Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

A mozgáskorlátozottakat is várta a monostor hétvégén

Pannonhalma - A mozgáskorlátozottakat várták hétvégén a Pannonhalmi Főapátságban, ahová a bottal, járókerettel vagy a kerekes székkel közlekedők is könnyedén bejutottak.
A mozgáskorlátozottak egyesületének nyugat-dunántúli csoportjaiból legalább százan vettek részt a különleges zarándoklaton és ünnepi szentmisén.

A szeretetközösség miséjét Binzberger Ákos alperjel celebrálta, a kivételes szépségű könyvtár kincseivel pedig Sulyok Elemér atya (felvételünkön) ismertette meg az érdeklődőket. Fotó: Harcsás Judit
A szeretetközösség miséjét Binzberger Ákos alperjel celebrálta, a kivételes szépségű könyvtár kincseivel pedig Sulyok Elemér atya (felvételünkön) ismertette meg az érdeklődőket. Fotó: Harcsás Judit


A Pannonhalmi Főapátság a Biblia éve alkalmából zarándoklatot hirdetett mindazoknak, akik szívesen indulnak el, hogy az útra kelés, a liturgia és a találkozás örömét másokkal is megosszák. Idén először kora nyártól őszig havonta egy vasárnap a zarándokoké a monostorban. Míg májusban a pedagógusokat, júniusban az egészségügyiseket és a szociális munkásokat, addig ezen a hétvégén a mozgáskorlátozottakat várták. Szabó János, a Győr-Moson-Sopron megyei szervezet elnöke úgy vélte, megkülönböztetett figyelmet és szeretetet kaptak:

„Csodálatos élményben lehetett részünk, s nekünk, akik kicsivel nehezebben közlekedünk az átlagnál, bizony nagy öröm, hogy a szervezők ránk gondoltak. Rámpát, pluszvécét is elhelyeztek, segítettek abban, hogy a monostor legkülönbözőbb helyeire is eljuthassunk. Köszönet érte a kezdeményező Várszegi Asztrik főapát úrnak és minden közreműködőnek."

A zarándokvasárnapok programjai egyébként mindig a tízórás szentmisével kezdődnek, ezt követően pedig a zarándokok találkozhatnak, beszélgethetnek egymással, a bencés közösség tagjaival és bekapcsolódhatnak a szerzetesek zsolozsmájába és természetesen a monostorral is megismerkedhetnek. Így történt ez ezen a vasárnapon is – kiegészítve azzal, hogy a Biblia éve alkalmából a zarándokok, hétvégén a sérültséggel élők részt vehettek az úgynevezett Zarándokbiblia elkészítésében: az Újszövetség mondataiból másoltak.

Legközelebb augusztus 20-án lesz hasonló ünnepi liturgia és egész napos program, szeptemberben pedig a bencés plébániák híveit várják.

 

Olvasóink írták

 • 6. matriné 2008. július 21. 13:06
  „Kedves "and" hol itt a probléma? Nekem nincs miért hálistenkednem!
  A csuhásoknak annál inkább ép úgy mint a politikusainknak! Nekik vajon az isteneik vitték fel a jó dolgukat vagy a szekértolóik?”
 • 5. Balanek Gyula 2008. július 21. 10:04
  „Tisztelt Kisalföld!

  A képen látható atyát BÁNHEGYI MIKSÁNAK hívják,1976-ig a győri Bencés Gimnázium igazgatója volt.Jelenleg Pannonhalmán a könyvtár "őrzője".

  Üdvözlettel :B.GY.”
 • 4. éne 2008. július 21. 09:12
  „Matriné egy megkeseredett ember! Minden cikkhez van valami negatív hozzászólása,és mindíg fikáz valamit!!”
 • 3. and 2008. július 21. 08:56
  „Nem, hogy annak örülnél Te szerencsétlen szellemileg fogyatékos, hogy programot csinálnak azoknak akik egyébként csak testileg nem teljes értékűek. Nézd meg jobban a képet és értékeld át amit leírtál, ha képes vagy rá egyáltalán. Nem voltál még vak.Honnan tudod, hogy a vakok nem látnak? Kifinomultabb érzékszerveik vannak, mint a látó embereknek. "Lelkével lát az ember"- már akinek van.”
 • 2. szadesz 2008. július 21. 07:27
  „zuhanó gépen nincsenek ateisták! ezt jók jegyezd meg!”
 • 1. matriné 2008. július 21. 07:21
  „Hát már csodákat nem tudnak rendelni a "szent lélektől" a mozgáskorlátozottaknak, de bejutni, azt tudnak kerekes székkel székkel. Persze így a nélkül nem tudnak kimenni sem! Így be kell nekik érni a megkülönböztetett szeretettel és figyelemmel.Volt egy buszsofőr ismerősöm aki a vakokat vitte fő a pannonhalmi "apátságra" mondván: "hagy nézzenek egy kicsit körül"!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ember jobbá válhat, ha segít

Győr-Székelyföld - Székelyföldi, hátrányos helyzetű gyermekeket fogadtak be a napokban azok a… Tovább olvasom