Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 17°C Még több cikk.

A munkanélküliség és az utak a gondlista élén

A munkanélküliséget tartják az ország legnagyobb problémájának a Győr déli részén lakók egy MSZP által megrendelt felmérés szerint.
A Kisalföld birtokába jutott egy, a Magyar Szocialista Párt belső körei számára készült reprezentatív közvélemény-kutatás, amely Győr-Moson-Sopron megye 3-as számú választókerületé- nek – Győr déli részének – „véleményklímájáról" szól. A nyilvánvalóan a parlamenti választási felkészülést szolgáló anyag január 7-én készült, 600 ember telefonos megkérdezésével.

Csaknem kétharmadnyian szavaznának

A felmérés szerint a körzetben 64 százalék menne el biztosan szavazni „most vasárnap", szemben az országos 49 százalékkal. A választókerületben a két nagy párt között rendkívül szoros a verseny, bár az országos adatokkal szemben itt nem enyhe Fidesz-, hanem enyhe szocialista előny tapasztalható. Az összes megkérdezett körében az MSZP 30, a Fidesz 25, a Szabad Demokraták Szövetsége 4, a Magyar Demokrata Fórum 2 százalékon áll. A biztos szavazó pártválasztók között a legnagyobb kormánypárt 45–44-re vezet ellenzéki riválisával szemben. Az SZDSZ valamivel az 5 százalékos parlamenti küszöb fölött van (6 százalék), míg az MDF kissé elmarad attól (3 százalék).

Amikor a kérdést úgy tették fel, hogy csak a négy parlamenti pártra lehet ikszelni, az összes megkérdezett körében az MSZP 32, a Fidesz 30, az SZDSZ 6, az MDF 5 százalékot kapott. Ilyen esetben 6 százalék inkább nem szavazna, 1 százalék pedig azt mondta, mindenképpen más jelöltre adná a voksát.

A kérdezőbiztosok az egyéni képviselőjelöltekre is rákérdeztek. Balogh Józsefre, Győr szocialista polgármesterére biztosan vagy valószínűleg 53 százalék szavazna, a fideszes Szijjártó Péterre 39, az MDF-es Szabó Józsefre 18, a szabad demokrata Graffelner Kálmánra 17, Pintér Elemérre (Magyar Igazság és Élet Pártja) pedig 6 százalék. Érdekes azok aránya is, akik semmiképpen nem voksolnának egyik vagy másik politikusra. Baloghot 21, Szijjártót, 30, Szabót 31, Graffelnert 34, Pintért 56 százalék utasítja el kategorikusan. Arra a kérdésre, miszerint kit támogatna egy most vasárnapi választáson, 9 százalék Balogh Józsefet, 5 százalék Szijjártó Pétert, 15–15 százalék általánosságban az MSZP és a Fidesz jelöltjét, 2 százalék az SZDSZ jelöltjét jelölte meg. Egyéb választ 5 százalék adott, míg minden tizedik megkérdezett azt mondta, „attól függ, kik lesznek a jelöltek".

A dél-győriek a megye legbefolyásosabb emberének Balogh Józsefet gondolják. A válaszadók legfeljebb öt személyt mondhattak, és 45 százalék említette a polgármestert. A további sorrend: Szakács Imre, a megyei közgyűlés fideszes elnöke (8 százalék), Szijjártó Péter (4), Dézsi Csaba András győri fideszes önkormányzati képviselő (3), Eredics Imre győri szocialista alpolgármester (3), Jancsó Miklós, a Graboplast rt. elnöke (2), Schmidt Péter győri független alpolgármester (2), Áder János, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, csornai országgyűlési képviselő (2).
A megkérdezettek 27 százaléka Balogh Józsefet nevezte meg, mint aki a választókerületet képviseli a Tisztelt Házban. A 2002-ben listáról bejutó fideszes Birkás Tivadart és Szijjártó Pétert 4, illetve 6 százalék említette, míg 10 százaléknyian más választ adtak. A válaszadók között a polgármester ismertsége 88, Szijjártóé 58, Birkásé 41 százalékos. Az elégedettségi pontszámok ugyanebben a sorrendben 68, 52, illetve 48.

Aktívabbak a dél-győriek

A választókerületben egyébként aktívabbak a választópolgárok, mint hazánkban általában. Az országos politika 18 százalékukat nagyon, 36 százalékukat közepesen érdekli. A hazai átlag 8, illetve 29 százalék. A helyi ügyek iránt Győr déli részén 12 százalék nagyon, 35 közepesen, 27 kicsit, 26 egyáltalán nem érdeklődik.

A felmérésben országos ügyekre is rákérdeztek. A válaszadók 29 százaléka szerint jó, 53 százaléka szerint rossz irányba mennek a dolgok általában véve az országban (az országos értékek 31, illetve 58 százalék). A 3-as választókerületben élők 44 százaléka úgy véli, a Gyurcsány-kormány jó vagy nagyon jó teljesítményt nyújtott eddig, míg ennek ellenkezőjét 48 százalék gondolja (az országos adat 39, illetve 58 százalék).

A kisalföldi megyeszékhelyen 33 százalék azt vallja, a Gyurcsány-kabinet jobb teljesítményt nyújt, mint Orbán Viktoré tette 1998 és 2002 között, 28 százalék szerint rosszabbat, 34 százalék szerint ugyanolyat (az országos számok sorrendben: 36, 39 és 23 százalék). Dél-Győrben a választók 47 százaléka nem akar kormányváltást áprilisban, 34 százalék igen (az országban ez a két szám 39, illetve 42 százalék). A 3-as választókerületben a válaszadók 30 százaléka MSZP-, 33 százaléka Fidesz-győzelmet valószín űsített országos szinten (az országos adat: 34–40), de a többség a 3-as választókerületben a szocialisták sikerére számít (az eredmény itt 37–30).

A Fidesz is mért

– A Fidesz a napokban fejezte be a választásokkal kapcsolatos felmérését, s az eredmények kiértékelése most zajlik – mondta el a Kisalföld kérdésére Szijjártó Péter országgyűlési képviselő, aki a megye 3-as számú választókerületében indul a Fidesz színeiben. A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy olyan kis sokaság esetén, mint amilyen egy választókerület, a válaszadók mintáját nagyon gondosan kell összeállítani ahhoz, hogy a kutatás valóban reprezentatív legyen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bontás után nő ki Városrét

Eddig több tízezer négyzetméternyi épületet bontott el az Engel Group, hogy a Rába-gyár volt győri,… Tovább olvasom