Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

A múlttal segítik a jelent

Győr - Negyven évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a gyárvárosi bölcsőde. A jubileumra az intézmény történetéről könyv jelenik meg, amelynek bevételéből udvari fajátékot szeretnének vásárolni a gyerekeknek.
A magyar bölcsődék 150 éves múltjából 4 évtizeddel a most jubiláló gyárvárosi gyermekintézmény is büszkélkedhet, amelyet 1968-ban építettek a környékbeli apróságok fogadására. Az ünnepi alkalomra Horváthné Nyéki Ildikó vezető egy emlékkönyvet álmodott, a Kiskúti úti bölcsőde visszaemlékezésekkel, az elmúlt időszak szempontjából fontos történetekkel és fényképekkel színesített krónikáját.

– A kinőtt régi helyett negyven éve épült és nyitotta meg kapuit a kicsik előtt Gyárváros azóta is egyetlen bölcsődéje. Kétpavilonos rendszerben, négy csoportszobában negyven gyermeket tudunk fogadni – mesélte érdeklődésünkre a bölcsődevezető. – A mögöttünk tudott időszak az épület állapotán is nyomot hagyott, így az ünneplés után a korszerűsítésre is gondolnunk kell. Szeretnénk, ha az elkövetkező években mindez megvalósulhatna és mielőbb egy felújított, megszépült intézménybe várhatnánk az apróságokat.

Horváthné Nyéki Ildikó bölcsődevezető szerint a gyárvárosi apróságok szeretetteljes légkörben tölthetik mindennapjaikat a most jubiláló intézményben. Fotó: Krizsán
Horváthné Nyéki Ildikó bölcsődevezető szerint a gyárvárosi apróságok szeretetteljes légkörben tölthetik mindennapjaikat a most jubiláló intézményben. Fotó: Krizsán

Horváthné Nyéki Ildikó elmondta: ennek kezdőlépése a hamarosan megjelenő jubileumi kötet, amelyben az egykori vezetők – köztük az első, ma 83 éves Fülöp Lajosné – és a hajdani dolgozók és bölcsisek, valamint szüleik idézik fel emlékeiket, a 30–40 éves és friss fotók pedig a hétköznapok és az ünnepek hangulatáról tanúskodnak, a múltból a jelenbe kalauzolják az olvasókat.

– Emlékkönyvünkkel szeretnénk megmutatni, hogy a mai bölcsőde nyitottsága, az új gondozási és nevelési módszerek feledtetik azt a képet, amely szerint intézményünk valamiféle steril gyermekmegőrző lenne.

Munkánk nem a külvilágnak „eljátszott" bemutatók, hanem a szeretetteljes mindennapok sora – hangsúlyozta az intézményvezető, majd hozzátette: – Az emlékkönyv arra is beszédes példa lehet, hogy egy jubileum hogyan tud összekovácsolni egy közösséget, és arra is, hogy a múlt miként segíti a jelent, hiszen a kötet eladásából származó bevételből bölcsődénk udvari játékkészletét szeretnénk egy korszerű, többfunkciós fajátékkal bővíteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Homokkal tisztítják a csatornát

Győr - A vízi sportok szerelmesein és a vízügyeseken kívül nem sokan ismerik azt a győri… Tovább olvasom