Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

A munkaközi szünet a régi

Ha egy napon 6 órát dolgozik a munkavállaló, akkor minimum 20 perc munkaközi szünet illeti meg és akkor is ennyi jár, ha 8 órát dolgozik.
Olvasói kérdés
Úgy tudom, a munkaközi szünet időtartama 20 perc, melyet a munkavállaló köteles a munkahelyén tölteni. Mióta kell ledolgozni ezt a 20 percet? Mióta nyújthatja meg ez a munkaidőt? Ha napi 8 órát kell dolgozni, akkor most az a 20 perces ebédidő pluszba rájöhet, tehát a 8 óra helyett 8 óra 20 percet kell lenni a munkahelyen, hogy meglegyen a napi 8 óra munka?

Ha egy napon 6 órát dolgozik a munkavállaló, akkor minimum 20 perc munkaközi szünet illeti meg és akkor is ennyi jár, ha 8 órát dolgozik. Ha egy napon 9 órát dolgozik, akkor pluszban még 25 perc munkaközi szünet jár neki. A munkaközi szünet a munkaidőnek nem része, ezért le kell dolgozni, ennyivel többet kell munkahelyén lennie a dolgozónak. Ez már a korábbi munkatörvénykönyvben is így szerepelt, azaz elég régóta így van. Kollektív szerződésben megegyezhet a munkahelyen, a cégnél a munkaadó és a szakszervezet arról, hogy ne kelljen ledolgozni a munkaközi szünet idejét, vagy például arról is, hogy ne 20, hanem 30 perc legyen.
A munkaügyi tanácsadásban a Kisalföld partnere a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ). Tisztségviselőik – Potyondi Antal és Molnár Ákos – adnak válaszokat. Olvasóink kérdéseiket a rimanyi.zita@kisalfold.hu e-mail címre küldhetik.

Olvasóink írták

  • 1. miracle 2012. november 27. 10:56
    „Na még csak pont az hiányozna, hogy 30 perc legyen. Miért nem mindjárt nagylelkűen 3 óra, aztán este 9 körül mindenki mehet is már haza?
    A gyakorlatban éppenhogy nem változott semmi, már ha eltekintünk attól, hogy megszívatták a munkavállalókat.
    Az ebédidő miatt nem lett se több, se kevesebb a meló, pont ugyanazt a munkát kell megcsinálni, mint eddig (aki eddig megtudta 7:40 alatt, az ezután is megtudta volna), pont ugyanúgy kajálni is kell, mint eddig, csak éppen összességében havi +7 órát bent kell kotlani a munkahelyen. Ha a busz éppen elmegy emiatt a 20 perc miatt, akkor meg lehet, hogy havi 25-öt. Nagyszerű tényleg.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gábort és egy 30 éves férfit keres a győri rendőrség - fotó

Az egyik gyanúsított 17 éves, a fején kapucnit hord. Tovább olvasom