Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

A munkaerőkölcsönzés változásai

A munkaerő-kölcsönzés visszaélésszerű alkalmazásának visszaszorítása érdekében módosultak a jogszabályok.
A kikölcsönzés ideje egy kölcsönbe vevő cégnél legfeljebb öt év lehet, és összeadódnak a fél évnél rövidebb megszakításokkal ledolgozott időszakok, akkor is, ha más időszakban más kölcsönbeadótól kölcsönözte a dolgozót a cég. Változást jelent az is, hogy a kölcsönzés konkrét időtartamáról a kölcsönbeadónak és a munkavállalónak kell megállapodnia.

A törvény új szövege továbbá előírja, hogy a kölcsönzött munkavállalóra a kölcsönvevőnél töltött idő alatt ugyanazok a munkahelyi szabályok vonatkoznak, mint az ugyanazon munkakörben foglalkoztatott saját állományú dolgozókra. Így többek közt ugyanazt a bért, juttatásokat kell kapniuk. A munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó cégek szerint ennek előnye, hátránya is lehet.

Kurdi Ferenc, a Pannon-Work marketingvezetője az egyenlő bánásmód követelményének bevezetését támogatja, mert így szerinte szívesebben válnak kölcsönzött munkaerővé az emberek. Nem szenvednek hátrányt azokhoz képest, akik ugyanazt a munkát végzik tőlük akár csak egy méterre, de az üzem közvetlen alkalmazottjaként. Így megszűnhet az az érzésük, hogy másodrangúak. Viszont eltűnik egy ösztönző, a magasabb teljesítményt értékelő munkaadói eszköz, ugyanis a kölcsönbevevők általában a jobban dolgozó kölcsönzötteket vették fel saját állományukba.

A foglalkoztatás idejéről Kurdi Ferenc szerint akkor tudja előre tájékoztatni a kölcsönbeadó a munkavállalót, ha erre vonatkozó információt kap. Emiatt nő a kölcsönzötteket fogadó cégek felelőssége, mert ha mégis előbb kell elküldeni az előre meghatározottnál a dolgozót, akkor az ezzel járó költségeken osztozniuk kell a kölcsönbe adó és vevő vállalkozásoknak.

Ottó Csaba, a Man at Work ügyvezetője elfogadhatónak tartja, hogy öt évben maximálták egy kölcsönbe vevő cégnél egy-egy kölcsönzött munkavállaló foglalkoztatását. Az azonos juttatások adásának előírásával viszont szerinte elveszítheti ez a foglalkoztatási forma az árelőnyét. Rugalmassága megmaradhat és a gazdasági kilátások bizonytalansága nem ösztönzi az állandó létszám bővítésére a cégeket. Ottó Csaba megjegyezte, az elmúlt négy évben a minimálbérnél magasabb fizetéssel foglalkoztatottak száma elsősorban a mun-
kaerő-kölcsönzésnek köszönhetően nőtt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vasúti tragédia után: a beszélgetés is elvonhatja a figyelmet

A Kisalföld is beszámolt arról a tragédiáról, amely a Bogyoszló és Szilsárkány közötti vasúti… Tovább olvasom