Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

A miniszter félve lép

A filmrendező Szabó István szerint egy darabot körülbelül a nyolcadik előadásán szabad megnézni.

Balsai Mónika
Nem ő találta ki! Gábor Miklós mondta neki, hogy szerinte Budapesten a premierre csak azok járnak, akik a ruhájukat akarják megmutatni vagy a produkcióhoz tartoznak. Beérni a játék csak később fog. De igaz lehet ez a bohózat esetében is? A győri előadás a premieren hiányérzetet keltett. A darab sikeres, a műfaj népszerű, mi akkor a probléma? Ray Cooney a siker receptjét tette maga elé a megíráskor: végy egy szereplőt, aki félretéve az észérveket az ösztöneit követi. Hogy ne lepleződjön le, hazudik. A kényszeres mellébeszélés aztán újabb és újabb bonyodalmat és félreértést okoz. Tordy Géza rendezése túlságosan bízott a szövegben, kicsit magára hagyta Horváth Éva díszlettervező szállodai lakosztályának szalonjában a szereplőket.

Ez csak a tizenegyediknek nem ártott. Az ablaknak. „Neki" könnyű feladat jutott: néha le kellett zuhannia. A bohózatrendezőnek meg kell teremtenie a közjátékokat, segítenie kell a színészeit, hogy megfelelő karaktert formáljanak a tartástól a járásig, a gesztusoktól a hanghordozásig. A komikus játék most kidolgozatlannak tűnt. Ezért nem hatottak az elementáris poénok sem olyan frenetikusan, ahogy azoknak kell. Az ismétlődő motívumok, a lecsapódó ablak, a gardrób kinyíló ajtaja, a telefon cipelése a hiányzó komédiázó jelenetek nélkül a felgyorsított filmekhez kezdett hasonlítani.

A megint jönnek, kopogtatnak effektusra a szereplő az ajtóhoz tipeg sasszézva megszámlálhatatlanul. A férfias ölelések jelenetei is unalmas sablonra ismétlődnek. Anélkül, hogy színészi játékot látnánk. Kivételt is láttam: a szőnyeg alapos vizsgálata, a félholt bábként való kommunikálása mutatta, hogy kell igazából bohózatot játszani. Összekacsintva a közönséggel. A darab két kulcsemberre épül. A minisztert Korcsmáros György formálja meg, aki idén sok szerepet vállalt, komoly „karrier" áll a háta mögött: az Adáshiba családfőjét az Otelló színigazgatója követte, most a kormány tagja. Ha jól láttam, jövőre színre kerül a Lear király is…

A hatásosabb játékban nem segítette a rendezés. Vincze Gábor Péter menet közben került az előadásba. Nem mozog otthonosan Pigden szerepében. Inkább a Krúdynál feltűnő, kissé merev temetkezési vállalkozókat idézi a játéka. A második felvonás csábítási jeleneteiben láthattuk, hogy másra is képes lenne. A poénoknak meg kell ágyazni, különben nem reagálja le a közönség. Az aprólékosan kidolgozott és hatásos játékot Rupnik Károly mutatta be lassan, de biztosan meggazdagodó főpincérként, és Posonyi Takács László az időnként életre kelő detektívjében.

Bartha Alexandra lendületesen jelenik meg csábító titkárnőként, de aztán egyre inkább megelégedik a felületes gesztusokkal. Balsai Mónika a miniszter kikapós feleségét, Mézes Violetta pedig a hirtelen nővé váló aggszűz ápolónő hálás alakját játszhatja el. Sárközy Józsefnek ezúttal egy ellentmondásos szerep jutott: a kigyúrt erőemelő, aki nem tör az atomfizikusok szellemi babérjaira. Maszlay István direktora kevesebb hibbantságot igényelt volna. A komolyan játszott butaság és megszállottság mindig nevetségesebb, mintha bolondnak látunk valakit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A miniszter támogatást ígért a fesztiválnak

A kultuszminiszter hamarosan megint Győrbe látogat, mert meg akarja ismerni az Európa Kulturális… Tovább olvasom