Kisalföld logö

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 13°C | 27°C Még több cikk.

A miniszter színre lépett: kezdődhet a Nagy-Pándzsa-projekt

Zöld lámpát kapott a Nagy-Pándzsa újjáélesztése: a több mint egymilliárd forintba kerülő projekt startján Szabó Imre vízügyi miniszter és Balogh József is tiszteletét tette. Videóval.

Nézzük, először is a száraz tényeket

Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében 1,037 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Nagy-Pándzsa vízgyűjtő revitalizációjára.

A kivitelezés még 2009. novemberében megkezdődik és várhatóan 2010. november 30-ig tart. A kiemelt projekt teljes lezárása előreláthatóan 2011. január 31.You need to upgrade your Flash Player.

Get the latest flash version here.

Videó: Cseh Róbert.


Előreláthatólag már most november végén megkezdődnek a Nagy-Pándzsa vízfolyás mederrendezési munkálatai a torkolattól felfelé, valamint a Mindszentpusztai árvíztározó előkészítő munkái.

A kivitelezői feladatokat a Pándzsa Vízépítő Konzorcium, a műszaki ellenőrzést az EUROUT Kft. végzi.Kismegyeren a Pándzsa part.
Kismegyeren a Pándzsa part.Szabó Imre: "Ez a projekt nem csupán az árvízvédelmi biztonságot szavatolja"

Az alapkőletételt megelőzően Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter az egyre szeszélyesebb időjárásra és az ezzel járó fokozódó árvízvédelmi helyzetre hívta fel a figyelmet.

"Ez a projekt nem csupán az árvízvédelmi biztonságot szavatolja, de egyben a Nagy-Pándzsát környező természetvédelmi területek rendbetételét is garantálja" – mondta Szabó Imre.

Balogh: "Győr öt folyója közül eddig egyedül a Nagy-Pándzsa revitalizációja nem történt meg"

Balogh József, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke úgy fogalmazott, hogy Győr öt folyója közül eddig egyedül a Nagy-Pándzsa revitalizációja nem történt meg, de most ennek is eljött az ideje.

Balogh hangsúlyozta: "a vízügyi szakemberek többször is úgy tájékoztattak, hogy zápor után komoly bajt okozhat, ha kilép a medréből a Nagy-Pándzsa".

A vízfolyás revitalizációja nem csupán Győrt érinti, hanem további kilenc környező települést is.

Az alapkőletételen az is elhangzott, hogy a Nagy-Pándzsa revitalizációja révén ingatlan- vagy mezőgazdasági hasznosításra is alkalmasak lesznek bizonyos, eddig parlagon heverő területek.


A kivitelezési munkák a következő feladatokat jelentik

– A mederrekonstrukció során a medrek a külterületen 10 éves gyakoriságú vízhozamok kiöntés nélküli levezetésére épülnek ki, a belterületeken a 33, illetve 100 évenként előforduló árvizek biztonságos levezetése valósul meg a medrek rendezésével.

– A domboldalról lesodródó nagytömegű hordalék rendszeres feliszapolódást okoz a Nagy-Pándzsa medrében. A befogadó terhelésének csökkentésére hordalékfogó művek épülnek Écs és Ravazd községek területén.A Holt-Marcal vízszint gondjait is kiegyensúlyozhatja a projekt.
A Holt-Marcal vízszint gondjait is (ki)egyensúlyozhatja a projekt.


– A Rabkerti-tó részleges iszapolására a torkolatnál lévő Tyúktelepi, továbbá a Holt-Marcal torkolatánál lévő Helbényi zsilip környezetébe kerül sor.

– A Holt-Marcal torkolati, ún. Helbényi zsilip korrodálódott, vízzárása nem megfelelő. Megtörténik az elzáró táblák és mozgató berendezések cseréje, a betonfelületek javítása.
ˇ A Mindszentpusztai árvíztározó Pér, illetve Töltéstava belterületek védelme érdekében épül meg.

– A 83. sz. közút és a Holt-Marcal közötti területen lévő NATURA 2000-es területek vízpótlását biztosítja a közút alatt, a Nagy-Pándzsa bal partján épülő vízkivételi műtárgy, melyhez szükséges vízszintet az alatta mintegy 500 méterre található duzzasztó fogja biztosítani.  

Olvasóink írták

 • 6. slovakkiller 2009. november 27. 08:47
  „Neked,ne Baloggal legyen bajod hanem a kormánnyal.A mostani városvezetés pl.elvette az ingyenes tanköny -támogatást-a sport-támogatást s.tb.sorolhatnám.Piros-sárga-kék-zöld tökmindeggy ,uszitással alapozzák meg a politikusi pályfutásukat.Molnár-Rogán-Szijjas,BBBRRRR!!!Na én megyek dolgozni!!”
 • 5. t-a-ibi 2009. november 26. 16:12
  „Balogh hangsúlyozta: "a vízügyi szakemberek többször is úgy tájékoztattak, hogy zápor után komoly bajt okozhat, ha kilép a medréből a Nagy-Pándzsa".

  ITT MÉG SOHA NEM VOLT ÁRVÍZ! ÁM AHOL, B.J. MEGJELENIK SEMMI SEM LEHETETLEN.
  ELKEZDŐDÖTT A VÁLASZTÁSI PÉNZEK GYŰJTÉSE.

  AZ IGAZI ÁRVÍZVÉDELEMRE, A SZIGETKÖZBEN PERSZE NEM JUT LÓVÉ, JA OTT NEM LEHETNE KILOPNI!

  Döbbenetes kárt okoznak a komcsik-libsik még az utolsó óráikban is hazánknak.”
 • 4. Roben 2009. november 26. 09:06
  „Hát ez az.Én is ellene vagyok az ingatlanberuházásoknak.És igenis egy-két helyen telepitsenek megfelelö növényzetet is a patak mellé.Ahol pedig kivágták ott ültessék ujra!Mit szolnál Turabakancs ha összefognánk és visszaültetnénk egy-két fát?Ha akarsz hivhatsz te is embereket!Tegyünk is valamit néha ne csak beszéjünk a problémákrol!e-mail cimem:palpebra23@freemailo.hu.”
 • 3. Túrabakancs 2009. november 25. 21:56
  „Én úgy ismerem a Pándzsa patak sok kilométeres szakaszát, mint a tenyeremet. Amióta az eszemet tudom a patak még sohasem öntött ki, és a legmelegebb időszakokban is volt víz benne. Biztosan lesznek jó és hasznos megoldások ebben a revitalizációs munkálatokban, csak nehogy azzal járjon, hogy a legszebb természeti szakaszokon ingatlan beruházásokat hajtsanak végre.Szó van róla... Tavaly például a nyúli szakaszon a legszebb patak menti több száz éves fasort egyszerűen kivágták, ami utána maradt az egyszerűen szívszaggató látvány! Aki ismeri a helyet, az tudja miről beszélek. Na majd meglátjuk mit ügyködnek, kíváncsi vagyok.”
 • 2. slovakkiller 2009. november 25. 20:39
  „Végre győr mostoha-patakjában remélem nyáron is lesz viz és halak!Ez egy nagyszerű program!!”
 • 1. Roben 2009. november 25. 17:52
  „Végre beindultak ezek a környezet-és tájvédelmi akciók a megyében-Jo érzés hogy végre történik valami ezekben az ügyekben.Lásd erdősítés,Pándzsa megtisztitása.Csak igy tovább!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győr-Moson-Sopron megyében felkészültek a télre

Idén nedvesített sószórást is végeznek a tizennyolc megyei járművükkel a Magyar Közút Zrt. munkatársai. Tovább olvasom