgős vágásokra, gyors jelenetekre, táncra, zenére, dinamikára van igény.
Egy népszínháznak különböző feladatai vannak, mint a nyelv őrzése, a múlt kulturális hagyatékának átörökítése, ápolása. Miért ne kapna helyet a szórakoztatás? A mai rohanó világban érthető, hogy a nézők nem mindig drámát akarnak látni. Szélesebb rétegeket vonzó műfaj, ezért a tömegkultúra szempontjából fontos szerepet tölt be.
Szakmailag nem könnyű: ének- és tánctudás egyaránt kell hozzá. Ma már fontos, hogy a színművészeket úgy képezzék, hogy mindezzel lehetőségeikhez mérten maximálisan rendelkezzenek.

Jézus Krisztus Szupersztár
Jézus Krisztus Szupersztár

"A musical népszerű és jól eladható stílusokat ötvöz, a modern táncot, az igényes zenét, általában félúton a könnyű és a komolyzene között. Témaválasztásaiban a musicalirodalom rendkívül szélsőséges. A nagy klasszikusok - Hugo, Wilde, G. B. Shaw - örökzöldjeitől a rocksztárok világmegváltó gondolatain át, a mozifilmek újragondolásáig sokféle történetet nyert már teret vagy újraértelmezést musicalekben" - mondta Kszel Attila rendező.
Mi magyarok is sokat tettünk a műfajhoz, a zenés vígjátékaink, az operettjeink dramaturgiai „találmányai" ma is jelen vannak a musicalszínpadokon. Olyat is láttunk már, hogy egy musical komoly társadalmi reakciót váltott ki vagy indított el, gondoljunk csak a Hair –re, vagy az István a királyra.

Hair
Hair

Zab kell
A slágerszerű sikerek törvényszerűen hozták magukkal a sztárkultuszt, amire ma már egy tömegkult iparág épült, nem kis anyagi sikerrel. „Félek tőle, hogy idővel formaista világunk felzabálja majd a műfaj tartalmi értékeit a kivitelezés és a mindent elsöprő kiszolgálni akarás fékezhetetlen igyekezetében. Van, aki utálja a sztárokat, én nem." Kemény munka, mindig topon lenni, autóban, telefonon, öltözőkben élni le az élet aktív részét. A sztárokkal szemben a szakma és a közönség egyaránt támaszt bizonyos feltételeket, még ha ezek nem is mindig esnek egybe. Magyarországon a népszerűséget leginkább az illető sztár „médiázottsága" adja, illetve a színpadon viszontlátás eufóriája.
„Nyugaton a helyzet változatlan. Az igényes közönség nem elégszik meg a tévétrendivel, ott még mindig a szakmai értékek számítanak. Ebben igyekszünk felzárkózni, persze ez nem csak rajtunk, hanem a közönségen és az anyagi lehetőségeinken is múlik, mert zab hajtja a lovat, nem az ostor!"

Made in Hungária - Győr (Forrás: gyoriszinhaz.hu)
Made in Hungária - Győr (Forrás: gyoriszinhaz.hu)


Látványos előadások
Kiss Viktória a Győri Nemzeti Színház stúdiósa, rendszeres színházlátogató.
„Azért szeretem a musicaleket, mert újszerűbbek, mint az operettek, és könnyedebbek, mint az operák. Szerintem rendkívül sokrétű technikai tudást igényel a műfaj. A musical előadásokat érdekesnek és intenzívnek találom, ám ettől még nem mindegyik marad emlékezetes számomra."
Fontos, hogy egy musical a sokszínűség és az intenzitás mellett valamiképpen különleges legyen, ötletes díszletet alkalmazzanak, kreatív színészi megoldásokat vessenek be. A zene domináns jelenléte hangulatot teremt, gondolatokat ébreszt, rögtön hat az érzelmekre, nagyon erőteljes kommunikációs eszköz.
Mivel az előadások látványosak, és könnyen feldolgozhatók a néző számára, a szereplők és az alkotók gyorsabban válnak ismerté. Megérdemelt hírnév ez, tekintettel arra, hogy többnyire teljesítményükkel vívják ki a közönség elismerését.

Olvasóink írták

  • 2. Lévai István 2008. május 03. 10:31
    „A musical varázsa éppen abban rejlik, hogy mindig képes újat nyújtani. Teszi ezt még akkor is, ha épen ugyanaz a darab. Ahány előadás annyi újdonsággal szolgál. Méltó utódja az operettnek, mert nemhogy háttérbe szorítja, hanem inkább segíti annak fennmaradását. Meggyőződésem, hogy a fiatalokat is úgy "elvarázsolja", mint az én korosztályomat. Az külön jót tesz az előadásoknak, hogy egy-egy fővárosi művész "vendégeskedik" nálunk, mert így én igazolva látom azt a nézetemet, hogy nem csak a "főváros" szül nagy színészeket. A mieink sokszor jobbak, mint ők. /pl. "Hegedűs a háztetőn"/. Sok változatát láttam, de az ittni számomra nem egyszerűen egy darabot jelentett, hanem nagyon is mélyen megérintett. És ebben az érintésben az egész társulat benne volt. Kívánom, hogy Győr közönsége a közel és távoli jövőben is mély főhajtással tisztelegjen szinészei előtt, akik estéről-estére nagyszerű játékukkal ajándékozzák meg őt.”
  • 1. pemo 2008. május 02. 11:23
    „sajnálom, hogy nem a Győri Nemzeti Színház által pár évvel bemutatott Hair előadás fotója, hanem vmi teljesen idegen került a cikkhez. Pedig a darab színvonala miatt még most is jó szívvel emlékezünk rá. Parádés szereposztás volt, jó lett volna felidézni a fotó alapján.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hajléktalansors: Már nem fogad a téli krízismenhely

Győr - Április végén évről évre bezárják a hajléktalanoknak fenntartott téli krízismenhelyet… Tovább olvasom