Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

A munkából kiesett idő elveszett pénz

Győr – ˝A szakma fejlődéséhez szükség van a példaértékű műhelyek bemutatására és az időnként éles hangú, kritikus megfogalmazásokra.˝

Így összegzett prof. dr. Ungvári György tiszteletbeli elnök a Magyar Üzemegészségügyi Tudományos Társaság XXIX. kongresszusán, melyet Győrött rendeztek a közelmúltban.

A zárszóban említettek pontosan illettek a kongresszus szervezője, a Presztízs-díjas Kardirex Egészségügyi Központ vezetője, dr. Vasas István előadására, amely a foglalkozás-egészségügy paradigmaváltásával foglalkozott, s a babitsi ˝Mert vétkesek közt cinkos, aki néma˝ alcímet viselte.

A főigazgató főorvos tíz évvel ezelőtti előadásának felelevenítésével kezdte, igazolandó, hogy a paradigmaváltás a Kardirex foglalkozás-egészségügyi rendszerében nagyrészt már lezajlott. Mindezt az a felismerés sarkallta, miszerint az idő pénz, a munkahelytől távol töltött idő elveszett pénz. Azaz az egészség érték, melynek megtartása, fejlesztése, helyreállítása nemcsak a munkavállaló, a munkáltató, az egészségügyi szolgáltató érdeke, hanem össztársadalmi érdek.

Mindezeket figyelembe véve, a piaci és szakmai igényeknek megfelelő komplex ellátórendszert hoztak létre.

Vasas István számos ma élő problémát is felvetett. Nincs például Magyarországnak a 2009–2013-as évekre elfogadott hatályos nemzeti munkavédelmi politikája. Évek óta csak beszélnek a foglalkozás-egészségüggyel kapcsolatos rendeletek módosításának szükségességéről.

A közhasznú munkát végzők alkalmassági vizsgálatának díjazását viszont sikerült módosítani, azt az ajánlott kategóriaárak törtrészében szabályozták. – Ha az állam a közhasznú munkavégzést támogatni kívánja, miért a mi zsebünkre teszi? – kérdezte a szakember.

Felhívta a figyelmet továbbá arra, hogy a munka-egészségügyi szakfeladat végzése nem egyenlő a foglalkozás-egészségügyi alapellátással. A munkavédelem a munkabiztonsági és munka-egészségügyi követelmények rendszere. A munkaegészségügy pedig a munkahigiéné és a foglalkozás-egészségügy szakterületeit foglalja magába – s az ezekkel kapcsolatos feladatokat munka-egészségügyi szakképesítéssel rendelkező személy, azaz orvos láthatja el.

Dr. Vasas szerint elkendőzése a dolgoknak, amikor a ˝Kikelet˝ vagy a ˝Tavaszi Hadjárat˝ című célellenőrzés kapcsán a felügyeleti hatóság úgy teszi fel a kérdést a munkáltatónak, hogy ˝bevonták-e a foglalkozás-egészségügyi orvost a kockázatértékelésbe?˝. Mert nem ˝bevonni˝ kell, azaz kvázi aláíratni a papírokat, hanem a munka-egészségügyi kockázatok értékelésével meg kell bízni és el kell végeztetni. – A hatósági felügyeleti jogkört gyakorló munkaügyi főfelügyelőséget kérjük az egységes jogértelmezésen alapuló jogszabályok betartatására! – tette hozzá.


Akik segítettek

A kongresszus sikerét számos támogató segítette, köztük a város vezetése, a Komszol, az étkezést biztosító étterem és hotel, s nem utolsósorban a résztvevőknek maradandó élményt nyújtó Győri Balett és Rákász Gergely orgonaművész.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kikerülhető a sáros útszakasz

Tét - ˝Az alsó tagozatos iskolához vezető út mikor lesz normális, gödörmentes, portalanított út?˝ -… Tovább olvasom