Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

`A mi zsebünkre hibáznak`

Győr - – A veszély még nem múlt el, a gazdáknak ki fogják küldeni az egyeztetéshez szükséges leveleket a Mepar-rendszer hiányosságai miatt – állította tegnap Fenyőházi Tibor a megyeházán.
A megyei közgyűlés tagja, a Magosz országos alelnöke tájékoztatóján arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány sarokba kívánja szorítani az érintetteket. Az adategyeztetéshez olyan utasítást adott a falugazdászoknak, hogy a kitöltött nyomtatványt kötelező aláírattatni a gazdálkodókkal. Csakhogy amennyiben aláírják, elismerik, hogy hibásak és vissza kell fizetniük a felvett támogatásokat, amennyiben nem írják alá, akkor kizárják magukat a további támogatásokból.

Mint ismeretes, az Európai Unió egy legutóbbi vizsgálata hibát talált a mezőgazdasági parcellaazonosító rendszerben – rövidítve Mepar –, amely alapján a 2004-es és 2005-ös földalapú támogatásokat kifizették. A Magosz szerint emiatt büntetni fogják hazánkat, ezt azonban a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal lapunknak is eljuttatott nyilatkozatában határozottan cáfolja.

Fenyőházi Tibor a földalapú támogatásokra jogosultak körének tervezett megváltoztatását is kifogásolta.

A SPS-nek nevezett rendszerre történő áttérés során ugyanis úgynevezett „történelmi bázist" határoznának meg, amely alapján egyfajta alanyi, kizárólagos támogatásigénylési jog illetné meg azt, aki az adott földterületet 2006-ban használta.

Ez a jog forgalomképes lenne, ilyen módon a használó akár komoly összeget is követelhet attól a földtulajdonostól, aki a jövőben maga veszi kezelésbe földtulajdonát, vagy attól a bérlőtől, aki esetleg szívesen fizetne a korábbinál több bérleti díjat a földtulajdonosnak.

– Ez a megoldás egyet jelent a tulajdonjog korlátozásával, ezért a Magosz az Alkotmánybírósághoz fordult – jelentette be Fenyőházi Tibor.

– A kormány sajnos már az alkotmánybírósági határozatoktól is függetlenítette magát – jegyezte meg a tájékoztatón Szakács Imre. Az Alkotmánybíróság tavaly megsemmisítette a regionális közigazgatási hivatalokról szóló törvényt. A júniusban visszavont törvény helyett most kormányhatározat adja a jogi alapját a hivatalok további működésének. Ez azt jelenti, hogy minden, ezen a szinten hozott döntés – építési, gyámügyi, idegenrendészeti – semmissé válhat, és az állampolgárok számára komoly anyagi következményekkel járhat.

– Sajnálattal látjuk, hogy a kabinet most már sorozatosan a mi zsebünkre hibázik – állapította meg a megyei közgyűlés elnöke.

Olvasóink írták

 • 4. /joco1 2008. augusztus 03. 06:39
  „petike? jol vagy ? tudod a cikk nem arrol szolt amiröl te firkálgattál.megj.ja és 1920-tól a te lovas tengernélküli tengerészed,- tudod aki megszegte a császárjának tett esküjét is - volt "kormányon".Más: nem értem ha én kitöltök egy "nyomtatványt" nem kell aláirni, mellyel vállalom az ott leirtakat?”
 • 3. PETIKE 2008. augusztus 02. 21:06
  „A MAGYAR NEMZETNEK MAR 1920 OTA HAZAARULO KORMANYA VAN ( KIVETEL VITEZ NAGYBANYAI-HORTHY MIKLOS, NAGY IMRE) A TOBBI MAGYAR GYULOLO!! A JELENLEGI PARAZITA BUNSZOVETKEZET MAR MINDENT KIARUSITOTT AMIT EGY ORSZAG SEM CSINALT!! EZEK A PARAZITAK MOST A KISGAZDAKAT LEHETLENITIK EL MINDENFELE TORVENNYEL DIRRECT ! A CEL A FOLDEK MEGSZERZESE !!!! A BANKOK MAR ALIG VARJAK HOGY 2009 JAN.1-TOL FELVASAROLJAK AZ EUROPAI VISZONYLATBAN JELENLEG OLCSO MAGYAR FOLDEKET !!!! AZUTAN 10,20 SZOROS ARA LESZ AZ ERTEKES ZSIROS MAGYAR FOLDNEK!!! HISZEN RENGETEGEN TUDJAK EUROPA SZERTE HOGY MAGYARORSZAG TERULETEN TALAHATOK A LEGJOBB ES LEGMINOSEGIBB FOLDEK, TERMOTERULETEK !!! EZT AKARJAK AZ IDEGENEK ( OSZTRAK LABANCOK. TOTHOK ROMANOK,IREK,NEMETEK,ANGOLOK,STB FELVASAROLNI). AMIG PL: AUSZTRIA TORVENYEKKEL VEDI A FODJEIT( AMI ALIG VAN NEKI, HISZEN HEGYEKKEL VAN TELE) ADDIG A MAGYAR GYULOLO PARAZITA ,IDEGENSZIVU JOTT-MENTEK KIARUSITOTTAK AZ ORSZAGUNKAT, UGY HOGY A MAGYAR NEMZETET TELJESSEN TONKRE TETTEK SZINTE MINDEN SZINTEN !! ENNEK A SZEMET PARAZITA, MAGYAR GYULOLO KURMANYNAK MENNI KELL !!! MILLIOKNAK KELL KIMENNI AZ UTCARA TUNTETNI !! EZT MAS NEMZET MAR NEM TURTE VOLNA EL AMIT A MAGYAR NEMZET !! MEDDIG TURUNK MEG !! AZ SZDSZ-MSZP-FIDESZT LAPATRA KELL TENNI! EZEK NEM A HAZAJUKAT , A MAGYAR NEMZETET SZOLGALJAK !! FORRADALMAT KELL MAR CSINALNI,MINT ROMANIABA!!! DE ITT 200 HAZAARULOT KELL A BITOFARA KULDENI 24 ORAN BELEUL !!”
 • 2. sziszifusz 2008. augusztus 02. 11:22
  „Ne sértegesse a magyar gazdákat az alelnök úr-a magyar gazda tud olvasni,írni és ismeri a saját földjét.Nem tudja még az illatos komenista hivatal se becsapni- holmi régi szputynik képekkel.A vörösbárók meg a kulákok csinálták az egész hamisságot.
  A magyar paraszt ilyet nem csinál - lásd még a hülye Karsai meg a MAGOSZ:
  - a Karsai lezárt - a MGOSZ meg tiltakozott - micsoda kárt okozó törvénytelen lezárás ez?!
  - a MAGOSZ a fél országot lezárta és akadályozta közlekedésben- természetesen mindnyájunk javára?!
  Széchenyi István írta volt régen HITEL.
  No az kellene ,az nincs- hitele - a szavaknak és a tetteknek.”
 • 1. 621 2008. augusztus 02. 07:42
  „Hát ha én a megyei közgyűlés elnöke lennék, én is utálnám, ha a királyságom helyett egy jobban működő, korszerűbb valamit hozna létre bárki..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Valódi rockzenét ígér Mándoki

Győr - Világpremier lesz a „Négy Évszak Fesztivál – Nyár" záró nagykoncertje: Mándoki… Tovább olvasom