Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

A múlt feltárása pénzbe kerül

A megelőző régészeti feltárás nyílt területen négyzetméterenként 3 ezer forintba, belterületen – például Győrött, a Széchenyi téren – köbméterenként 20 ezer forintba kerül. Vagyis a föld mélyén rejtező múlt megismerése nem tudományos szándék, hanem pénz kérdése.
– Minden ásatásnak a kulturális örökségvédelmi törvény régészeti része ad jogi hátteret.Csak diplomás régész végezhet ásatást, és csakis olyan engedéllyel, amelyhez a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) adott ajánlást – nyilatkozta lapunknak dr. Szőnyi Eszter régész, megyei múzeumigazgató. – Egyébként háromféle ásatás létezik. Kiemelt területen, egy bizonyos cél érdekében tervfeltárást végezhetnek a szakemberek. A tervásatást, ami megyénkben 1989-ben volt utoljára, az ásató intézménynek kell finanszíroznia. Léteznek ugyan pályázatok, de ahhoz önrész kell, amit múzeumunk nem nagyon tud felmutatni.

Az ásatás másik fajtája, a megelőző feltárás állami nagyberuházásokhoz vagy védett, illetve régészetileg érdekelt területen végzett építkezéshez, bármilyen harminc centiméter mélységet meghaladó földmunkákhoz kapcsolódik, mégpedig kötelezően. Például Győr belvárosában minden földmunkát elvileg(!) régészeti feltárásnak kell megelőzni.
– A nagy állami beruházókkal semmi gond, ők régen tudomásul vették kötelezettségüket. Más a helyzet az önkormányzati beruházásoknál és családiház-építkezéseknél. Fogalmazzunk így: „nagyon rossz részeredmények születnek".

A harmadik forma a leletmentő ásatás. Erre akkor kerül sor, ha egy addig ismeretlen régészeti lelőhelyet, például egy építkezés előkészítésekor, megbolygatnak. Ilyenkor a múzeum 30 napra leállíthatja a földmunkákat, amit később, ha szükséges, meghosszabbíttathat.
– Minden ilyen konfliktust jó lenne elkerülni – vélekedett dr. Szőnyi Eszter –, mégpedig úgy, ha a kulturális örökségvédelmi törvény régészetre vonatkozó passzusát a szakmai érdekeknek megfelelően korrigálnák.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túlterhelt magyar diákok

Lexikális tudás helyett problémamegoldó gondolkodásra kellene nevelni a diákokat, de ehhez szükséges… Tovább olvasom