Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 9°C | 11°C Még több cikk.

A Munkás utca születésnapot ünnepelt - videó

Száztíz éve, 1902. augusztus elsején költöztek be az első lakók a ma már helyi városképi védelem alatt álló Munkás utca házaiba. Még ma is számos olyan család él ott, akik negyedik generációsként laknak a jellegzetes épületekben.

Sorra épültek a gyárak a XIX. század utolsó évtizedeiben Győr előbb Ipartelepeknek, majd Gyárvárosnak nevezett részében. A gyáraknak munkásokra, a munkásoknak pedig lakásokra volt szükségük.

Ahogy Horváth Mária Stefánia, az Együtt Gyárvárosért Egyesület elnöke, helytörténész elmondta: 1902 áprilisától épültek az első, abban az időben korszerűnek és tágasnak számító házak a Munkás utcában, ahová pár hónap múlva már be is költözhettek az első lakók.

Erdős Jenőék egyike annak a három családnak, akik negyedik generációs Munkás utcaiként az eleik által vásárolt házban élnek. Fotó: Bertleff András
Erdős Jenőék egyike annak a három családnak, akik negyedik generációs Munkás utcaiként az eleik által vásárolt házban élnek. Fotó: Bertleff András


– Az egy- és kétlakásos épületek téglafalúak, sátortetősek, cserépfedelűek és hajópadló-alapzatúak voltak. Az első évben harminchat épületet adtak át és egy emeletes házat, ami boltként és vendéglőként szolgált, a másodikban újabb harminchatot – említette Horváth Mária Stefánia. – Így alakult ki a Munkás utca, amit kezdettől fogva így hívtak és ez a név védetté vált, miként később helyi városképi védelem alá kerültek az épületek is. Érdemes néhány szót ejteni az utca első lakóiról is, akiknek nevéből az egész Osztrák–Magyar Monarchia visszatükröződik. Néhány példa: Hebenstreit, Tzapp, Karikó, Grill, Czifrik, Pruska. Hosszan sorolhatnám még. Megjegyzem: ismereteim szerint jelenleg még három ház van az eredeti tulajdonosok leszármazottainak birtokában, vagyis ők már negyedik generációs gyárvárosiak.


Videó: Oxygen.


Az ismert lokálpatrióta végül hangsúlyozta: a Munkás utca épített örökségünk, múltunk része, védeni kellene, aminek viszont komoly akadályai vannak.

– Az egyik, hogy sajnos az állagmegóváshoz szükséges pénz nem nagyon áll rendelkezésre. Veszélyt jelent a hajdan egységes utcaképre az új tulajdonosok hozzáállása is, akik gyakran elszomorító változtatásokat hajtanak végre az épületek külsején, hiába állnak védelem alatt. Ha ezt a folyamatot nem lehet megállítani, a Munkás utca most jubiláló házai sajnos előbb-utóbb részben vagy egészben el fognak tűnni.

Koszorúzással emlékeztek meg tegnap a Munkás utca 1. számú ház falán lévő márványtáblánál Gyárváros első, most jubiláló utcájáról. Az Együtt Gyárvárosért Egyesület által szervezett rövid ünnepségen Simon Róbert Balázs alpolgármester mondott beszédet.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Októberi halálesetek: még folyik a nyomozás

A rendőrség továbbra is emberölés gyanúja miatt nyomoz abban a két ügyben, amelyekben egy 21 éves… Tovább olvasom