Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

A miniszter is a gimnázium bezárása mellett

A Kisalföldben többször foglalkoztunk a Béri Balogh Ádám Honvéd Gimnázium bezárásának tervével. A győri intézmény megszüntetését megerősítette Juhász Ferenc szakminiszter közleménye is.
A tárca tervei között szerepel a Béri Balogh Ádám Honvéd Gimnázium 2007-es bezárása, amit a miniszter is sajnál, derül ki abból a levélből, amit Juhász Ferenc juttatott el Szakács Imréhez, a megyei közgyűlés elnökéhez. Álláspontja szerint azonban az iskola sorsát megpecsételő döntés szükségszerű és indokolt volt. A folyamatos reformok, átszervezések eredményeként a Magyar Honvédség mint tömeghadsereg megszűnt létezni. A haderőreform, az önkéntes haderőre való áttérés, valamint a védelmi képesség felülvizsgálata eredményeképpen megállapították, hogy új alapokra kell helyezni a hadsereg működtetését. A csökkenő létszámú haderő kisebb létszámú tiszti utánpótlást igényel, így a katonai felsőoktatásba való beiskolázás aránya is megváltozik, illetve már meg is változott. A tiszthelyettesképzés is megújult, amely megfelel az új előmeneteli rendnek és a tiszthelyettesi karriermodellnek. A tiszthelyettesképzésben részt ve vők a szervezetben már bent lévő szerződéses legénységi állományból kerülnek ki. A szerződéses állomány rendelkezik a szükséges végzettséggel, szakképzettséggel és katonai szakmai gyakorlattal.
A miniszteri válaszból kiderül: az önkéntes haderőre való áttéréssel nem szűnik meg a honvédelmi kötelezettség, ezért a tárca továbbra is fontos feladatának tekinti a középiskolások honvédelemmel kapcsolatos ismereteinek megalapozását, bővítését, orientálását a katonai pálya felé. Ennek érdekében a katonai alapismeretek tantárgy érettségi tantárgyi akkreditálása folyamatban van. A tantárgy akkreditációját azért kezdeményezte a tárca, hogy az ország bármely középiskolájában oktatható és választható érettségi tantárgy lehessen a katonai alapismeret. Az érettségi tantárgy országos kiajánlása, népszerűsítése megkezdődött. A minisztérium várakozása szerint így az évente honvéd-középiskolákban érettségizett mintegy 100 fia- tal helyett akár ezres nagyságrendben is biztosíthat katonai ismereteket a honvédelem iránt érdeklődő fiatalok számára. Bármely középiskolában szerzett érettségi birtokában jelentkezhetnek az érdeklődők a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemre, ahol a Magyar Honvédség szakemberigényének megfelelő szakokon szerezhetnek a fiatalok főiskolai vagy egyetemi diplomát. Az arra alkalmasok pedig kérhetik továbbá felvételüket a szerződéses legénységi állományba is. A fiatalok számára tehát a tiszti, tiszthelyettesi és szerződéses legénységi pálya egyaránt nyitva áll, írta válaszában Juhász Ferenc honvédelmi miniszter.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idős romákat köszöntöttek

A roma kisebbségi önkormányzat kedves hagyománya, hogy ilyentájt a hatvan év feletti idősekre is… Tovább olvasom